Ima li korupcije u zdravstvu

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je, gostujući u Uvećanju B92, da korupcija nije masovna pojava među lekarima u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.01.2009.

00:41

Default images

S druge strane, predsednica Udruženja korisnika zdravstvenih usluga "Zdravlje" Zorica Marković navela je da ovo udruženje sve češće prima pritužbe građana na korumpiranost lekara. Hapšenje neurohirurga Eugena Slavika, optuženog da je za operaciju teško obolelog deteta tražio mito od 500 evra, ponovo je pokrenulo pitanje korupcije u zdravstvu.

Razvoju korupcije u zdravstvu doprinose i neke odredbe zakona o zdravstvu, kao što je mogućnost da pacijent plati kako bi preskočio listu čekanja za neku lekarsku intervenciju, tvrdi Zorica Marković.

Markovićeva je navela da njeno udruženje prima sve više pritužbi građana koji se žale da im je lekar tražio mito.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević veruje da je korumpiranost lekara mnogo manja nego što o tome postoji utisak u javnosti.

Prema anonimnoj anketi koju ministarstvo u poslednjih pet godina sprovodi među pacijentima u bolnicama, samo 1 do 1,5 odsto njih je navelo da im je neko tražio novac.

Milosavljević je podsetio da postoji tzv. beli telefon preko kojeg građani mogu da iznesu bilo koju vrstu pritužbi na račun lekara.

On je dodao da je korupcija u zdravstvu vezana za probleme društva u kome postoji problem krize vrednosti.

Nedavno formirani Sud časti lekarske komore jedna je od institucija koja će se baviti borbom protiv korupcije.

Kako je rekao predsednik Vrhovnog suda časti Slobodan Kovačević, mera koju će ovaj sud izricati lekarima za koje se dokaže da su uzimali mito od pacijenata biće i oduzimanje licence za rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: