K. Mitrovica: KFOR smirio napetost

Nakon što je 16-godišnji Srbin izboden nožem u Kosovskoj Mitrovici, došlo do niza incidenata, ali se situacija smirila nakon što je KFOR pojačao prisustvo.

Izvor: B92

Utorak, 30.12.2008.

17:07

Default images

Incident se dogodio oko 16 sati u blizini glavnog mosta na Ibru, koji deli grad. Dva Albanca, koji su uhapšeni, izboli su nožem Nikolu Božovića (16) koji je stabilno. Zapaljeno je nekoliko lokala čiji su korisnici Albanci. Građani severne Kosovske Mitrovice, koji su se okupili kraj mosta na Ibru, razišli su se oko 19 časova, a situacija u gradu je mirna.

Pripadnici KFOR-a povukli su se iz naselja Tri solitera, odakle su se čuli i rafali, ali je jedan deo vojnika i pripadnika Euleks policije ostao na glavnom ibarskom mostu. Dečak je primljen u bolnicu u 16.15 sati, zadobio je ubodnu ranu dubine oko 10 centimetara u mekom tkivu na granici glutealnog i lumbalnog predela, rekao je dežurni lekar Trajče Bogeski.

Prema njegovim rečima, dečak je u operacionoj sali, a pošto je u pitanju krvarenje, ne može se unapred reći koliko je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno.

U međuvremenu, na prijemno hirurško odeljenje dovedene su još dve osobe povređene u incidentima koji su izbili nakon povređivanja mladića - jedna sa povredama glave, a druga leve potkolenice.

Oni su povrede zadobili tupim povredama, a nakon zbrinjavanja pušteni su na kućno lečenje.

Zbog ovog incidenta, u severnoj Mitrovici je bilo veoma napeto stanje. Kosovske policijske službe nalaze se u naselju Bošnjačka mahala gde su lokali i zapaljeni, kao i vatrogasna služba koja pokušava da lokalizuje požare.

Portaprol KPS Besim Hoti je rekao je da je situacija u gradu mirna i napeta, ali da policija daje sve od sebe da spreči dalje nemire.

Dogodio se još jedan incident kada je zamenika predsednika opštine Kosovska Mitrovica Ljubišu Petrovića, oko 17.45 sati, fizički napala nekolicina Albanaca u blizini istočnog mosta u severnom delu Mitrovice.

Petrović je u nameri da smiri situaciju pokušao da razgovara sa Albancima koji su tom prilikom fizički nasrnuli na njega i na njegov automobil.

Povređen Albanac u južnom delu Mitrovice

Jedan kosovski Albanac povređen je iz vatrenog oružja, između 17 i 17.30 časova, u južnom delu Kosovske Mitrovice u blizini tamošnjeg stadiona.

Regionalni portparol Kosovske policije Besim Hoti izjavio je da se mesto gde je Albanac povređen nalazi naspram naselja Tri solitera u severnom delu Mitrovice, gde se u tom trenutku čula pojedinačna i rafalna paljba.

Hoti nije mogao da kaže o kakvim povredama se radi, sem da je povređeni Albanac prebačen u Klinički centar u Prištini.

O. Ivanović: KFOR da kontroliše situaciju

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da je “incident počeo napadom na mladića kod kafea, u strogom centru severnog dela Mitrovice".

"Posle privođenja dvojice mladića, od 22 i 23 godine došlo je do sukoba Srba i Albanaca u naselju Bošnjačka mahala. Kako sad stoje stvari, ima nekoliko zapaljenih lokala i jedna stambena kuća. Nakon toga su razmenjeni i rafali iz automatskog oružja", rekao je Oliver Ivanović za B92.

"KPS je na licu mesta, ali mislim da KPS neće moći da to kontroliše, pa sam zato obavio razgovor i sa komandantom KFOR-a i dobio uveravanje da će jedinice KFOR-a i Euleksa uspostaviti mir. Apelujem na sve građane da se udalje od tog mesta jer mislim da je najbolje da KFOR preuzme kontrolu nad tim delom grada”, kaže Oliver Ivanović.

M. Ivanović: Stanje dečaka stabilno

"Učenika drugog razreda srednje škole, starog 16 godina, u centru severne Kosovske Mitrovice dvojica albanskih mladića su napala nožem i ubola ga u predelu slabine", izjavio je za B92 direktor zdravstvenog centra u severnoj Mitrovici Milan Ivanović.

"Ubodeni dečak koji je doveden u bolnicu u svesnom stanju prebačen je u operacionu salu i po prvim nalazima očekujem da ce situacija biti stabilna", rekao je on.

"Situacija u Mitrovici je napeta, Albanci su pobegli u Bošnjačku mahalu. Došlo je do uznemirenosti i tenzija", rekao je Milan Ivanović.

"Gužva se prenela i u pravcu područja 'Tri solitera' jer je od 50 do 100 albanskih mladića pokušala da pređu pešački most iz južnog dela i da napadne Srbe. Došlo je do gužve između dve grupe. Umešali se UNMIK, KPS, KFOR, a bilo je je i pucanja iz automata i pištolja iz Tri solitera", svedoči Milan Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: