Sukob mladih i policije u Brestu

Grupa mladića sukobila se s policijom u Brestu, na marginama demonstracija srednjoškolaca na zapadu Francuske protiv reformi u obrazovnom sistemu.

Izvor: B92

Utorak, 09.12.2008.

18:02

Default images

Policija tvrdi da je načinjena značajna šteta. Mladi su bacali kamenice na policiju, koja je uhapsila troje među njima. Druga grupa zapalila je gume ispred srednje škole pre nego što se razbežala. Oko 200 srednjoškolaca prethodno je mirno demonstriralo protiv reformi ministra obrazovanja Gzavijea Darkosa, koje podrazumevaju ukidanje radnih mesta.

Demonstracije su deo širih protesta srednjoškolaca i njihovih profesora koji su poslednjih nedelja izbili u više regiona protiv politike vlade u oblasti obrazovanja.

Protesti su od juče po podne uzeli maha u oblastima na zapadu zemlje, gde je blokirano više srednjih škola.

U Normandiji je blokirano 29 škola, a nastava je bila poremećena u još 70 škola.

U Nantu, glavnom gradu oblasti Loare, nedaleko od atlantske obale, nekoliko srednjih škola bilo je pogođeno talasom nezadovoljstva, koje je i tamo dovelo do blokada.

Tridesetak nastavnika, roditelja i učenika okupirali su u toku noći jednu srednju školu u tom gradu, a nameravaju da blokadu ponove i večeras.

Oni protestvuju protiv reforme srednjih škola i smanjenja radnih časova u nastavi, objasnio je francuskim medijima jedan od profesora, Frederik Omer, iz profesorskog sindikata.

Taj sindikat je u oktobru prekinuo pregovore sa ministrom obrazovanja o reformi, zbog "suštinskog neslaganja" i nemogućnosti da se pronađe kompromis.

U Renu je jedna gimnazija bila blokirana, kao i u Lavalu, gde je u blokadi učestvovalo oko 250 srednjoškolaca.

Policija i upravnici škola procenjuju da su okupljanja uglavnom spontana i da je njihov motiv protivljenje vladinim reformama obrazovnog sistema, koje predviđaju smanjenje nastavnog programa, povećanje broja učenika u razredu, kao i ukidanje radnih mesta za nastavnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: