Jelašić: Roba treba da ima kupce

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić ocenio je da kredite treba da uzimaju samo preduzeća čiji proizvodi imaju kupce.

Izvor: B92

Nedelja, 14.12.2008.

09:30

Default images

"Ne bi trebalo očekivati podršku države i banaka preduzećima koja proizvode za lagere i čekaju bolja vremena, već samo onima koja rade za poznatog kupca i za čiju robu postoji tražnja", rekao je Jelašić u intervjuu za agenciju Beta.

On je naglasio da tek treba da se definišu tačni uslovi po kojima će se odobravati krediti uz garancije države, za koje će u budžetu Srbije za 2009. godinu biti obezbeđeno 50 milijardi dinara.

O uslovima za te pojazmice, koje sa Vladom Srbije definiše centralna banka, kako je dodao, izjasniće se i Međunarodni monetarni fond (MMF) koji sredinom januara treba Srbiji da odobri novi aranžman iz predostrožnosti u visini od oko 520 miliona dolara.

"Prošla su vremena uzimanja kredita samo da bi se proizvodilo i svi treba da znaju da roba mnogo košta i da niko neće da finansira zalihe već plasmane", upozorio je guverner.

Centralna banka će, kako je najavio, učiniti sve da u idućoj godini, zbog svetske finansijske krize, ne dođe do smanjenog obima kreditiranja privrede u Srbiji.

Jelašić je naglasio da je dobra vest što će Evropska unija obezbediti pomoć za banke matice iz EU koje su osnivači i banaka koje posluju u Srbiji, što je dodatna sigurnost za stabilnost domaćeg finansijskog sektora i mogućnost za lakši pristup dodatnim izvorima finansiranja srpske privrede.

Ne postoji ospasnost, kako je naveo guverner, da država, kao i preduzeća u Srbiji, iduće godine ne budu mogla da otpaćuju dug prema inostranim kreditorima.

"Za otplatu spoljnog duga u idućoj godini, čak i ukoliko bi imali malo verovatan scenario da izostane refinasiranje i novo zaduživanje, bila bi potrebna polovina sadašnjih deviznih rezervi, koje iznose više od devet milijardi evra", rekao je Jelašić i dodao da je, prema tom pokazatelju, Srbija u povoljnijoj situaciji od susednih zemalja.

U 2010. godini će, kako je upozorio, biti veći pritisak na devizne rezerve jer za napatu dospeva veći iznos spoljnjeg duga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: