Savet bezbednosti podeljen o Gazi

Savet bezbednosti UN zbog podeljenosti bez saglasnosti o načinima za prevazilaženje krize u Gazi.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.01.2009.

08:27

Default images

Francuski ambasador Žan-Moris Riper, koji je i predsedavajući Savetu bezbednosti, rekao je da će 15 članica nastaviti konsultacije u nastojanju da zauzmu zajednički stav kako okončati sukob između Izraela i palestinskog militantnog pokreta Hamas.

“Za sada Savet bezbednosti pred sobom ima dva predloga. Jedan je predlog Libije, a drugi je predlog presedavajuće zemlje u Savetu bezbednosti i nijedan predlog nije dobio potrebnu podršku. Sve članice Saveta izrazile su želju da zajedničkim delovanjem pronađemo odgovarajuće rešenje za ovu situaciju u pojasu Gaze“, rekao je Riper. I ambasador Češke Martin Paluš, zemlje koja predsedava Evropskoj uniji, najavio je maksimalno zalaganje svih članica na uspostavljanju mira na Bliskom istoku.

“Evropska unija je odlučna da se zaustavi svako nasilje i sve vojne akcije i da se uspostavi trenutni mir. Moraju se bezuslovno prekinuti svi napadi na Izrael, ali i Izrael mora zaustaviti svoju ofanzivu“, poručio je Paluš.

Libija, jedna od članica Saveta bezbednosti, predložila je rezoluciju o hitnom prekidu vatre, kojoj su se suprotstavile Sjedinjene Američke Države, smatrajući je antiizraelskom.

Zbog toga je određen broj arapskih zemalja optužio Savet bezbednosti da do sada nije preduzeo konkretne korake, što je ugrozilo kredibilitet te institucije i doveo u pitanje postojanje svetskog mira i bezbednosti.

Međutim, američka državna sekretarka Kondoliza Rajs izjavila je da snažno podržava inicijativu egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka i da je izvršila pritisak na Izrael da prihvati plan o prekidu vatre za pojas Gaze koji podržava Amerika.

“Mi verujemo da je uspostavljanje mira neophodno, ali bez vraćanja na prethodno stanje. Mi podržavamo napore mnogih država na pronalaženju mira, naročito plan egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka. Ja sam u stalnim kontaktima sa arapskim kolegama, ali i sa izraelskom stranom, i moramo sprovesti tu inicijativu u delo“, kazala je Rajsova.

Egipatski ministar spoljnih poslova Ahmed Abul Geita najavio je da je ugovoren sastanak egipatske i izraelske delegacije na kojem će biti vođeni razgovori o uspostavljanju primirja u pojasu Gaze.

On je dodao da će se, ako razgovori uspeju, pregovarati i sa predstavnicima Hamasa i Fataha iz Palestine.

“Sastanak je dogovoren između izraelske i egipatske strane, i u njima neće učestvovati Hamas. Ako izdejstvujemo privremeno obustavljanje sukoba, onda smo na dobrom putu da uspostavimo trajno primirje“, smatra Geita.

I nakon odluke izraelske vlade o odlaganju proširenja ofanzive na Gazu, izraelske snage su u toku noći intenzivirale napade i ušle su na jug pojasa Gaze.

Oni su napali ciljeve u blizini granice sa Egiptom, koji se povezuju sa krijumčarenjem oružja za potrebe militantnog Hamasa.

Više o samom sukobu u Gazi i situaciji na terenu možete čitati u posebnoj vesti.

Obama spreman da se suoči s pitanjem Gaze

Novoizabrani američki predsednik Barak Obama, koji je do sada izbegavao da komentariše spoljnopolitička pitanja, rekao je da će se uključiti u rešavanje situacije na Bliskom istoku, čim zvanično stupi na mesto šefa države.

"Činim sve što je moguće da onog dana kada stupim na dužnost budemo spremni da se odmah uključimo u rešavanje situacije u Gazi", rekao je Obama na konferenciji za novinare.

"Ne mislim samo na kratkoročno rešenje, već na izgradnju procesa kojim ćemo moći da postignemo dugoročni mir u regionu", kazao je on.
Barak Obama (FoNet, arhiv)
Obama, koji će stupiti na dužnost 20. januara, izbegavao je bilo kakve komentare situacije u Gazi.

Novoizabrani američki predsednik jedino je poslednjih dana nekoliko puta izrazio zabrinutost zbog civilnih žrtava u Gazi.

Upitan zbog čega nije odlučnije reagovao na tu situaciju, Obama je rekao da Bušova administracija "i dalje vodi spoljnu politiku".

"Ne možemo svetu poslati poruku da postoje dve različite administracije koje vode spoljnu politiku. Sve dok ne stupim na dužnost, bilo bi nepristojno od mene da šaljem signale da i mi nekako vodimo spoljnu politiku, iako zakonski nisam ovlašćen za to", rekao je Obama.

Zbog takvog stava, za Obamu su rekli da se svojim ćutanjem postavio na stranu Izraela, ali i da, iz istog razloga, nije pružio podršku toj državi.

Kina pozvala na hitan prekid sukoba

Kina je zatražila hitan prekid vatre u pojasu Gaze, pozvavši Izrael da prekine vojne operacije u toj oblasti, a Hamas da prestane s granatiranjem Izraela, što je do sada najdirektnije reagovanje Kine u vezi sa aktuelnim sukobom na Bliskom istoku.

Specijalni kineski izaslanik za Bliski istok Sun Bigan izjavio je da nema naznaka da se sukob završava, a da nastavak borbi uvodi Gazu u humanitarnu katastrofu, preneo je Rojters.

Do sada je zvanični Peking bio relativno uzdržan kada je Bliski istok u pitanju i komentari u vezi s izraelsko-palestinskim sukobom su se, uglavnom, svodili na uopšten poziv obema stranama da pokažu dobru volju.

Sun je izjavio kineskoj državnoj agenciji Sinhua da, posle uspostavljanja primirja, treba poslati pomoć stanovnicima Gaze, kojima nedostaju hrana i lekovi, kao i da što pre treba obnoviti izraelsko-palestinske mirovne pregovore.

Kina je podržala i egipatski plan za uspostavljanje primirja i pozvala međunarodnu zajednicu da se njime ozbiljno pozabavi.

“Rusija za pravično rešenje“

Rusija će se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija založiti za pravično rešenje situacije na Bliskom istoku, izjavio je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Aleksander Jakovenko.

Ruski diplomata, koji učestvuje u radu Saveta bezbednosti, rekao je ruskim novinarima u sedištu UN u Njujorku da je "situacija u pojasu Gaze veoma ozbiljna i da Savet sada predano traži izlaz iz nje", prenela je agencija Itar-tas.

Jakovenko je naveo da Savet pred sobom ima nacrt jedne arapske rezolucije, a da se u konsultacijama razmatra i mogućnost usvajanja predsedničkog saopštenja.

Prema njemu, članovi Saveta bezbednosti se slažu da je neophodno postići održivi prekid vatre, koji bi poštovale i palestinska i izraelska strana, kao i da je neophodno izbeći humanitarnu katastrofu, otvaranjem kontrolnih punktova za dostavljanje pomoći stanovnicima pojasa Gaze.

"Savet aktivno razmatra inicijativu Egipta i Francuske, koja uživa dovoljno široku podršku", rekao je ruski diplomata, dodajući da je "sada potrebno staviti tu inicijativu na papir".

On je istakao da se time bave delegacije na neformalnim konsultacijama, od čega će zavisiti kada će biti sazvana sednica Saveta bezbednosti o tom pitanju.

O konfliktu u pojasu Gaze možete raspravljati i na Forumu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: