Ahmedinedžad traži promene od SAD

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad zatražio je od nove vlade SAD da odustane od pritiska na Iran zbog nuklearnog programa.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.01.2009.

19:36

Default images

"Koja god administacija dođe na čelo Amerike, treba da napravi najmanje dve promene u svom ponašanju. Prva se tiče američkog mešanja, koje treba da bude svedeno na teritoriju unutar njenih granica", rekao je iranski lider. On je naveo da druga promena treba da bude u stavu američke vlade prema Iranu "što bi bilo pozdravljeno".

SAD optužuje Iran da radi na stvaranju nuklearnog naoružanja, dok je predsednik Džordž Buš predvodio međunarodnu izolaciju Teherana. Iran je opovrgao te optužbe.

Obama, koji će preuzeti predsedničku funkciju 20. januara, rekao je da na Iran gleda kao na "istinsku pretnju", ali i dalje podržava diplomatski način za rešenje krize.

Rekao je da će promeniti pristup i da će imati više poštovanja prema iranskom narodu.

Takođe, obećao je da će jasno reći šta Vašington očekuje od iranskih lidera.

Buduća državna sekretarka SAD Hilari Klinton rekla je u utorak u Spoljnopolitičkom komitetu američkog Senata da SAD moraju da "izazovu" Iran da okonča program nuklearnog naoružanja i da ubede i Teheran i Siriju da "odustanu od svog opasnog ponašanja i postanu konstruktivni regionalni akteri".

Ahmadinedžad je izjavio da će Iran sačekati da vidi kako će se ponašati nova američka administracija.

"Ne želimo unapred da zaključujemo. Čekaćemo i imaćemo puno strpljenja", rekao je iranski predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: