Važenje pasoša biće produženo

Parlament će do kraja sedmice usvojiti izmene Zakona o putnim ispravama, čime će biti produženo važenje starih pasoša, tvrdi predsednica Skupštine.

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.12.2008.

12:13

Default images

Izmene tog zakona su u Skupštini od jula, ali još nisu usvojene. Slavica Đukić-Dejanović kaže da bi sednica parlamenta, koja je u toku, trebalo da bude okončana tokom ove sedmice i održan dan za glasanje, kada će biti usvojeni zakoni koji su na njoj razmatrani.

"Građani ne treba da strepe jer će u danu za glasanje sigurno ove sedmice biti usvojene izmene Zakona o putnim ispravama i produženo važenje starih pasoša", rekla je ona.

I načelnica Uprave za upravne poslove MUP-a Zorica Lončar-Kasalica apelovala je na poslanike Skupštine Srbije da što pre usvoje Predlog zakona o produženju važenja starih pasoša, kako veliki broj građana ne bi imao probleme od 1. januara sledeće godine.

Kasalica je rekla da je u interesu građana da se procedura izmene zakona u parlamentu okonča što pre kako bi građani mogli da putuju sa starim pasošima od 1. januara naredne godine i kako se državljani Srbije koji žive u inostranstvu ne bi našli u veoma nezgodnoj situaciji.

U Skupštini Srbije još nije izglasana izmena Zakona o putnim ispravama koja je u proceduri još od jula, što za sada znači da će stari pasoši važiti samo da kraja godine.

Oko 800.000 građana Srbije koji imaju stare pasoše sa oznakom SRJ sada zavisi od 250 poslanika Skupštine Srbije i njihove spremnosti da usvoje izmene pomenutog zakona.

Usvajanjem Predloga izmena zakona o putnim ispravama biće ispunjen jedan od uslova da se Srbija nađe i na "beloj šengenskoj listi". O tome se raspravlja i na Blogu B92.

Dačić: Parlament će usvojiti

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je da će parlament sigurno do kraja godine usvojiti izmene i dopune Zakona o putnim ispravama, kojim se produžava rok važenja starih pasoša do kraja sledeće godine.

Dačić je apelovao na građane da što pre podnesu zahtev za izdavanje novih pasoša, kako sledeće godine pred istek sadašnjih - ne bi bilo problema.

Ministar policije je apelovao i na poslanike da usvoje predloženu izmenu, kako bi građani Srbije mogli nesmetano da putuju.

On je podsetio da je Zakon o putnim ispravama, kojim je predviđeno da pasoši važe do kraja ove godine, usvojen pre nego što je formirana Vlada Srbije i da je on, čim je stupio na dužnost ministra policije, potpisao zahtev za njegovu izmenu, jer je bilo nemoguće da do kraja godine svi pasoši budu zamenjeni.

Dačić je rekao da je do sada podneto oko 160.000 zahteva za izdavanje pasoša.

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas raspravu o amandmanu na izmene i dopune Zakona o putnim ispravama, a prema najavama, zakon bi mogao da bude usvojen u danu za glasanje - do kraja nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: