Izrael nastavlja akciju u Gazi

Više od 520 poginulih Palestinaca bilans je ofanzive Izraela na ciljeve Hamasa u pojasu Gaze. Četvrtinu žrtava čine civili, saopštile su Ujedinjene nacije.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 05.01.2009.

00:17

Default images

Palestinski lekari saopštili su da je poginulo 87 dece, a da je 2.450 osoba ranjeno. Samo juče su, tvrde, ubijena 63 Palestinca, od toga više od trećine civila. Palestinska organizacija za ljudska prava tvrdi da je ukupan procenat poginulih civila čak 40 odsto. Izrael tvrdi da palestinski ekstremisti skrivaju rakete u stambena područja.

U međuvremenu, Izrael je nastavio sa operacijama u pojasu Gaze koje traju već 10 dana, preuzimajući kontrolu nad zgradama i napadajući kuće, džamije i švercerske tunele.

Na desetine pripadnika Hamasa i Islamskog džihada sukobilo se danas sa izraelskom vojskom u samom gradu Gazi, prvi put od izraelske kopnene ofanzive koja je počela u subotu, rekli su palestinski očevici i izraelski vojni izvori.

Veliki broj eksplozija odjeknuo je u istočnom delu Gaze, dok su helikopteri izvršili više napada, rekli su ti izvori.

Hamas je u saopštenju naveo da je ispalio protivtenkovske rakete na najmanje sedam tenkova, dok je Islamski džihad saopštio da je jedan njihov pripadnik poginuo u sukobima.

Neimenovani izvor iz izraelske vojske potvrdio je da se u tom delu grada Gaze vode žestoke borbe.

Samo tokom današnjih operacija izraelske vojske u Gazi ubijeno je 50 Palestinaca, uključujući i 12 dece.

Izraelska vojska je od početka kopnene ofanzive na pojas Gaze zarobila na desetine pripadnika palestinskog radikalnog pokreta Hamas, rekao je agenciji Frans pres jedan portparol vojske.

Izraelski ministar Jicak Hercog izjavio je da palestinski ekstremisti skrivaju rakete i mine u stambena područja, u džamije i radnje i škole, i da Izrael ne može da toleriše neprestano raketiranje svojih stanovnika na jugu zemlje.
Palestinski ekstremisti ispaljuju rakete iz Gaze (FoNet, AP)
Izraelska armija je pojačala ofanzivu, koja je počela 27. decembra, sa ciljem da se zaustave raketni napadi na južne gradove i sela. Hiljade izraelskih vojnika je, uz podršku teške artiljerije i oklopnih vozila, ušlo u pojas Gaze i opkolilo istoimeni glavni grad.

Izraelske kopnene snage sukobile su se s pripadnicima Hamasa u Beit Lahiji i Bait Hanunu, na severu, dok su izraelske vazduhoplovne snage prošle noći pogodile oko 30 meta.

Hamasovci su ispaljivali granate na raketni pogon i mine na izraelske tenkove koji napreduju sve dublje u pojas Gaze.

Istovremeno je pojas Gaze, u kome živi oko 1,5 milion stanovnika na teritoriji od 362 kvadratna kilometra, presečen na dva dela, kako bi se sprečilo snabdevanje palestinskih boraca oružjem i municijom.

Izraelska strana je saopštila da je jedan vojnik poginuo u najnovijim operacijama na kopnu, a da ih je 32 ranjeno. U ranijim palestinskim raketnim napadima poginulo je četvoro Izraelaca.

Izraelske snage tvrde da su zauzele pozicije na velikim delovima teritorije na severu pojasa Gaze, odakle se ispaljuje većina raketa.

Izrael, takođe, tvrdi da operacija nije pokrenuta protiv naroda Gaze, već protiv boraca Hamasa i drugih ekstremističkih organizacija koje su, uprkos ofanzivi, još uvek u stanju da ispaljuju rakete i mine preko granice.

Zato bi ofanziva mogla dugo da traje, najavili su izraelski zvaničnici.

O najnovijem konfliktu u pojasu Gaze možete raspravljati i na Forumu B92.

Izrael: Sprečiti naoružavanje Hamasa

Izrael želi da uspostavi međunarodni mehanizam koji bi sprečio naoružavanje palestinskog radikalnog prokreta Hamas i nove napade na jug Izraela, u okviru pregovora o primirju u pojasu Gaze, izjavili su izraelski zvaničnici.

Izrael od juče razgovara sa saveznicima, prvenstveno SAD, Evropskom unijom i nekim arapskim zemljama, o utvrđivanju primirja u palestinskoj teritoriji, gde je pre desetak dana počela izraelska vojna operacija.

"Znamo da za održavanje mira na jugu i trajnog i realnog mira, međunarodna zajednica i region treba da igraju važnu ulogu", izjavio je portparol izraelske vlade Mark Regev.

"Postoji međunarodni konsenzus u podržavanju Izraela da oslobodi stanovništvo od straha svakodnevnih raketnih napada Hamasa iz Gaze", rekao je Regev.

Prema navodima drugog, neimenovanog izraelskog zvaničnika, postoje tri principa za okončanje operacije - obustava napada Hamasa, uništavanje jednog dela te organizacije koja kontroliše pojas Gaze, kao i stvaranje mehanizma koji će sprečiti naoružavanje Hamasa.

Izraelska ofanziva na pojas Gaze nanela je značajnu štetu Hamasu i ta ofanziva će se nastaviti sve dok izraelske pogranične oblasti ne budu potpuno bezbedne od palestinskih napada, rekao je izraelski ministar odbrane Ehud Barak, a prenose agencije. "Hamas je do sada pretrpeo veoma težak udarac, ali mi još nismo dostigli svoj cilj i zato se operacije nastavljaju", rekao je u izjavi izraelskom radiju Barak uoči obraćanja članovima parlamentarnih odbora za spoljna pitanja i odbranu.

"Naš osnovni cilj je da promenimo realnost kada je u pitanju bezbednost juga", rekao je Barak aludirajući na izraelska naselja koja su na meti stalnih raketnih napada pripadnika Hamasa.

Delegacija Evropske unije pokušava da obezbedi humanitarnu pomoć za Gazu i razmotri kakve garancije bi mogle da ubede Izrael da prihvati primirje. Više o tome čitajte u posebnoj vesti.

Livni: Izrael ratuje protiv terora

Ministarka spoljnih poslova Izraela Cipi Livni izjavila je da Izrael predstavlja rat protiv terora i ekstremizna na Bliskom istoku, boreći se protiv palestinskog Hamasa u pojasu Gaze.

Obraćajući se novinarima na konferenciji u Jerusalimu, uz šefove diplomatija nekoliko Evropske unije, Livnijeva je najavila da će Izrael izmeniti situaciju u regionu, naglasivši da su prošli dani kada Hamas ispaljuje rakete, a izraelska vojska se uzdržava da odgovori.

"Kada Izrael bude na nišanu, osvetiće se", rekla je Livnijeva, naglasivši da je Bliski istok podeljen na umerenjake i ekstremiste i da " svako u regionu mora da odredi gde pripada".

"Ono što mi činimo predstavlja bitku u regionu, bitku protiv terorizma i terora," rekla je Livnijeva, naglasivši da umereni lideri na Bliskom istoku shvataju da Hamas ima terorističke veze s Iranom i Hezbolahom.

Takođe je rekla da ona potpuno razume želju međunarodne zajednice da vidi zatišje u regionu i da Izrael takođe ima istu želju.

Objasnila je da ministarstva odbrane i spoljnih poslova sarađuju kako bi se omogućio transfer humanitarne pomoći u pojas Gaze i olakšale birokratske prepreke.

Kasnije, obraćajući se izraelskim novinarima, rekla je da ne vidi kako međunarodni posmatrači mogu da pomognu u ovoj fazi i da je Izraelu potrebno više vremena da završi operaciju u Gazi započetu 27. decembra koja je u subotu proširena i na kopnu.

Palestinci traže rezoluciju UN

Palestinci traže od Saveta bezbednosti UN da što pre usvoji rezoluciju kojom se poziva na momentano obustavljanje izraelskih napada na Gazu i stalni prekid vatre, uključujući posmatrače na granici i međunarodne snage za zaštitu civila, javljaju agencije.

Palestinski predsednik Mahmud Abas koji bi sutra ujutru trebalo da doputuje u Njujork, nada se da će Savet bezbednosti posle podne usvojiti rezoluciju, rekao je novinarima u Njujorku šef palestinske diplomatije Rijad Malki.

Malki je rekao da će u Njujork doputovati između sedam i devet ministara spoljnih poslova arapskih zemalja, zajedno sa generalnim sekretarom Arapske lige Amrom Musom.

UNHCR: Omogućiti civilima izlazak iz Gaze

Visoki komesar UN za izbeglice (UNHCR) Antonio Gutereš traži od Izraela da dozvoli civilima iz Gaze da napuste teritoriju na kojoj se vode izraelsko-palestinske borbe i pređu u Egipat.

U saopštenju izdatom iz kancelarije u Ženevi, Gutereš je takođe implicitno rekao da Egipat i druge zemlje koje se ne granične sa Gazom imaju dužnost da pruže utočište izbeglicama iz konflikta u toj oblasti.

Izrael je dozvolio nekim strancima da napuste Gazu, ali su granice zatvorene za sve ostale, sem za humanitarne pošiljke.

Gutereš je takođe tražio od Izraela i Egipta da omoguće hitan pristup humanitarnim radnicima u Gazu.

Dodao je da je UNHCR poslao humanitarne pakete za prvu pomoć egipatskom Crvenom krstu, kako bi im pomogao da se pripreme za palestinske izbeglice kojima će biti dozvoljen izlazak iz Gaze.

Gutereš je izrazio "duboki šok i tugu" zbog patnje i gubitaka života u Gazi.

"Strašne žrtve, koje su pretrpeli nevini civili, među kojima je i mnogo dece, slamaju srce", naveo je visoki komesar UN.

Zaustavljena evakuacija stranaca

Prvi autobus koji je trebalo da evakuiše strance iz pojasa Gaze stigao je jutros nadomak kontrolnog punkta Erec, ali je zbog raketiranja morao da se vrati u grad Gaza, saopštilo je rumunsko ministarstvo spoljnih poslova.

Izraelske vlasti su odobrile izlazak oko 200 stranaca iz Gaze, utvrđenim koridorom, preko punkta Erec, uz pomoć Međunarodnog crvenog krsta, a predstavnici ambasada zemalja čiji su građani želeli da se evakuišu bili su na graničnom punktu.

Izveštač rumunske televizije Realitatea preneo je sa lica mesta da je autobus sa prvih 70 stranaca, među kojima i četvoro Rumuna, stigao jutros na oko 500 metara od Ereca, ali je morao da se vrati jer se našao na udaru raketne paljbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: