Ugljanin: Turska hoće da investira

Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin kaže za Blic da su najviše turske vlasti i investitori zainteresovani za gradnju autoputa ka Crnogorskom primorju.

Izvor: B92

Utorak, 30.12.2008.

01:14

Default images

Ugljanin, koji je i šef Kancelarije za održivi razvoj i borbu protiv siromaštva navodi da je na nedavnom Balkanskom ekonomskom samitu uspeo iza kulisa da zainteresuje sagovornike za taj posao, ali da ostalo da politička elita u Srbiji pokaže sluh za to.

“Sa predstavnicima Privredne komore Srbije istakli smo naše komparativne prednosti u odnosu na druge zemlje Balkana. Razvijene evropske zemlje u Istanbulu otvaraju kancelarije za privlačenje turskog kapitala. U tom smislu mi moramo postaviti makar konzula za ekonomska pitanja”, navodi ministar.

Srbija ima 49 opština koje su nerazvijene. Siromaštvo i nepovoljna migraciona kretanja su učinila da u nekima od njih nema nijednog sa fakultetskim obrazovanjem, u drugima je premija zarada od 100 evra. U takvoj situaciji, kako kaže ministar, postoje strahovi da ćemo imati štete od slobodne trgovine sa Turskom u kojoj inače ima mnogo sitnih bogataša sa kapitalom od oko milion evra.

Treba privući te ljude da pronađu svoj interes i da ulože u našu zemlju svoj kapital. Turski privrednici ulažu svoj kapital u Bugarsku i u Rumuniju i zapošljavaju hiljade ljudi. Ako Srbija ne otvori vrata, ostali će je zaobići.

“O tome da je turska strana zainteresovana da gradi autoput ka Crnogorskom primorju razgovarao sam sa predsednikom Borisom Tadićem i dobio njegovu saglasnost. Ministri Mlađan Dinkić i Božidar Đelić su se složili takođe, pa sada tražimo zakonsku mogućnost i ekonomske modele kako da dovedemo turske investitore, da li da im damo koncesiju ili na neki drugi način”, kaže Ugljanin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: