Rusija traži razjašnjenje sporazuma

Rusija i dalje ne pušta gas za Evropu zbog deklaracije koju je Ukrajina dodala već potpisanom sporazumu. Ukrajinska deklaracija nije obavezujuća, poručuju u EU.

Izvor: B92

Nedelja, 11.01.2009.

00:49

Default images

Premijer Rusije Vladimir Putin rekao je predsedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu u telefonskom razgovoru rekao da su dodaci koja je Ukrajina stavila u sporazum o nadzoru proslaska gasa kroz tu zemlju "neprihvatljivi" i predložio sastanak u Briselu da se potrži rešenje, rekao je izvor u ruskoj vladi.

Predsedavajući Evropskoj uniji, češki premijer Mirek Topolanek poručio je večeras međutim svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu da ukrajinski dodatni zahtevi na gasni sporazum nisu obavezujući, saopštio je Putinov portparol.

"Ukrajinska deklaracija nije deo glavnog protokola i predstavlja jedino mišljenje ukrajinske strane", kazao je češki premijer u telefonskom razgovoru sa ruskim premijerom Putinom.

Prema rečima Putinovog portparola, ruski premijer je zatražio od Topolaneka da Rusiji pošalje protokol o nadgledanju kojim se garantuje protoka ruskog gasa ka Evropi, bez bilo kakvih dodatnih zahteva Ukrajine i deklaracija, preneo je Rojters.

Evropska komisija saopštila je da su ispunjeni uslovi za obnovu isporuke gasa za evropske zemlje preko Ukrajine, ocenjujući da ništa što stoji u ukrajinskoj deklaraciji ne dodaje niti oduzima od odredbi koje je sinoć potpisalo pet strana.

"Strane koje su juče potpisale odredbe o posmatračkoj misiji su sve dobile potpisane kopije ugovora", dodala je Komisija i istakla da je primila k znanju deklaraciju Ukrajine koju je dobila popodne, a koja je mešavina onoga što stoji u odredbama, potpisanim sinoć, i u nekim slučajevima, ukrajinske interpretacija onoga što je potpisano.

Evropska komisija smatra da su svi uslovi koje su zatražile dve strane ispunjene i da nema razloga da se dalje odlaže obnova dotoka gasa, zaključuje se u tekstu saopštenja.

Posmatračka misija EU je pristigla na većinu lokacija i otpočela svoj rad, ističe Evropska komisija u saopštenju.

Rusija i EU su juče potpisale sporazum prema kojem bi tranzit gasa kroz Ukrajinuu nadzirala komisija u kojoj bi bili i predstavnici Ukrajine, Rusije i EU.

Ukrajina je jutros potpisala sporazum o nadgledanju tranzita gasa, ali je, kako je preneo Rojters, u rukom napisanoj poruci na dokumentu navedeno da mu je pridodata deklaracija.

Dekalaracija, u čiju je kopiju Rojters imao uvid, navodi da Ukrajina nije uzimala tranzitni gas i da nema zaostale dugove Gaspromu, što je u srži spora oko gasa između Rusije i Ukrajine.

U deklaraciji se navodi da Rusija mora da obezbedi dodatni "tehnički" gas Ukrajini kako bi se održao pritisak u ukrajinskom sistemu gasovoda, što je zahtev koji Rusija odbija bez sporazuma o cenama.

Sutra će u Briselu ministari za transport, telekomunikacije i energiju EU održati sastanak na kojem će odlučivati koje konkretne mere treba preduzeti za prevazilaženje krize nastale prekidom isporuke gasa iz Rusije preko Ukrajine.

I Ukrajina potpisala sporazum

Julija Timošenko i Mirek Topolanek (FoNet)
Ukrajina je noćas potpisala sporazum o nadzoru tranzita ruskog gasa ka zemljama Evrope, izjavila je ukrajinska premijerka Julija Timošenko.

"Danas smo potpisali sporazum", rekla je Timošenkova noćas u Kijevu gde se sastala sa svojim češkim kolegom Mirekom Topolanekom, čija zemlja od 1. januara predsedava EU.

"Mi smo stavili potpis na protokol koji je sličan onome koji je već prihvaćen u Briselu, ali bez Rusije. Složili smo se da posmatrači Unije posete sve Ukrajinske gasne i izvozne stanice sa ruske strane", rekla je Julija Timošenko. EU vrši pritisak za obnavljanje isporuka ruskog gasa preko Ukrajine. Četvorodnevni prekid isporuka je pre svega pogodio zemlje zavisne od uvoza gasa iz Rusije.

Agencija AP navodi da je u Kijevu potpisan sporazum o tome da EU predvodi nadzor tranzita ruskog gasa ka drugim zemljama. Rusija će, shodno sporazumu, početi da isporučuje gas kada se rasporede radni timovi zaduženi za nadgledanje protokola.

Češki premijer Mirek Topolanek je izjavio da potpisivanje otvara put obnavljanju ruskih isporuka gasa.

"Učinili smo najbolje za okončanje spora oko gasa između Ukrajine i Rusije. I ne vidim nikakve problema da počne isporuka za EU opet preko Ukrajine", rekao je Topolanek.

Sporazum o nadzoru su u subotu potpisale najpre Rusija i EU.

Putin: Nove redukcije, ako bude krađe

Vladimir Putin i Mirek Topolanek (Beta)
Moskva je i dalje insistira da Kijev gas plaća po evropskoj tarifi, koja je višestruko veća od dosadašnje. Kijev, međutim, na to ne pristaje.

"Na žalost, naši pregovori su završeni. Gasprom traži da platimo 450 dolara za 1.000 kubnih metara", rekao je šef ukrajinskog pregovaračkog tima sa Gaspromom Oleg Dubina. "Mi to ne možemo da prihvatimo. Nema takve cene ni u EU. Verovatno će doći do novih pregovara na višem nivou", dodao je on.

Ruski premijer Vladimir Putin upozorio je da bi isporuke gasa mogle ponovo biti smanjene u slučaju krađe.

"Kada mehanizam monitoringa počne da radi, mi ćemo početi sa isporukom gasa. Ali, nadgledaćemo koliko gasa ulazi u Ukrajinu, a koliko izlazi", rekao je Putin.

"Ako vidimo da opet kradu i da deo gasa nedostaje, opet ćemo reducirati isporuku za tu količinu. Želim da to unapred razjasnim, što je fer", izjavio je Putin.

Članicama Unije koje su pretrpele štetu Putin je poručio da zatraže formiranje specijalnog suda.

On je precizirao da je s češkim premijerom usaglasio parametre kontrolnog mehanizma.

Putin je kazao da je reč o organizaciji kontrole na svim tačkama transportnog sistema gasa Ukrajine i odgovarajućih na teritoriji Rusije, na granici između Ukrajine i evropskih država i na teritoriji evropskih država koje se graniče s Ukrajinom.

U komisiji će biti predstavnici Naftogasa Ukrajine, eksperti evropskih država, predstavnici ministarstava trgovine Rusije i Ukrajine, predstavnici Evropske komisije, kupci ruskog gasa, predstavnici-eksperti međunarodnih posmatračkih organizacija i, na predlog Češke, eksperti norveškog gasnog koncerna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: