Potvrda kazni za ubistvo premijera

Vrhovni sud Srbije potvrdio je devet prvostepenih kazni za ubistvo premijera Zorana Đinđića, a trojici optuženih smanjio je kazne zatvora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.12.2008.

15:17

Default images

Organizatoru i neposrednom izvršiocu ubistva Miloradu Ulemeku i Zvezdanu Jovanoviću potvrđene su kazne od 40 godina zatvora. Vrhovni sud je smanjio kaznu Sretku Kaliniću, Dušanu Krsmanoviću i Željku Tojagi.

Presuda Vrhovnog suda, obrazložena na 107 strana, upućena je Okružnom sudu u Beogradu, koji će je proslediti Tužilaštvu, optuženima i njihovim braniocima.

Portparolka Vrhovnog suda Vesna Dabić je kazala da Ulemek i Jovanović, koji su osuđeni na najstrožu kaznu, po zakonu imaju pravo i na trećestepeni postupak.

Oni, rekla je Dabićeva, mogu u roku od 15 dana od dana kada im bude dostavljena presuda Vrhovnog suda Srbjie da ulože žalbu, posle čega će Vrhovni sud održati sednicu u trećem stepenu.

Kazna je smanjena Dušanu Krsmanoviću sa 30 na 20 godina zatvora. Podsetimo, Krsmanović je jedini priznao učešće u zločinu. I Sretku Kaliniću, koji je u bekstvu, kazna je smanjena sa 35 na 30 godina zatvora jer Vrhovni sud smatra da je takva kazna adekvatna krivičnom delu za koje je osuđen.

Najviše je skraćena kazna Željku Tojagi. Njemu je kazna prepolovljena, pa će, umesto 30, provesti 15 godina u zatvoru jer, kako navodi Vrhovni sud, on ima samo jednu radnju izvršenja.

U presudi Vrhovnog suda navodi se i da Specijalni sud u prvom stepenu nije primenio dobar zakon, odnosno da je morao da primeni zakon lakši po učinoca, koji je i važio u to vreme.

Potvrđene su kazne na po 35 godina Aleksandru Simoviću, Ninoslavu Konstantinoviću i Vladimiru Milisavljeviću. Kazne zatvora od po 30 godina Vrhovni sud je potvrdio Milošu Simoviću, Milanu Juršiću i Branislavu Bezareviću.

Premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. u dvorištu Vlade Srbije dok je dolazio na posao. U bekstvu je još petoro osuđenih za taj zločin.

Uskoro i za Ibarsku

Presuda Vrhovnog suda Srbije za četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali trebalo bi da bude prosleđena u Okružni sud u Beogradu do kraja godine, izjavila je portparolka Vrhovnog suda Vesna Dabić.

Ona je podsetila da je Vrhovni sud u ovom postupku otvorio pretres, a da će presuda, preko Okružnog suda u Beogradu, biti dostavljena strankama u postupku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: