Novi ispad Milorada Dodika

Poruka premijera Republike Srpske Milorada Dodika da neće dozvoliti sudijama muslimanima da sude Republici Srpskoj, izazvala je oštru reakciju u BiH.

Izvor: B92

Petak, 12.12.2008.

01:06

Default images

Međunarodne institucije, američka ambasada u Sarajevu i brojni zvaničnici oštro su osudili Dodikov stav koji je ocenjen krajnje šovinističkim i predstavlja dosad najveći izazov međunarodnoj zajednici u njenom političkom nadmudrivanju s Dodikom.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik, koji je već nekoliko sedmica u sukobu sa Kancelarijom visokog predstavnika (OHR), izazvao je dosad najoštrije reakcije međunarodnih krugova izjavom kako neće dozvoliti da Republici Srpskoj sude sudije muslimani u državnom pravosuđu.

Dodik je ovu poruku, koju su i međunarodni i domaći krugovi ocenili krajnje šovinističkom, uputio nezadovoljan činjenicom da su pravosudne institucije počele istragu u vezi sa izgradnjom zgrade Vlade Republike Srpske i autoputa Banja Luka – Gradiška.

“To je za Republiku Srpsku neprihvatljivo da nam sude sudije muslimani i da odbijaju žalbu koja je pravno utemeljena. I mi mislimo da je to samo zato što su oni muslimani – Bošnjaci i da su negativno nastrojeni prema Republici Srpskoj, a mi vidimo ujudurmu koja je tamo napravljena”, kazao je Dodik.

Međunarodni krugovi su, kako se čini, zapanjeni izjavom premijera Dodika i ovoga puta nemaju izbora.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak je u neobično oštroj izjavi najavio mere kojima namerava da zaustavi oštre napada koji ovih sedmica iz vlade stižu na adrese raznih institucija i pojedinaca.

Dodik je, kako tvrde krugovi bliski OHR-u, ovom izjavom prešao granicu koju međunarodna zajednica može tolerisati.

“U svakoj standardnoj demokratskoj zemlji ovakva izjava bi značila kraj političke karijere čoveka koji bi nešto tako rekao. Ja apsolutno ne mogu da prihvatim stav da ako je neko pripadnik druge nacije, onda a priori mora da bude neobjektivan, negativan. To mi jako liči na šovinizam i budite sigurni da će biti niz reakcija na to”, najavio je Lajčak.

Teško je u ovom trenutku reći da li je Dodik ovim nastupom zapečatio političku karijeru, ali je sigurno da visoki predstavnik mora da donese mere kojima će da zaustavi zapaljivu retoriku koja već sedmicama dramatično narušava političku situaciju u zemlji.

S druge strane, analitički krugovi ocenjuju poslednje političke poteze iz Banja Luke, a posebno tužbu protiv Lajčakovog zamenika Rafija Gregorijana i okršaja sa državnim pravosuđem, kao veoma neracionalno političko ponašanje.

To se pogotovo može reći zbog činjenice da Republika Srpska u ovom trenutku ničim nije ugrožena.

"Nisam šovinista"

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da se izvinjava svima koji su pogrešno shvatili njegovu izjavu o sudijama Bošnjacima u BiH - "da su ostrašćeni prema RS" - ali i da se "ne izvinjava i onima koji su izjavu tendenciozno shvatili".
Dodik je, posle razgovora sa ruskim ambasadorom u BiH Konstantinom Šuvalovim, rekao da nije šovinista i ponovio da je i dalje uveren da su "sudije Bošnjaci u BiH ostrašćeni prema RS".

Osvrćući se na negativne reakcije, koje je tim povodom dao visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, Dodik je kazao da je njegova izjava istrgnuta iz konteksta i da je govorio samo o činjenicama.

"Stojim na stanovištu da odluke sudija treba poštovati,bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost", rekao je Dodik i naveo da je njegova izjava komentarisana negativno od strane međunarodnih faktora i ambasada u BiH, a da se nisu ni upoznali sa njenom sušstinom.

"Nisam imao nameru da pravim razliku među ljudima po nacionalnoj pripadanosti. Radio se o političkim činjenicama", rekao je Dodik.

On je kazao da "u srpskom narodu ima ljudi za koje misli da su loši, kao što misli da i u bošnjačkom narodu ima onih koji su dobri".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: