Vlada protiv Dinkića o NIS-u

Šef pregovaračkog tima o energetskom sporazumu s Rusijom Mlađan Dinkić istupio je iz tog tela jer nema podršku u Vladi za prodaju NIS-a uz garancije za gasovod.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2008.

01:14

Default images

Vlada, naime, nije prihvatila da se sa Gaspromom napravi jedinstveni ugovor, koji će obuhvatati i prodaju NIS-a i garancije o izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju i izgradnju skladišta Banatski Dvor. Prema izvoru B92, Dinkić je ponudio opciju da Gasprom kupi 25 odsto NIS-a sada, a da preostalih 26 odsto akcija dobije kada se potpiše ugovor o Južnom toku.

Većina članova Vlade odbila je taj predlog insistirajući da se NIS proda Gaspromu bez ikakvih garancija.

Izvor B92 iz G17 plus kaže da je Dinkić insistirao na tome da se budući ugovor o prodaji NIS-a ratifikuje u Skupštini, što je tesnom većinom, ipak, usvojeno. Bez obzira na to, Dinkić je odlučio da napusti tim jer smatra da će ovakav ugovor sa Gaspromom biti štetan za Srbiju.

Uz Dinkića, i državni sekretar Nebojša Ćirić povukao se sa mesta šefa tehničkog pregovaračkog tima, a Branislav Zec, izvršni direktor Agencije za privatizaciju, povukao se sa mesta člana tehničkog pregovaračkog tima.

Mlađan Dinkić, tim povodom, uputio je otvoreno pismo javnosti u kojem kaže da je pregovore o ugovorima koji bi regulisali realizaciju energetskog sporazuma sa Rusijom prihvatio u veri da može da izvuče maksimum za svoju zemlju i da će za to imati punu podršku kolega iz Vlade i javnosti, ali da je tokom pregovora shvatio da mu je naša strana prva uskratila podršku.

On je naveo da Rusi danas prihvataju da potpišu samo jedan obavezujući ugovor, o kupovini NIS-a, s obrazloženjem da će tek za dve godine sigurno znati da li će se uopšte graditi gasovod Južni tok.

Dinkić u pismu tvrdi da Rusi predlažu da se odmah potpiše samo ugovor za NIS i neobavezujući papiri za ostala dva projekta.

Međutim, ako potpiše samo ugovor za NIS, Srbija gubi bilo kakve finansijske i pravne garancije da će ikada dobiti magistralni gasovod.

"Zabluda je da nam te garancije pruža sam energetski sporazum – on ne predviđa nikakve rokove za izgradnju gasovoda kroz Srbiju i modernizaciju Banatskog Dvora", tvrdi Dinkić.

Premijer preuzima pregovore

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da će sutra u 12 sati biti nastavljeni pregovori Srbije i Rusije o energetskom sporazumu, a da će šef srpskog tima, prema informacijama koje on ima, biti premijer Mirko Cvetković.

Bajatović je na sednici Skupšitne Srbije saopštio da je G17 plus povukla svoje pregovarače iz tima, ali da će pregovori o energetskom aranžmanu tokom vikenda biti intezivirani.

On je ukazao da je Vlada dobila mandat ogromnim brojem glasova poslanika i da "realizacija naftno-gasnog aranžmana znači nove ekonomske mogućnosti, pa čak i spas za srpsku ekonomiju".

Vlada je saopštila da je na današnjoj sednici razmatrana informacija o dosadašnjem toku pregovora u vezi sa realizacijom naftno-gasnog aranžmana između Srbije i Ruske Federacije.

Navodi se da je odlučeno je da se nastave pregovori u cilju finalizacije ovog aranžmana.

Na sopstveni zahtev, iz pregovaračkog tima razrešeni su Mlađan Dinkić, Nebojša Ćirić, Branislav Zec i Milenko Ristivojević, saopštavaju iz Vlade.

Vlada Srbije, inače, nije imala konferenciju za novinare posle današnje sednice.

Pregovarački tim poslao je dokumentaciju Skupštini Srbije u kojoj se navodi da su predstavnici "Gasproma" rekli da će o izgradnji gasovoda Južni tok odlučiti tek posle usvajanja studija opravdanosti i nakon što se obezbedi novac za izgradnju za sve zemlje uključene u projekat, odnosno do sredine 2010. godine.

Detalje zahteva Rusa za NIS čitajte u posebnoj vesti.

Delegacija ide u Moskvu

Međutim, kako je rekao ruski diplomatski izvor u Beogradu agenciji RIA novosti, srpska delegacija predvođena predsednikom Borisom Tadićem sledeće nedelje otići će u Moskvu da bi potpisala tri naftna i gasna sporazuma sa ruskim “Gaspromom”.

Srpska delegacija će biti u ruskom glavnom gradu 17. decembra. Predvodiće je predsednik Tadić, tvrdi izvor ruske agencije. U predsedništvu Srbije je za B92, međutim, rečeno da nemaju takvu informaciju. Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan kaže da nisu tačne informacije da je već ugovoren datum potpisivanja ugovora vezanih za energetski aranžman Srbije i Rusije.

"Srpska strana još pregovara i pokušava da u pregovorima na svaki pravni način zašti legitimne interese Srbije i da dođemo do ugovora koji su najpovoljnji za Srbiju", rekla je Trivanova novinarima u Skupštini Srbije.

Dačić: Politička procena

Zamenik premijera Srbije Ivica Dačić rekao je, gostujući u Kažiprstu B92, da su dalji koraci Srbije oko energetskog sporazuma s Rusijom stvar političke procene.

On je istakao da je prodaja NIS-a predviđena ove godine, a završetak izgradnje gasovoda 2015. godine. Prema njegovim rečima, ukoliko bi Srbija raskinula ugovor sa Rusijom, to bi bio svojevrstan vid nepoverenja.

Dačić je na najavu ministra Dinkića da će tražiti da se ministri izjasne o gasnom aranžmanu rekao da nikome nije u interesu da se proda samo NIS, odnosno da se ne realizuju svi delovi aranžmana.

"Ja mislim da niko nema takvu nameru, ja mislim da u Vladi niko nema takvu nameru da se samo jedan deo aranžmana realizuje. Naprotiv, mislim da će se uskoro formirati zajedničko preduzeće ‘Srbijagasa’ i ‘Gasproma’ koje će se baviti izgradnjom gasovoda", kaže on.

"Rusi su zainteresovani za izgradnju gasnih elektrana u Srbiji, što ne verujem da bi bili zainteresovani ako nema gasa u Srbiji. Znači, strateški interes i Srbije i Rusije jeste razvoj ekonomskih odnosa, Rusija je najveći spoljno trgovinski partner Srbije u u ovom trenutku”, kaže Dačić.

Demanti G17 plus

Komentarišući razlike u stavovima u vezi sa energetskim sporazumom, Dačić kaže da oni ne mogu da ugroze odnose u vladajućoj koaliciji.

On je podsetio da je predsednik Srbije razgovarao nedavno sa predsednikom "Gasproma" i da je dogovoreno da se nađu adekvatne vrste dodatnih garancija kako bi Srbija bila obezbeđena od eventualne odluke da se gasovod ne gradi. Lider SPS-a je rekao da ta stranka nije učestvovala u svemu tome i da su energetski sporazum potpisali zajedno predsednik DSS Vojislav Koštunica, Tadić i Dinkić.

Međutim, stranka G17 plus izdala je saopštenje u kom demantuje tu tvrdnju Ivice Dačića.

U saopštenju ta stranka podseća da su na vanrednoj sednici Vlade 29. decembra 2007, na kojoj je usvojena platforma za pregovore o zaključivanju sporazuma sa Rusijom, ministri iz G17plus bili protiv usvajanja tog dokumenta.
Kako se navodi, Mlađan Dinkić je istog dana napustio Vladinu radnu grupu za pregovore o naftno-gasnom aranžmanu sa Rusijom.

Nakon toga, 25. januara 2008. godine Srbija i Rusija su u Moskvi potpisale Sporazum o saradnji naftne i gasne privrede. U ime Srbije sporazum je potpisao tadašnji ministar infastrukture Velimir Ilić, a delegaciju Srbije su, pored Ilića, činili i predsednik Boris Tadić i tadašnji premijer Vojislav Koštunica, dodaje se u saopštenju.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić, inače, tvrdi da ruska strana ne prihvata srpske predloge i da će tražiti novu odluku Vlade i Skupštine Srbije o prodaji NIS-a.

“Smatramo da je diskutabilno da li Vlada ima ovlašćenja da potpiše samo jedan ugovor, ugovor o prodaji NIS-a, ukoliko je Skupština dala ovlašćenje da se istovremeno zaključe ugovori o izgradnji Južnog toka i skladišta u Banatskom Dvoru i kupoprodaji NIS-a”, rekao je Dinkić.

Dok Dinkić dovodi u pitanje prodaju NIS-a, pre samo tri dana ministar energetike Petar Škundrić uveravao je javnost da je sve dogovoreno i da će Srbija do 20. decembra završiti pregovore sa Rusima.

Poslanici Liberalno-demokratske partije zatražili su, a predsednica skupštine Slavica Đukić Dejanović ih je podržala u tome, da Dinkić i Škundrić članovima Odbora za privatizaciju i energetiku objasne suprotne izjave o energetskom aranžmanu sa Rusijom.

Bez druga dva ugovora nema prodaje NIS-a

Novinarka “Politike” Jasna Petrović, komentarišući za B92 saznanja da Rusi nisu spremni da potpišu ugovor koji bi garantovao ispunjenje sva tri dela energetskog sporazuma, kaže da je već rečeno da novi krovni ugovor neće biti potpisan, ali da će biti potpisana tri posebna ugovora - za NIS, Južni tok i Banatski Dvor.

Ona kaže da je to rečeno i prilikom poslednje posete predsednika upravnog odbora “Gasproma” Alekseja Milera Beogradu i njegovog razgovora s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

“Nije mi jasno šta se danas ponovo stavlja na preispitivanje pred Vladu Srbije. Ostaje, krovni ugovor se neće potpisivati zbog toga što Rusi tvrde da bi ponovo potpisali ono što je već predviđeno međudržavnim sporazumom, ratifikovanim u Skupštini Srbije i potpisanim 21. januara, ali će biti potpisana sva tri nova ugovora za ove tri stvari”, kaže ona. Petrovićeva ne očekuje da će biti potpisan kupoprodajni ugovor za NIS bez podzemnog skladišta i gradnje Južnog toka jer je to izričito rečeno i obećano.

“O tom pitanju sada se ponovo javljaju stranke koje su od početka bile protiv sporazuma sa Rusijom, a treba se zapitati i zašto se ta pitanja nisu postavljala pre ratifikacije i potpisivanja sporazuma u Moskvi, tim pre što je G17 bio i u prošloj vladi”, napominje ona.

Komentarišući zahtev predsednika Tadića da se promeni pregovarački tim Rusije, novinarka “Politike” kaže da je, prema njenim informacijama, Rusija već učinila nešto po tom pitanju.

“Juče je trebalo da bude nastavljen razgovor radnih grupa i na njemu je trebalo da prisustvuje Vladimir Jakovljev, koji je jedan od potpredsednika ‘Gaspromnjefta’", kaže ona.

"Dakle, ruska strana je dovela pojačanje, ali do tih pregovora nije došlo zbog novih spekulacija koje su se pojavile u javnosti i zahteva LDP-a da se sačeka izjašnjavanje Ustavnog suda, ali i istupa G17 plus, koji su rekli da nemaju potvrdu da će osim kupoprodajnog ugovora za NIS biti još nešto potpisano”, zaključila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: