Povučen zakon, o Vladi u četvrtak

Parlament sutra raspravlja o poverenju Vladi. Da bi poslanici stigli i do rasprave o budžetu, Vlada je povukla iz procedure zakon o udruženjima građana.

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2008.

11:38

Default images

Vlada je stabilna, ministri rade, a analitičari analiziraju - to je odgovor DS-a i G17 plus na pitanje najčešće postavljano poslednjih dana - da li pada Vlada? Na današnjoj telefonskoj sednici Vlade odlučeno je da se iz skupštinske procedure povuče predlog zakona o udruženjima građana i ubrza rad parlamenta.

To je, međutim, pokrenulo i pitanje sudbine kabineta Mirka Cvetkovića i to kroz obično praznoverje.

Naime, kad god je od 2001. godine zaj zakon povlačen iz procedure, padala je i vlada.

Nadležni ministar, ali i predstavnici parlamentarne većine kažu da nisu sujeverni.

"Jeste stvarno ta slučajnost bila uvek, pa videćemo. Možda ima neke veze", kazao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

"Smatram da smo vreme sujeverja odavno prevazišli, to su bile ranije godine i prosto u ekonomiji nema sujeverja", kaže Branko Ružić iz SPS-a.

Sujeverje ili ne, ali parlament već sutra raspravlja o inicijativi dela opozicije za nepoverenje vladi.

Miloš Aligrudić iz DSS-a i radikal Dragan Todorović očekuju da u prve redove skupštinske sale sedne ceo kabinet aktuelnog premijera Mirka Cvetkovića, da polože račune o Euleksu i ekonomskoj politici vlade.

"Ova vlada je neuspešna u svakom pogledu. Oni se ne bave ni sa čim od maja do danas", kazao je Aligrudić.

"Ovo će biti ozbiljan test i ozbiljan problem koji moraju da reše, pa tek onda ih čeka budžet", kaže Todorović.

Vladajuća koalicija danas se, ipak, suočila s činjenicom da i sama ima problem da obezbedi 126 poslanika.

Opozicija je u jednom trenutku odlučila da pomogne vladajućoj većini da što pre, u korist građana, počne glasanje o tekućem dnevnom redu.

Inicijativu je dao poslanik LDP-a Ivan Andrić, a predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović nije znala da li vlast ima danas neophodnu većinu u sali.

"Mi smo svi ovde. Pozivam i ostale poslanike opozicije da se više ne javljaju i da omogućimo da se izglasa zakon o pasošima što je moguće pre", rekao je Andrić.

"Nisam brojala, a niko nije mogao ni da predvidi da ćemo u prepodnevnom delu završiti sednicu", kazala je Slavica Đukić-Dejanović.

Kako danas nisu imali većinu, predsednica Skupštine kao dan za glasanje odredila je subotu, 20. decembar, u 10 sati. Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je ranije danas da će Vlada povući iz skupštinske procedure jedan zakon, čime bi se skratila rasprava i ubrzalo donošenje budžeta za 2009.

On je u Privrednoj komori Srbije rekao da očekuje da budžet za 2009. bude usvojen do kraja godine, a ako se to ne desi, privremeno finansiranje trajalo bi nekoliko dana, do usvajanja budžeta.

Vlada povukla više zakona

Predsednica republičkog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović potvrdila je da će sutra početi rasprava o nepoverenju Vladi koju je tražio deo opozicije.

Ona je navela da je Vlada iz skupštinske procedure povukla predlog zakona o udruženjima koji je na dnevnom redu sednice koja je u toku, pa je time rad skupštine ubrzan.

Slavica Đukić-Dejanović je poslanike obavestila da je Vlada iz skupštinske porcedure povukla i predlog izmena i dopuna više zakona - o krivičnom postupku, o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala i o parničnom postupku, koji su nedavno stigli u parlament.

Inače, Skupština Srbije završila je raspravu o amandmanima na izmene Zakona o državnim službenicima kao poslednjoj tački dnevnog reda sednice koja je počela 5. novembra.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović saopštila je da će se glasanje o svim tačkama dnevnog reda sednice – setu pravosudnih zakona, izmenama Zakona o putnim ispravama, Predlogu zakona o javnim nabavkama i izmenama zakona o depozitima, održati u subotu, 20. decembra.

Poslanici opozicije usprotivili su se ovakvom rasporedu rada ističući da će time biti prekršen poslovnik, jer tekuća sednica mora najpre da se završi glasanjem.

Predsednica parlamenta je takođe rekla da bi i sednica o Predlogu zakona o budžetu mogla da počne u subotu ukoliko se o tome postigne dogovor na konsultacijama sa šefovima poslaničkih klubova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: