Budžet usvojen u poslednji čas

Skupština Srbije usvojila je budžet za 2009. godinu. Prethodno, postignut je kompromis sa opozicionim strankama, koje su odustale od svojih amandmana.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 29.12.2008.

00:17

Default images

Za predlog je od 150 prisutnih poslanika glasalo 129, dok je protiv bio 21 poslanik. Glasanju nisu prisustvovali poslanici Srpske radikalne stranke i Srpske napredne stranke. Skupština je usvojila budžet 90 minuta pre isteka zakonskog roka.

Predlogom budžeta predviđeni su prihodi u iznosi 698,7 milijardi dinara, a rashodi od 748,3 milijarde dinara, tako da će deficit iznositi 49,6 milijardi dinara.

Ministarka finansija Diana Dragutinović rekla je novinarima u Skupštini Srbije da se usvajanjem budžeta troškovi "kontrolišu pred očima parlamenta", a da je privremenim finansiranjem sve u rukama Vlade.

Ona je rekla da je "znala da će sve ovako biti završeno". Ona je kazala da je na predlog budžeta stiglo puno amandmana, od kojih je vlada usvojila 40.

Broj amandmana ne može biti rezultat lošeg kvaliteta budžeta, već drugačijih prioriteta, ocenila je Diana Dragutinović. Šef Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović najavio je da će poslanici te partije pružiti parlamentu mogućnost da večeras usvoji budžet za 2009. godinu.

"Nadam se da vam je ostalo dovoljno vremena da usvojite budžet", rekao je Todorović i najavio da će poslaniti SRS-a kada se bude glasalo izaći iz sale.

Nadam se da ste obezbedili 126 poslanika, poručio je Todorović i ocenio da je Predlog zakona o budžetu loš i da nanosi štetu građanima.

Šef poslaničkog kluba Nove Srbije Velimir Ilić obavestio je skupštinu da ta poslanička grupa povlači sve amandmane koje je uložila na Predlog zakona o budžetu jer, kako je rekao, ne žele da "zamajavaju građane".

"Srećna Nova godina, vama iz vlade. Biće vam teško, budite odgovorni i nemojte da ovakvu situaciju više dozvolite", poručio je Ilić sa govornice, dodajući da je predloženi budžet "mnogo loš i da to zna i ministarka finansija".

"Želeli smo da ga popravimo, ali nismo uspeli", rekao je Ilić.

Prethodno, ministarka finansija Diana Dragutinović obavestila je Skupštinu da je Vlada prihvatila još pet amandmana na predlog budžeta. Ona je napomenula da su ti amandmani prihvaćeni uz manje izmene.

Pesimizam i uslovi za obrt

Inače, najviše primedbi na predloženi budžet imala Srpska radikalna stranka, a najviše ih se odnosi na finansiranje brojnih vladinih agencija i mali budžet za poljoprivredu. Kao jedan od uslova za obrt spominjalo se da Tomislav Nikolić i Jorgovanka Tabaković iz SNS-a odu sa mesta predsednika Administrativnog odbora i Odbora za finansije, koja su, inače, dobili dok su još bili u Srpskoj radikalnoj stranci.

Takođe, Jorgovanka Tabaković izjavila je da su poslanici tog kluba povukli iz procedure 28 od 33 amandmana, koliko su podneli na predloženi budžet.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović izjavila je tokom dana da nije optimista da će večeras biti usvojen budžet, ali da se i dalje nada u dogovor sa radikalima.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da su popodnevne konsulatacije sa šefovima poslaničkih grupa bile teške i da nije optimista jer su radikali i dalje spremni da pričaju o amandmanima koje su podneli.

"Ako nastave da obrazlažu amandmane nećemo biti u mogućnosti da glasamo, ali još se vrše konsulatacije i nadam da će radikali razmišljati o interesu gradjana Srbije", kazala je ona.

Nikolić: Zahvaljujući radikalima

Šef poslaničkog kluba Napred Srbijo Tomislav Nikolić ocenio je da je usvajanje budžeta za 2009. godinu omogućeno nakon što je vladajuća koalicija dala ustupke radikalima da bi odustali od amandmana na Predlog zakona o budžetu.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da su predstavnici vladajuće koalicije i Srpske radikalne stranke pregovarali o ustupanju mesta šefa Administrativnog odbora radikalima i o tri poslanička mandata kluba Napred Srbijo koji su tražili poslanici SRS-a.

"Pregovaralo se i o neuvođenju privremenih mera u Skupštini opštine Zemun, ali i o dva miliona evra", kazao je Nikolić.

A šef poslaničkog kluba SRS-a Dragan Todorović izjavio je da radikali ne odustaju od svojih zahteva u vezi sa mandatima, koje su izgubili formiranjem poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislava Nikolića, i mestom predsednika Administrativnog odbora Skupštine Srbije.

"Tražimo ono što nam pripada, i dalje imamo iste zahteve, a da bi se vratili mandati moraju da se ispune preduslovi", rekao je on novinarima u parlamentu.

Todorović je kazao da očekuje da Tomislav Nikolić iz SNS-a podnese ostavku na mesto predsednika Administrativnog odbora, ocenivši da bi to bio "jedan pametan potez od 9. decembra".

Prema njegovim rečima, ostavka je najmanje što, kako je naglasio, čovek koji je juče izazvao onakav incident može da učini, da podnese ostavku na mesto predsednika Administrativnog odbora.

"Kako on može da predloži bilo kakvu odluku za bilo kog poslanika kada je fizički nasrnuo na jednog poslanika", rekao je Todorović.

Već tradicionalno "u poslednjem trenutku"

Već godinama unazad krupne stvari u Srbiji rade se u poslednji čas. Tako je i sa budžetom za 2009. jer ustavni rok za usvajanje ističe u ponoć.

Iako je Vlada kasnila i probila sve zakonske rokove za usvajanje i slanje predloga budžeta u Skupštinu, predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović rekla je da usvajanje budžeta ugrožava sukob između Srpske radikalne i Srpske napredne stranke.

I ministarka finasija Diana Dragutinović rekla je da nema nikakvih obećanja da će budžet biti usvojen, ali ipak veruje da će se to desiti do ponoći kada ističe zakonski rok za njegovo usvajanje.

"Optimista sam, verujem u Deda Mraza iako imam 50 godina. I verujem da će Deda Mraz građanima Srbije doneti budžet", rekla je Dragutinovićeva novinarima u parlamentu. Parlament je proteklih dana razmotrio oko 70, od ukupno 248 amandmana, koliko je podneto na predlog budžeta. Sve opozicione stranke, osim radikala, najavile su da će biti kooperativne i da neće predstavljati smetnju za usvajanje budžeta.

Poslovnikom o radu parlamenta utvrđeno je da se budžet za narednu godinu donosi najkasnije do kraja drugog redovnog zasedanja, koje, prema ustavu, ističe večeras. Ukoliko parlament danas ne usvoji budžet, država bi, do njegovog usvajanja, prešla na privremeno finansiranje.

Skupština Srbije je tokom prepodnevnog rada završila razmatranje oko trećine amandmana na predlog zakona o budžetu za iduću godinu.

Reakcije stranaka

Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića spemna je da donekle izađe u susret radikalima. Tako je Jorgovanka Tabaković najavila da je spremna da se povuče sa mesta predsednice Odbora za finansije.

Za radikale to, međutim, izgleda nije dovoljno, kaže Dragan Todorović, šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini.

Radikali za sada ne planiraju da povuku svoje amandmane, a na konsultacijama nisu bili jer, kako tvrde, vladajuća većina ne pokazuje spremnost za dogovor. Ne žele ni da govore o eventualnim uslovima koje postavaljaju da bi odblokirali Skupštinu. "Pri našim amandmanima ćemo ostati i nećemo povući ni jedan jedini amandman", rekao je Todorović novinarima u parlamentu.

Komentarišući spekulacije da radikali omogućavanje usvajanja budžeta uslovljavaju dobijanjem predsedničkih mesta u pojedinim skupštinskim odborima, Todorović je rekao da "to nisu zahtevi i uslovi, već prava".

Vlast je spremna da povuče ostale zakone koji su na dnevnom redu da bi država na vreme dobila budžet.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija najavila je da će Vlada Srbije, ukoliko se pokaže da postoji spremnost da budžet za narednu godinu bude usvojen danas, iz procedure povući sve predloge zakona sa tekuće sednice da se glasalo o budžetu.

"Ja verujem da SRS neće na sebe preuzeti odgovornost za neusvajanje budžeta, prosto verujem da će, makar to izgledalo da je jedino njihovom zaslugom budžet usvojen, da neće želeti da budu ti zbog kojih budžet neće biti usvojen", kaže ona.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović optužio je Vladu Srbije da je "nesposobna i neodgovorna" i da nije dala nijedan "konkretan razlog" zbog čega Predlog budžeta nije na vreme upućen Skupštini.

On je rekao i da DSS nastoji da amandmanima "ispravi budžet koliko je to moguće", istakavši da ta stranka neće glasati za Predlog budžeta za 2009. godinu.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da će budžet Srbije biti usvojen u predviđenom roku. Marković je Tanjugu rekao da postoji dogovor da se o amandmanima na budžet raspravlja do 18 sati, a da se nakon toga pređe na glasanje i dodao da za usvajanje budžeta postoji većina u Skupštini.

"Animozitet SRS i SNS remeti rad"

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je, gostujući u emisiji Kažiprst RTV B92, da animozitet poslanika Srpske radikalne stranke i Srpske napredne stranke remeti normalan rad skupštine i ugrožava usvajanje budžeta.

Dejanovićeva je rekla da radikali u zamenu za odustajanje od rasprave o amandmanina traže mesto predsednika Administrativnog i Odbora za finansije, vraćanje mandata svojih bivših poslanika i rešavanje nekih pitanja vezanih za opštinu Zemun. Ona je ocenila da ishod usvajanja budžeta u zakonskom roku zavisi od stava Srpske radikalne stranke, ali je izrazila očekivanje da će oni shvatiti koliki je značaj usvajanja tog zakona i da će "interes građana staviti ispred osionosti i decidnosti".

Predsednica parlamenta je, ipak, ocenila da je pitanje budžeta i normalnog rada parlamenta važnije i da se pitanja mandata i odbora moraju rešiti institucionalno.

"Ako nemate ostavke Tominih poslanka, onda ne možete da stavite to pitanje na dnevni red", rekla je ona i dodala da se ta pitanja moraju rešiti na sudu ili kroz nadležne odbore.

Prema njenim rečima, predsednica Odbora za finansije Jorgovanka Tabaković je izrazila spremnost da napusti tu funkciju dok bi Tomislav Nikolić mogao biti smenjen sa mesta prvog čoveka Administrativnog odbora.

"Može se naći kompromis da na čelu tih odbora ne bude niko iz redova sadašnjih ili bivših radikala, ali je pitanje da li će to zadovoljiti radikale", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: