Vlada u borbi protiv zlostavljanja

Vlada na sledećoj sednici, posle učestalih izveštaja o nasilju nad decom, usvaja Nacionalnu strategiju za borbu protiv zlostavljanja.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 11.12.2008.

19:19

Default images

Deca su izložena nasilju u svakoj sredini – u kući, školi, vrtiću, vaspitno-obrazovnim, ali u ustanovama socijalne zaštite. Suzana Paunović, načelnica inspekcije u Ministarstvu rada i socijalne politike, kaže da će Vlada na sledećoj sednici usvojiti Nacionalnu strategiju za borbu protiv zlostavljanja, čime bi se sistemski rešavao ovaj problem.

Zlostavljanja dece, kao ono pre tri dana kada su roditelji tokom svađe u podzemnom prolazu u Beogradu prosuli sonu kiselinu na lice ćerke Anđele, nažalost, postaju tužna svakodnevica.

Majka Biljana sada je u bolnici uz ćerku, kaže da je godinama pokušavala da skrene pažnju socijalnim službama da je zlostavlja muž, i to pred očima njihove ćerke Anđele.

Ona tvrdi da joj centar za socijalni rad nije izašao u susret ni kada je na zahtev suda tražila izveštaj o prijavama zlostavljanja.

Kada mi je pretio tada, taj njegov rođak i moj suprug u junu, tada sam se poslednji put obratila centru za socijalni rad Novi Beograd. Živeli smo ovde, na Novom Beogradu, ja sam otišla kod sudije koja vodi taj postupak, jer su mi ranije svaki put kad sam se obraćala u centar, kratko i jasno govorili da sam naporna i dosadna, spuštali mi slušalicu. Rekli su mi da više nisu nadležni, da je to sada kod sudije, i da sve što imam da kažem, kažem na sudu kada bude ročište”, ispričala je Biljana.

U socijalnoj službi tvrde da se Biljana samo jednom, 2006. godine, obratila za pomoć, i da je tada odlučeno da se devojčica da majci na čuvanje. Anđelino stanje sada je stabilno.

“Nakon toga se centru ni jedan od roditelja nije obratio bilo kakvim zahtevom, ili bilo kojom inicijativom kojom bi centar bio obavešten da postoji problem, ili nešto što ugrožava interese deteta, tako da, na osnovu onoga što se dešavalo pre dve godine, niko nije mogao da napravi procenu da će konflikna situacija eskalirati do ovog nivoa”, rekla je Brankica Tarbuk-Janković iz centra za socijalni rad.

Doktor Dragan Zamaklar, koji je primio devojčicu, skoro svakodnevno leči decu koje imaju povrede od zlostavljanja.

On tvrdi da su deca često bila prinuđena da lažu o načinu na koji su povređena.

“U ovom zimskom periodu su je doveli sa teškim povredama i teškim smrzotinama donjih ekstremiteta stopala, gde je majka i očuh, da bi se majka dodvorila mužu, pomogla da ‘eliminiše’ to dete, i onda su tu devojšicu držali zatvorenu u podrumu, tukli su je po tabanima da se ne vide povrede, i onda su te rane mazali solju”, ispričao je Zamlakar.

“I sad možete misliti dete od 14 godina, devojčica koja je bila vezana u podrumu… Komšinica koja je slučajno došla da nešto pozajmi, čula je jauk iz podruma, otvorila i našla dete koje je bilo vezano”, rekao je on.

U Ministarstvu za socijalnu politiku tvrde da kontrolišu rad socijalnih službi. Od 430 postupaka pred sudom za roditeljskih prava nad decom, socijalna služba pogrešila je u 14 slučajeva.

“Ono što je potpuno evidentno je da je u jednom broju svojih postupanja centar za socijalni rad imao vrlo značajne prospuste. Mi smo u odnosu na te zaposlene i odnosu na rukovodioce tih službi tražili preduzimanje mera, jedan broj ljudi je praktično ostao bez posla i dobio je otkaze”, rekla je Suzana Panović iz Ministarstva rada i socijalne politike.

“U odnosu na jedan broj kolega koji rade u centru za socijalni rad pokrenuti su krivični postupci, ali to naravno ne može da se generalizuje i da se kaže da Centar za socijalni rad, kao ustanova, generalno radi loše”, smatra ona.

Skoro svakodnevno mediji izveštavaju o zlostavljanju dece.

Blic je pisao o majci iz Jagodine koja je sinu polomila vilicu i izbacila ga golog na ulicu, dok Politika izveštava o devojčici iz Svilajnca koja trpi zlostavljanja od prve godine.

Majci je dete trebalo da se oduzme pre godinu dana.

Kako to nije učinjeno, socijalni radnici zatekli su dvogodišnju devojčicu sa omčom oko vrata.

Brkić: Svaku sumnju prijaviti Centru

Svaku sumnju da postoji zlostavljanje deteta treba prijaviti Centru za socijalni rad, izjavio je pomoćnik ministra za rad i socijalna pitanja Miroslav Brkić.

On je u emisiji Poligraf TV B92 rekao da je, ukoliko postoji nasilje, obaveza i građana i institucija da slučaj prijave policiji, a ukoliko samo postoji sumnja Centar za socijalni rad je obavezan da utvrdi da li je detetov opstanak i razvoj u porodici ugrožen.

Ukoliko centar ne ispuni svoju dužnost, predviđeno je da se protiv nadležnih pokrene krivični postupak, a ne samo smena direktora, ukazao je Brkić.

On smatra da je Centar za socijalni rad u Svilajncu ispravno postupio kada je protiv javnog opštinskog tužioca podneo krivičnu prijavu, jer nije odgovorio na krivičnu prijavu koju je uputio Centar, u slučaju zlostavljanja dvogodišnje devojčice, koja je nađena sa konopcem oko vrata i gde je pokrenut postupak za oduzimanje roditeljskog prava.

Brkić je rekao da sudije koje odlučuju u ovakvim slučajevima moraju da budu posebno obučene, što je predviđeno zakonom iz 2005. godine, a od 2006. obuku sprovodi Centar za edukaciju sudija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: