Oscilacije deo prilagođavanja kursa

Trenutne oscilacije kursa dinara prema evru deo su procesa prilagođavanja kursa novom održivom nivou, rekao je profesor ekonomskog fakulteta Pavle Petrović.

Izvor: B92

Utorak, 13.01.2009.

00:32

Default images

On je, gostujući u Poligrafu B92, procenio da je realna vrednost evra negde iznad 95 dinara, ali nije želeo da prognozira gde će se tačno rast evra zaustaviti. Kako je rekao, dobra vest je da postoje prognoze i pokazatelji da će inflacija u sledećoj godini biti ispod 10 odsto, što znači da pad kursa nema direktan uticaj na cene.

B92: Da li vi očekujete da poljoprivrednici sa ovakvim kursom evra spuštaju cene?

Petrović: Oni imaju troškove pre svega. Domaća proizvodnja, najveći deo troškova, glavni deo troškova su dinarski troškovi, plus u poljoprivredi... B92: Hoćete da kažete da to njima odgovara, može da odgovara?

Petrović: Pa da. I dobra je bila godina, a i cena nafte je pala, tako da je to sve smanjilo te cene. Sada je glavni deo, a izgleda da počinje da se dešava da se to prenosi i na prehrambene proizvode, što je ovde zbog možda nepotpuno konkurentskih struktura bilo nekad i kočeno, ali postoje dobri signali da će to da se smanjuje.

Petrović kaže da sa jedne strane, imamo udar na smanjenje cena, s druge strane "smanjiće se potrošnja, biće manje kredita i to će kočiti cene".

"Jedini faktor koji će delovati u pravcu dizanja cena to je ova depresijacija dinara, ali mislim da kombinacija ovih faktora koji deluju da koče inflaciju prema depresijaciji će biti u korist ovih prvih faktora", rekao je Petrović.

Za privrednike najvažnija stabilnost kursa

Iako se centralna banka zaklinje u politiku slobodnog formiranja kursa, sve je više onih koji smatraju da je krajnje vreme za promenu te politike.

Privrednici smatraju da bi Narodna banka trebalo da održava vrednost dinara na 90 za jedan evro, ali tvrde da je najbitnije da kurs bude stabilan.
(Fotomontaža: St.Maurice, Forum B92)
Oni ne kriju da će cene njihove robe najviše zavisiti upravo od odnosa dinara i evra.

"Nažalost, moram da priznam potrošačima da, ne da nema prostora za sniženje cena, nego verovatno će neki proizvodi morati da poskupe. Pre svega zato što jedan deo sirovina i repromaterijala dolazi iz inostranstva i direktno je pod uticajem rasta kursa", kaže Bojan Radun iz kompanije "Nektar".

"Prostora za sniženje cena ima, ali to će naročito mnogo da važi od kursa dinara", kaže Slobodan Vučićević iz "Grand kafe".
Privrednici, takođe, tvrde da se sa oscilacijom dinara od 10 odsto, profit potpuno topi. Cenu toga, već smo videli, uglavnom plaćaju potrošači.

U Narodnoj banci, međutim, kažu da nije moguće dogovarati se o kursu, kao i da će se i ubuduće on formirati na osnovu ponude i tražnje.

Podeljeni su i ekonomski stručnjaci

Dok jedini smatraju da bi kurs trebalo slobodno da se formira, drugi zastupaju tezu da su intervencije na međubankarskom deviznom tržištu potrebne jer bi veliki pad domaće valute, u kratkom periodu, mogao da izazove paniku i oslabi dinar više nego što to objektivni uslovi zahtevaju.

U jednom su saglasni - kod nas je sada "nešto između" slobodnog i kontrolisanog kursa.

Prema mišljenju Vladimira Gligorova iz Bečkog instituta za međunarodna tržišna istraživanja, to je najgora varijanta.

"Kao posledicu toga uvek imate i veće fluktuacije, naprosto zbog toga što ekstremne informacije utiču na tržište više nego kada bi ono bilo više fluktuirajuće tržište ili pravi fiksni kurs", kaže on.

"Ako bi uveli fiksni kurs, vrednost bi zavisila i od planiranog budžeta, stope rasta, planirane inflacije. Po meni, vrlo je verovatno da će do kraja godine kurs biti i više od 100 dinara", rekao je Gligorov.

Na kojoj vrednosti će se kretati dinar i evro ove godine niko sa sigurnošću ne može da predvidi.

Vrednost će verovatno zavisiti i od priliva stranog kapitala, ali ekonomisti smatraju da bi evro trebalo da ojača bar za procenat inflacije koji se kreće oko 8 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: