Preminuo Bogdan Tirnanić

Jedan od najpoznatijih novinara u Srbiji Bogdan Tirnanić preminuo je danas u 67. godini.

Izvor: B92

Petak, 16.01.2009.

16:20

Default images

Dve decenije radio je u NIN-u, gde je bio i glavni urednik, a pisao je i za Borbu, TV reviju, Oko, Književnu reč, Telegraf, Dnevni telegraf, Nacional, Kurir , Pres. Radio je i na TV Beogradu, a bio je zamenik urednika TV Politika. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je povodom smrti Bogdana Tirnanića, "da smo izgubili vrsnog novinara, esejistu, pisca, ali i oštrog kritičara aktuelnih političkih zbivanja".

“Nedostajaće nam i njegovo britko analitičko pero i duh dorćolskog šmekera kojim je obeležio vreme u kome je živeo", rekao je Tadić.

Bogdan Tirnanic Tirke rastao je izmedu dva stadiona - Zvezdinog i Partizanovog - a išao je u Desetu Beograsku gimnaziju, međutim nikada nije maturirao.

Svoj prvi tekst objavio je 60-ih godina u "Susretu", avangradnom listu Saveza omladine Beograda.

Iako je film njegova najveća ljubav sa istom strašću i umećem pisao je o fudbalu, knjigama, stripu, rokenrolu.

Uvek je pisao objektivano, odmerno i duhovito, imao je stav i nije podilazio estabilišmentu.

Njegove kolege iz lista Politika Aleksandar Tijanić i Mirjana Bobić-Mojsilović sa žaljenjem su primili ovu vest, istićući da njegovom smrću srspsko novinarstvo mnogo gubi.

“Tirke nije umro ubilo ga je ovo vreme i ovakvo novinarstvo. Ovakvo vreme i ovakvo novinarstvo ne treba Tirnaniću. Nove tehnologije, nova nepismenost, nova beznačajnost pisanja“, smatra Tijanić.

“Čovek čije su tekstove s pažnjom slušali i akademici i alkosi u lokalnim kafanama oko Politike, i ono što je najzanimljivije dok su današnji branioci Evrope i Amerike sedili i kršili ruke i glave oko toga kako da zadovolje svoje partijske šefove u gradskim i centralnim komitetima, Tirke je ovde na velika vratima uvodio svet i lepotu. Njegovim odlazkom mnogo gubimo“, podsetila je Mirjana Bobić-Mojsilović.

Mnogi smatraju da je Tirnanić najbolji filmski kritičar u Srbiji, a igrao je jednu od glavnih uloga, uz Milju Vujanović i Dragana Nikolića, u kultnom filmu Želimira Žilnika "Rani radovi", koji je pre četiri decenije osvojio "Zlatnog medveda" na festivalu u Berlinu.

Popularni Tirke glumio je i u filmovima "Crni bombarder", "Živeti kao sav normalan svet", "Zbog jedne divne crne žene", seriji "Otpisani", a sarađivao je na scenariju "Dečko koji obećava" i "Poslednji krug u Monci“.

Tirnanić je objavio knjige - zbirke novinskih tekstova i eseja "Beograd za početnike", "Ogled o Paja Patku", "Koka-kola art"..., a prošle godine izašla mu je poslednja knjiga "Crni talas", o značajnom periodu srpske kinematografije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: