Humanitarni karavan B92 u enklavama

B92 i ove godine organizuje humanitarnu akciju podele novogodišnjih paketića deci na Kosovu i posetiće osnovne škole u nekoliko srpskih enklava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.12.2008.

00:30

Default images

Humanitarni karavan B92 biće na putu u naredna dva dana. Deda Mraz B92 jutros je obišao decu u Osojanu, a danas će posetiti i Goraždevac. Humanitarnmi karavan sutra će biti u Orahovcu i Velikoj Hoči.

U školi u Osojanu danas je pušten i internet zahavljujući opremi koja je obezbeđena u okviru humanitarne akcije B92, a u sklopu zajedničke akcije sa Telekomom Srbija, pušten je besplatni internet u sve škole.

Za školu u osojanu je obezbeđen i akumulator, budući da ova ustanova inače nema struje.

“Što se tiče samih paketića, skupili smo onako od nekih stvari koje su deci zanimljive, dakle igračke, do onoga što im je potrebno u svakodnevnom radu, dakle školski pribor", kaže novinar B92 Miloš Milovanović, koji se nalazi u karavanu.

"Za malo starije tu je i Monopol. Srednjoškolci dobijaju fudbalsku ili odbojkašku loptu, tu su i neka sredstva za higijenu. Slatkiši su, naravno, neizbežni u novogodišnjim paketićima“, kaže Milovanović.

“Prošle godine smo delili negde oko 400, ove godine idemo 700 ili 800 paketića, zavisi od toga koliko se pojavi mališana”, najavljuje on.

Prethodnih godina se ispostavilo da je organizacija humanitarnih akcija na Kosovu prilično komplikovana zbog čega je B92 ove godine nešto ranije krenuo u akciju, kaže Miloš.

“Najkomplikovanije je ono što je u principu svake godine moglo da bude problem, to što ne postoji tačan broj dece po selima, tako da smo i ove godine muku mučili upravo sa time da utvrdimo da neko slučajno ne bi ostao uskraćen za novogidišnji paketić, što bi bilo baš ružno”, smatra on.

“Popriličnu podršku smo imali od svih lokalnih struktura, ovde nema nikakvih problema što se tiče ovakvih humanitarnih akcija. Dobili smo vozilo policijsko za pratnju koje ide ispred nas. Imamo veliki konvoj od šest vozila”, navodi Miloš.

“Ono što komplikuje celu priču je taj administrativni prelaz gde postoji čak i carina i našeg Ministarstva finansija, ali ovde, na samom Kosovu, nismo imali nikakve dodatne provere, niko nije tražio bilo kakve deklaracije, tako da smo poprilično dobro taj administrativni deo prešli”, objašnjava on. Novogodišnji paketići obradovaće oko 800 dece uzrasta do 15 godina, a sam čin predaje paketića biće organizovan u osnovnim školama "Radoš Tošić" u Osojanu, "Dositej Obradović" u Orahovcu, "Svetozar Marković" u Velikoj Hoči i “Janko Jovićević“ u Goraždevcu.

Humanitarnu akciju podržalo je preko 50 kompanija iz cele Srbije, ali i neke od opština, udruženja, gimnazija... koji su u skladu sa svojim mogućnostima donirali novčana sredstva kojima je tim B92 na vreme obezbedio kupovinu paketića za decu Kosova, kako bi u Novu godinu ušla sa novim igračkama, školskim priborom, slatkišima i još po nekim sitnicama.
(B92)
Svaki paketić sadrži igračke, slatkiše i školski pribor, dok su za najugroženije osnovne škole na Kosovu obezbeđeni laptop računari, štampači, agregati, akumulatori, televizori, DVD uređaji, školski pribor, ozvučenje.

Celokupnu akciju prate kamere TV B92 sa namerom da se po povratku napravi TV specijal, kako bi građane Srbije obavestili o položaju svih koji žive u enklavama, a naročito o teškom položaju dece i najnemoćnijih.

Humanitarnu akciju podržali su:

ABS Holdings, Aerodrom "Nikola Tesla", Agrobanka, Airport City Beograd, Art Ival, Avon, Beli dvor, Beoauto, Best pack, Centroproizvod, Comtrade, Dexy Co, Dijamant, Enco book, Enel PS, EXIT Tim, Exit wear, Farmakom, Fruvita, Geokarta, Gradska pijaca, Hemel, Ikarbus, Jamax M, Kolvel Helios, Kontal, Laguna, Lavirint, Mace d.o.o, Micros grupa, Moskovska banka.

Tu su i Mostprojekt, Mozzart, MST Gajić-štamparija, Narodna kancelarija, OMV Srbija d.o.o, Opština Jagodina, Pamet, Papirni svet, Perutnina Ptuj, Pilot toys, Roche d.o.o, Sofos, Studio Berar, Sve za kuću, Telekom Srbija, Telenor fondacija, Triple jump, Troti Co, VIP mobile, Deseta beogradska gimnazija, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

Fotografije sa prošlogodišnje akcije možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: