Odnos Slovenija-Hrvatska: Reakcije

Nakon slovenačke blokade pregovora Hrvatske sa EU, u Sloveniji postoji politički konsenzus da je to ispravna odluka, dok Hrvatska smatra da je to skandal.

Izvor: B92

Petak, 19.12.2008.

01:04

Default images

Dok Evropa tu odluku Slovenije vidi kao najnovije zaoštravanje odnosa između dve zemlje, Slovenija je složna u tome da time nužno brani svoje nacionalne interese. Hrvatska slovenačku odluku komentariše kao presedan i skandal u dosadašnjoj istoriji priključivanja EU.

Odluku da Slovenija ne dozvoli otvaranje novih 11 poglavlja hrvatskih pregovora sa EU sinoć je podržala i slovenačka vlada, uputivši odluku na razmatranje odboru za spoljne poslove parlamenta.

Nema sumnje da će je i odbor potvrditi jer je u Sloveniji o tom pitanju ovih dana postignut potpuni politički konsenzus, koji, sudeći prema anketama, u potpunosti podržava i slovenačka javnost.

Čak 84 odsto učesnika ankete najgledanije slovenačke POP TV slaže se sa slovenačkom odlukom, dok 64 odsto ispitanika u sličnoj anketi na portalu državne slovenačke televizije smatra da je politika Slovenije prema Hrvatskoj preblaga.

Istovremeno, odluku o blokiranju Hrvatske podržao je juče i predsednik Slovenije Danilo Tirk, ocenivši je kao nužnu zaštitu slovenačkih nacionalnih interesa.

Novonastala situacija je prva vest svih slovenačkih i hrvatskih medija, koji jedni od drugih preuzimaju izjave političara, ali i daju mogućnost da brojni posetioci na portalima njihovih medija komentarišu vesti, najblaže rečeno, govorom mržnje.

Poseban revolt u Sloveniji izazvalo je elektronsko pismo kojim se hrvatski građani pozivaju na bojkot slovenačkih proizvoda, dok sa druge strane, slovenački čitaoci pozivaju sugrađane da ne letuju na hrvatskom moru.

Mesić: Ne idemo 'tuk na utuk'

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da Hrvatska mora na visokom civilizacijskom nivou da rešava problem slovenačkog blokiranja hrvatskih pregovora s Evropskom unijom.

Mesić je pozvao građane Hrvatske i politički vrh da se suzdrže od želje da uzvrate istom merom.

"Mi moramo biti na visokom civilizacijskom nivou, mi moramo problem rešiti, ali u svakom slučaju, ne možemo pristati na to da se unapred odreknemo dokaza kojima dokazujemo svoje pravo", rekao je Mesić.

"Nema razloga da idemo 'tuk na utuk'", slikovito se izrazio predsednik, poručujući domaćoj javnosti da se suzdrži od želje da susedima uzvrate istom merom.

"To nije sadržajni put", rekao je Mesić na svečanom prijemu u Ambasadi Japana u Zagrebu.

Hrvatska: Ne prejudiciramo granicu

Hrvatska vlada izdala je saopštenje u kojem još jednom ističe da nijedan dokument, korišćen u okviru njenih pregovora o pristupanju sa EU, ne prejudicira rešavanje graničnog pitanja sa Slovenijom.

"U skladu sa takvim stavom i načelima međunarodnog prava, Vlada Republike Hrvatske ne može da prihvati zahtev za izuzimanje dokumenata iz kasnijeg postupka za rešavanje graničnog pitanja sa Republikom Slovenijom", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da hrvatska vlada očekuje da Slovenija još jednom razmotri i promeni stav o blokadi pregovora Hrvatske sa EU.

"Ohrabrena podrškom ostalih članica EU i Evropske komisije, Republika Hrvatska nastavlja svojim putem ka punopravnom članstvu u EU", saopštila je hrvatska vlada.

Ona ponavlja svoju odlučnost da sprovede sve potrebne reforme, kako bi Hrvatska svoje pristupne pregovore završila 2009. godine i postala 28. članica EU.

Pahor želi da se sastane sa Sanaderom

Slovenački premijer Borut Pahor je, zbog zaoštrenih odnosa između Slovenije i Hrvatske, dao nalog slovenačkom ambasadoru u Zagrebu da kabinetu hrvatskog premijera Ive Sanadera što pre prenese predlog da se što pre sretnu. Slovenački premijer dodaje i da bi Hrvatska mogla uspešno da završi svoje pregovore sa EU ukoliko dođe do dogovora sa Slovenijom, dodavši da je spreman za susret sa Sanaderom, posebno ukoliko bi na tom sastanku bili prisutni i ministri spoljnih poslova obeju zemalja.

Pahor se nada da i na hrvatskoj strani postoji politička volja da se reši nastali problem, jer je to od vitalnog značaja za Hrvatsku.

"Ako pitanje uklanjanja prejudikacije granice rešimo na odgovarajući način, pretpostavljam da će Hrvatska brzo nadoknaditi vreme zastoja i relativno uspešno, za kratko vreme, završiti pregovore sa Evropskom komisijom", rekao je Pahor.

Pahor je ponovio da je odluka Slovenije bila nužna zbog zaštite nacionalnih interesa, ponovivši da je slovenačka vlada, doduše, imala i drugu mogućnost, da pregleda zaplet do koga je došlo i koji je opasno rastao i da - zbog postojeće finansijske krize i koncentrisanja na probleme privrede - ovaj problem odloži za iduću godinu.

"To bi sa vidika naše odgovornosti, da štitimo nacionalne interese, u svakom slučaju bila pogrešna odluka, a odgovornost za nju bi, opravdano, pre ili kasnije, od nas mogao da traži i parlament", rekao je Pahor.

Komentarišući referendum o ulasku Hrvatske u EU, koji je često pominjan u poslednje vreme u Sloveniji, premijer Pahor je rekao da bi referendum verovatno zatrovao odnose među državama i naneo nepopravljivu, dugoročnu štetu.

Žbogar podelio dokumenta

Tokom novinarske konferencije održane u Ljubljani, slovenački šef diplomatije Samuel Žbogar prisutnim novinarima podelio je i dokumenta u kojima se vide primeri dokumenata koje je Hrvatska priložila svojim pregovaračkim poglavljima, a koje Slovenija vidi kao prejudiciranje otvorenih graničnih pitanja.

"Da je Slovenija sada ćutala, to bi moglo da se razume kao da se ne protivi hrvatskim dokumentima", rekao je Žbogar i rekao da je Hrvatska bila spremna da se obaveže da u pristupnim pregovorima neće prejudicirati granicu, ali nije pristala na slovenački zahtev da se obaveže da, u mogućoj međunarodnoj arbitraži, neće koristiti dokumente koji su nastali posle 25. juna 1991.

Komentarišući izjavu Evropske komisije da su pitanja granice bilateralna stvar, slovenački ministar je rekao da se Slovenija sa tim slaže, ali da ona nije bila ta koja je pregovorima sa EU priložila dokumente koji prejudiciraju rešenje graničnih pitanja.

Slovenački šef diplomatije je tom prilikom bio i kritičan prema Evropskoj komisiji, rekavši da bi ona morala da pokaže više razumevanja prema Sloveniji kao članici EU.

"Hrvati prema Srbima neće biti Slovenci"

Zanimljivo je da je sinoć u slovenačko-hrvatsku priču, sa kojom nema baš nikakve veze, uvučena i Srbija.

Naime, hrvatski premijer Ivo Sanader je, komentarišući slovenački veto, rekao i da, kada Hrvatska jednom bude za evropskim stolom, neće se na takav način ponašati prema Srbiji.

Slovenački mediji su izjavu odmah preneli pod naslovom "Hrvati prema Srbima neće biti Slovenci".

U toj izjavi, datoj nakon sastanka sa predstavnicima hrvatske opozicije, Sanader dodaje i da će Hrvatska ući u EU, ali je "samo pitanje dana, nedelje ili meseca kada će Slovenija shvatiti da na ovakav način ne može ucenjivati", zbog čega hrvatska vlada i opozicija očekuju da će Slovenija razmotriti i promeniti svoju odluku o blokadi pregovora.

Sanader je ubeđen da "ovakva situacija prosto ne može da ostane, ako neko misli da može, taj se vara".

Sanader je rekao i da Hrvatska nema alternativu ulasku u EU, ali da to neće raditi popuštanjem Sloveniji oko teritorije. "Kada Hrvatska jednom bude za evropskim stolom, neće se ponašati na ovakav način prema Srbiji", rekao je hrvatski premijer.

Hrvatski premijer, međutim, protivi se svim pozivima na bojkot slovenačke robe u Hrvatskoj, nazvavši ih neprihvatljivim. "Iako je jasno da Slovenija blokira Hrvatsku na putu ka EU, Hrvatska se neće svetiti susedima", rekao je Sanader, koga podržavaju i hrvatski mediji.

"Večernji list" tako piše da bojkot robe nije rešenje jer, između ostalog, zarada velikih slovenačkih trgovaca, poput Merkatora, može, sem zadovoljstva pojedinim Hrvatima, da donese i razočaranje onima koji rade u tim preduzećima.

"Ako bi se pokazalo da je previše radnika u Zagrebu, Splitu ili Zadru, ne bi se na zavodu za zapošljavanje našli Slovenci, već Hrvati", piše "Večernji list".

"Jutarnji list" upozorava da bi ovaj poslednji konflikt do koga je došlo između Slovenije i Hrvatske mogao da utiče na privredne odnose dveju zemalja, jer su jedna drugoj među glavnim privrednim partnerima, kako po pitanju robne razmene i neposrednih investicija, tako i po tome što su, recimo, Slovenci na čelu stranih gostiju koji letuju u Hrvatskoj.

Istovremeno, Željko Rohatinski, guverner Hrvatske narodne banke, u četvrtak je ocenio da bi prva posledica slovenačke blokade Hrvatske mogla da bude smanjivanje međunarodne bonitetne ocene Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: