Odlaže se primena sporazuma sa EU

Primena Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom neće početi 1. januara kao što je bilo planirano, rekao je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.

Izvor: Beta

Utorak, 30.12.2008.

12:56

Default images

On je na konferenciji za novinare objasnio da primena tog sporazuma ne može početi pre nego što se usvoje izmene zakona o carinskoj tarifi, koji je bio jedan od pratećih zakona budžeta za 2009. godinu. Usvajanje izmena carinskog zakona u Skupštini odloženo je da bi se obezbedilo vreme za usvajanje budžeta za 2009. godinu, koji je u ponedeljak i usvojen.

Taj zakon, kao i ostalih šest pratećih zakona uz budžet, biće ponovo dostavljeni srpskom parlamentu početkom januara, kazao je Cvetković i naveo da očekuje da će ti zakoni brzo biti i usvojeni i da će tada sporazum sa EU početi da se primenjuje.

Premijer je ocenio da će Prelazni trgovinski sporazum biti od velike koristi za privredu i građane Srbije i pored toga što će zbog primene tog sporazuma prihodi od carina biti umanjeni.

Kako je naveo, zbog smanjenih carina biće jeftiniji uvoz sirovina i repromaterijala, a jačanje konkurencije doprineće kvalitetnijoj ponudi i snižavanju cena.

Vlada Srbije odlučila je 16. oktobra da od 1. januara 2009. godine počne primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU kako bi skratila period između primene sporazuma i sticanja statusa kandidata za članstvo u EU.

Prelazni trgovinski sporazum Srbije sa Evropskom unijom predviđa da se u narednih šest godina postepeno liberalizuje trgovina industrijskim i poljoprivrednim proizvodima.

Premijer Mirko Cvetković najavio je da će Srbija u prvoj polovini 2009. godine podneti zahtev za kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Cvetković je rekao da Srbija ima dva cilja u novoj godini u vezi sa evropskim integracijama - da ispuni uslove za belu šengensku listu i da podnese zahtev za status kandidata za članstvo u EU.

Kada je reč o Kosovu, premijer je rekao da će Srbija u 2009. godini učiniti sve da pripremi slučaj za raspravu pred Međunarodnim sudom pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova. Rasprava se očekuje godinu dana kasnije.

Cvetković je, govoreći o ekonomiji, izjavio da očekuje da će sledeća godina biti teška, ali da će Srbija imati snage da je prebrodi.

Posle oporavka svetske privrede Srbija će osnažiti svoju privredu i krenuti ka rastu bruto društvenog proizvoda, rekao je premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: