Fijat na prinudnom odmoru

Zbog krize u svetskoj automobilskoj industriji zaposlenima u italijanskom Fijatu sleduje prinudni odmor. Kragujevačka Zastave čeka garancije iz Italije.

Izvor: B92, FoNet

Subota, 13.12.2008.

11:09

Default images

Kako javlja dopisnica B92 iz Rima, glavna vest u Italiji danas nije više prestonica pod vodom nabujalog Tibra već prinudno zaustavljanje pogona svih fabrika industrije Fijat, zbog ekonomske krize.

Juče je Upravni odbor najavio zatvaranje samo torinske fabrike Mirafiori, a danas je objavljeno da sve staje na mesec dana uz napomenu da je vrlo verovatno produženje ovog prinudnog odmora za sve zaposlene.

Prvi čovek Fijata Serđo Markione kaže da će 2009. biti najgora godina u njegovom životu i apeluje na vladu da preduzme hitne mere pomoći automobilskoj industriji.

Nemačka, Francuska i Švedska su već odreagovale protiv nelojalne konkurencije iz Azije.

Zastava čeka garancije

Fabrička oprema na kojoj su se proizvodila vozila jugo, florida i Zastava 101 biće sačuvana i neće se prodavati u "staro grvozđe", rekao je danas predsednik Samostalnog sindikata fabrike automobila Zoran Mihajlović. Sindikat je tražio da se ta oprema ne prodaje sve dok Fijat ne da kompletne garancije i isplati predviđenih 200 miliona evra, kazao je Mihajlović za agenciju Beta.

"Od Agencije za privatizaciju i vlade dobili smo saglasnost da oprema ostane u Kragujevcu", rekao je on.

Deo opreme biće premešten u dve hale u krugu fabrike Zastava, a deo u fabriku "Rezervni delovi".

"Znamo da je 2009. godine krizna i za svetske automobilske gigante, pa zato moramo da budemo pripremljeni i za lošu varijantu", rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, još se ne zna koji će se modeli automobila proizvoditi u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu.

Prema saznanjima sindikata, bord direktora Fijata treba ovih dana da odluči šta će se raditi u situaciji svetske ekonomske krize.

"Možemo da očekujemo svakakve informacije, a ja ne bih voleo da dobijemo neku lošu", rekao je Mihajlović.

Prema nezvaničnim saznanjima Mihajlovića, moguće je da uopšte ne počne planirana proizvodnja "punta" i da je preuranjena najava o izvozu u Rusiju.

"Smatram da će Fijat verovatno odustati od prvobitne poslovne politike i mnogih stvari koje je nameravao da radi ovde", rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, Fijat će se zbog krize opredeliti za izradu manjih, jeftinijih automobila, inoviranih modela A klase.

Mihajlović je izrazio očekivanje da će se u Fijatovim fabrikama u Brazilu, Poljskoj i u Srbiji raditi tri sasvim nova modela.

"Moguće je da će to biti inovirane verzije punta, grande punta ili ćinkvećenta", rekao je Mihajlović.

Dajmler prekida rad na mesec dana

Zbog ekonomske krize u automobilskoj industriji, fabrika nemačkog automobilskog koncerna "Dajmler" u blizini Štutgarta obustavila je proizvodnju do 12. januara. Međutim, ni po završetku prinudne pauze, puna proizvodnja neće biti uspostavljena sve do kraja marta, prenele su agencije.

Usled ekonomske krize koja je najviše zahvatila automobilsku industriju, u vidu pada tražnje, i konkurentske firme Be-Em-ve i "Audi" šalju svoje zaposlene na produženi zimski odmor.

Samo u Sindefingenu kod Štutgarta, gde se proizvode pre svega mercedesi A i B klase, radi se o 20.000 zaposlenih. Oni će do kraja marta raditi samo tri ili četiri dana u nedelji. Poslednji put skraćeno radno vreme je tu bilo uvedeno 1993. godine.

Na posao će, ipak, i dalje redovno dolaziti 10.000 radnika razvojnog odeljenja, jer i "Mercedes Benc" planira da proizvodi automobile nove generacije sa hibridnim ili električnim motorima.

I u ostalih 13 fabrika koncerna, u kojima radi ukupno 150.000 ljudi, božićni praznici će potrajati tri do četiri sedmice. Zaposleni će za to vreme dobijati 90 odsto uobičajene mesečne plate.

Krizu tražnje oseća i fabrika Be-Em-Ve, koja je u novembru, isto kao njen štutgartski konkurent, prodala za četvrtinu putničkih vozila manje nego u istom mesecu lane.

Bez skraćenja radnog vremena bavarska firma planira da izdrži do proleća, ali je ipak poslala svoje zaposlene na prinudni četvoronedeljni božićni odmor.

"Folksvagen" za sada ne planira skraćenje radnog vremena, ali će njegova ćerka-firma "Škoda auto" u Češkoj ograničiti proizvodnju na četiri radna dana od januara do juna.

Treći član grupacije - proizvođač luksuznih automobila "Audi" - se za sada najuspešnije nosi sa krizom. Ali, i njegove proizvodne linije će stajati pet dana duže nego što je uobičajeno, od 19. decembra do 12. januara.

Prodaja novih automobila u Nemačkoj u novembru je na godišnjem nivou opala za 18 procenata, na 233.800 vozila. Ove godine će se, prema proceni nemačkog Saveza automobilske industrije, u zemlji proizvesti 3,1 milion vozila, što bi bilo najmanje od ujedinjenja Nemačke 1990. godine.

Sledeća godina će biti još gora, prodaja će, kako se prognozira, pasti na oko 2,9 miliona vozila, prenela je agencija ČTK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: