Potpisan gasni aranžman, NIS ruski

U Moskvi potpisan ugovor o prodaji 51 odsto NIS-a ruskoj kompaniji Gaspromnjeft, kao i sporazumi o izgradnji gasovoda i skladišta gasa.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 24.12.2008.

00:21

Default images

Istovremeno, predsednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, potpisali su tzv. krovni politički sporazum koji će biti garant za izgradnju gasovoda i skladišta gasa u Banatskom Dvoru. Oni su se predsedničkom izjavom obavezali na nastavak saradnje u oblasti energetike.

"Radi se o dugoročnom snabdevanju Srbije gasom, o proizvodnji naftnih derivata u Srbiji i za tržište čitave jugoistočne Evrope, radi se zaštiti životne sredine, očuvanju životnog standarda građana, prosperitetu naše ekonomije, ali i očuvanju radnih mesta", rekao je Tadić.

"Veoma smo zadovoljni što ruska strana, što Rusija i Gasprom kao respektabilna ruska kompanija danas nastupa na srpskom tržištu, od danas će postati i srpska kompanija", kaže Tadić.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je potpisivanje rusko-srpskog energetskog sporazuma kao "epohalan događaj".
"Ima simbolike u tome što se sve ovo događa uoči Nove godine, koja će biti prilika za razvijanje odnosa naših privreda, za osiguravanje energetske budućnosti naših zemalja i Evrope u celini", rekao je Medvedev.

"U isto vreme, Nova godina neće biti laka. Sporazum dve države biće dodatni podsticaj ekonomskom razvoju, čine dodatnu bazu za ekonomski razvoj u otežanim uslovima i uopšte, biće u funkciji rešavanja velikih zadataka", naveo je Medvedev.

U razgovoru sa ruskim predsednikom Tadić je ponovio da Srbija želi dobre odnose i sa Rusijom i sa Evropskom unijom.

"Srbije je na pola puta između Evrope i Rusije. Mi želimo da postane član Evropske unije i ubeđeni smo da je to korisno i za Rusiju, a ne samo za građane Srbije", rekao je Tadić. Ugovor o kupoprodaji većinskog paketa akcija Naftne industrije Srbije potpisali su ministar energetike Srbije Petar Škundrić i predsednik Upravnog odbora Gaspromnjefta Aleksandar Djukov.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović potpisao je sa direktorom Gaspromeksporta Aleksandrom Medvedevom Memorandum o razumevanju, a sa predsednikom uprave Gasproma Aleksejem Milerom protokol o saradnji. Ta dva dokumenta odnose se na izgradnju gasovoda Južni tok i skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Ugovorom o prodaji NIS-a previđeno je da ruski Gasprom kupi 51 odsto kapitala te kompanije za 400 miliona evra i da u tu kompaniju investira 547 miliona evra.

U ugovoru koji je na telefonskoj sednici usvojila Vlada Srbije, navedeno je da će kupac novac za ugovorene investicije obezbediti kreditom u iznosu od 500 miliona evra, a rok trajanja kredita je 14 godina.

Iako obaveze Gasproma zavise od njihove trenutne procene, ugovor se može raskinuti ako ta kompanija ne ispuni investicione obaveze.

U tom slučaju, Srbija bi vratila 400 miliona evra ruskoj kompaniji i ponovo preuzela vlasništvo nad NIS-om.

Konuzin: Dobar posao

Sporazumom je zadovoljan i ambasodor Aleksandar Konuzin koji kaže da je sklopljeni posao dobar i za Rusiju i za Srbiju, ali i za Evropsku uniju.

"I ruska i srpska strana sva tri dokumenta tretiraju kao jedan paket i možete biti uvereni da će sva tri projekta biti realizovana onako kako su to dve strane utvrdile", rekao je Konuzin u Privrednoj komori Srbije.

"Mi smo ubeđeni da će ovi sporazumi doprineti intenziviranju saradnje između naših zemalja. Uvereni smo da će realizacija ovih projekata doprinositi i razvoju odnosa Srbije i Evropske unije jer će gas koji će teći ovim gasovodom stizati i u zemlje EU".

Konuzin dodaje da je ubeđen da će ovo pomoći da Srbija učvrsti svoju poziciju u procesu pregovora o članstvu u EU.

Ambasador Rusije nije želeo da govori o detaljima ugovora o prodaji NIS-a.

Na insistiranje da pojasni da li će kredit od pola milijarde evra za neophodne investicije uzeti Gaspromnjeft ili NIS, Konuzin je rekao da su se tim pitanjem bavili pregovarači i da je ono rešeno na način prihvatljiv za obe strane.

A na pitanje da li je politička izjava o daljoj saradnji, koju su u Moskvi potpisali predsednici Medvedev i Tadić, dovoljna garancija da će Srbija dobiti gasovod, Konuzin je odgovorio:

"Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća. Verujem da će sporazumi biti realizovani i u to veruju predsednici naših zemalja", rekao je Konuzin.

"Odbrana vitalnih interesa"

Pred put u Moskvu predsednik Tadić je rekao da je Srbija u pregovorima o naftno-gasnom aranžmanu sa Rusijom postigla veoma mnogo i odbranila vitalne nacionalne interese.

"Uveren sam da imamo dobar sporazum koji na kraju treba da rezultira izgradnjom gasovoda Južni tok i imamo određenu potvrdu ili garancije da će taj gasovod konačno doći u naše krajeve", rekao je Tadić.

"Garancije su na nivou dokumenta koji ćemo potpisati predsednik Ruske Federacije gospodin Medvedev i ja, kao predsednik Srbije, gde će naše države stati iza realizacije ovih sporazuma", kazao je Tadić.

Tadić navodi i da je "još jedna garancija, koja je možda veća i od svih ostalih, činjenica da je Evropi potrebno 200 milijardi kubnih metara gasa u narednih pet godina".

Tadić je naveo i da je Srbija obezbedila najveći mogući nivo garancija da će sva tri dela sporazuma biti poštovana.

"Imamo garancije i kada je u pitanju NIS. Štiteći standard naših ljudi koji rade u NIS-u, izborili smo se za socijalni program, koji je takođe bio predmet pregovora", rekao je Tadić.

"Izborili smo se i za ekološku zaštitu, izborili smo se za garancije vezane za investicije. Tako da će više od 500 miliona evra u narednim godinama biti investirano u NIS", naveo je Tadić.

Bajatović: Šta ugovor predviđa

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da sporazum o prodaji Naftne industrije Srbije Gaspromnjeftu predviđa, između ostalog, 550 miliona evra investicija, od čega će 490 miliona biti uloženo u povećanje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta, a 60 miliona u ekologiju.

Bajatović je, u razgovoru sa novinarima u ambasadi Srbije u Moskvi, rekao da će svi proizvodi NIS-a biti zasnovani na standardu evro 5, što, prema njegovim rečima, govori da proizvodi te kompanije neće biti namenjeni samo srpskom tržištu.

"Za obe strane je važna razvojna mogućnost da Srbija postane energetski lider na Balkanu i ukoliko bi Srbija do kraja iskoristila prednosti ovog aranžmana, to bi značilo da Srbija ima potpuno nove ekonomske mogućnosti i bolju geostratešku poziciju", rekao je Bajatović.

On je dodao da sa ruskom stranom još nije precizirano koliki će biti kapacitet gasovoda "Južni tok", ali je podsetio da sporazum potpisan pre godinu dana garantuje protok ne manji od 10 milijardi kubnih metara, čime bi Srbija zadovoljila svoje energetske potrebe.

Pitanje kapaciteta gasovoda će, prema njegovim rečima, biti precizirano studijom o izvodljivosti koju bi "Gasprom" trebalo da pripremi do jula 2010. godine.

Bajatović je istakao da bi za Srbiju bilo prihvatljivo jedno od dvaju rešenja koja su trenutno u razmatranju, prema kojima bi protok gasa mogao biti 23,1 ili 21,4 milijarde kubnih metara.

Bajatović i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić su očekuju da će NIS u narednih nekoliko godina postati ubedljivo najsnažnija naftna kompanija na Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: