"Možda kazna za previsoke plate"

Premijer Srbije kaže da bi direktorka Centralnog registra za hartije od vrednosti Vida Uzelac mogla biti kažnjena jer ne sprovodi preporuke Vlade o platama.

Izvor: B92

Utorak, 09.12.2008.

14:29

Default images

Nakon emitovanja izveštaja na B92 o primanjima direktorke Centralnog registra, Mirko Cvetković je kazao da će Vlada proveriti zašto u Centralnom registru nije realizovana preporuka o isplatama naknada članovima upravnih odbora. Analitičari ukazuju na to da građani Sbije imaju pravo da znaju kuda odlazi novac od poreza koji plaćaju državi.

Premijer Cvetković priču o astronomskoj zaradi direktorke Vide Uzelac razume kao, kako kaže, još jedno u nizu neprijatnih i negativnih nasleđa sa kojima se susreće njegova vlada.

Cvetković je najavio i da će Vlada tražiti da podaci o zaradi direktorke tog registra budu javni.

"Veći problem od tajnosti zarada u Centralnom registru je kako je moguće da se u vreme kada se preporučuju mere štednje i donose preporuke o isplatama zarada u javnim preduzećima i drugim privrednim društvima čiji je vlasnik država, isplaćuju zarade u tako visokim izniosima", kazao je Cvetković.

Premijer je rekao da je Vida Uzelac u isto vreme i direktorka Registra i predsednica Upravnog odbora Registra i najavio je rigorozne kazne ukoliko se utvrdi da to preduzeće nije poštovalo Vladinu preporuku o visinama nadoknada u upravnim odborima.

"Očigledno ta preporuka nije primenjena u tom preduzeću. Koji su dalji koraci? Naravno, ispitivanje zašto nije primenjena i konsekvence za one koji tu odluku nisu primenili", rekao je on.

"Dakle, mi ćemo biti vrlo rigorozni u tome, ali ne očekujte... To nije problem koji je nastao pre mesec dana, pa će se rešiti za mesec dana. To je problem koji je generisan godinama, skoro bih mogao da kažem, i mi se sada prvi put ozbiljnije suočavamo s tim", rekao je premijer.

"Naći ćemo rešenje, pratićemo kako se naše preporuke realizuju i ja vam obećavam da niko neće ostati pošteđen", rekao je on.

Prema izvorima B92, direktorka Centralnog registra za hartije od vrednosti Vida Uzelac u novembru je dobila platu od 1,2 miliona dinara, što je oko 14.000 evra.

Vlada je ranije preporučila da se plate članova upravnih odobra smanje na nivo prosečne zarade u Srbiji, što je oko 34.000 dinara.

Premijer je kazao da će uskoro biti definisana preporuka o iznosima zarada menadžmenta u javnim preduzećima i uslovima za isplatu bonusa. Prema rečima premijera, bonusi ne bi trebalo da se isplaćuju kao nagrada za ostvareni profit, već prema smanjenju troškova u tim kompanijama.

"Već danas će biti razmatrana prva verzija te preporuke, koju priprema ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković", kazao je predsednik Vlade Srbije.

I ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavljuje pooštravanje statusa direktora i menadžera sa astronomskim primanjima. Dinkić, čiji su članovi stranke kao direktori takođe zarađivali velike sume, sada predlaže i ukidanje menadžerskih ugovora. "Biće izvršena potpuna revizija sistema plata u javnim preduzećima i stvorena nova merila koja će značiti ukidanje različitih privilegija u javnim preduzećima", rekao je Dinkić.

"Javna preduzeća ne mogu da se porede sa privatnim sektorom osim ako rukovodioci javnih preduzeća nisu izabrani na javnom konkursu", kaže on.

"Dakle, nema menadžerskih ugovora ukoliko neko nije izabran na javnom konkursu i svi postojeći menadžerski ugovori biće poništeni", kazao je Dinkić.

Ne zna se ko kontroliše

I dok se očekuju najavljene kazne iz Vlade Srbije, građani Srbije i dalje mogu samo da zamišljaju koje sume zarađuju direktori javnih preduzeća.

Neki iznosi su otkriveni, ali i dalje su tajne zarade direktora NIS-a, koji su posle pritiska javnosti najavili da će ih obelodaniti. I dalje nema odgovora na pitanje ni kolika je tačna plata direktorke Centralnog registra Vide Uzelac.
Vida Uzelac, direktorka sa 14.000 evra plate (sajt Centralnog registra)
Koliko povodom kontrole plata u državnim preduzećima vlada konfuzija u Vladi Srbije, najbolje pokazuju odgovori koji su stigli u B92 u proteklih sedam dana iz različitih institucija po pitanju plate direktorke Uzelac:

- direktorka Vida Uzelac kaže da su plate poslovna tajna,

- u Komisiji za hartije od vrednosti odgovaraju da nisu nadležni za kontrolu zarada u toj instituciji,

- iz Vlade Srbije, odnosno iz Ministarstva finansija, tek posle emitovanja izveštaja u vestima B92 stiže odgovor da ni oni nisu nadležni, već da nadzor vrši Komisija za hartije od vrednosti,

- ponovo se obraćamo Komisiji za hartije od vrednosti, u kojoj ponovo tvrde da ni oni nisu nadležni.

U Centralnom registru tako velike plate mogu da se dele nesmetano dok se u državnim strukturama ne dogovore ko ih kontroliše.

Demanti bez demantija

Direktorka Centralnog registra Vida Uzelac, koja je tokom cele prošle nedelje odbijala da da izjavu za B92 o visini svoje plate i iznosima plata njenih najbližih saradnika, nakon emitovanja izveštaja o tome poslala je demanti.

U pismu koje je dostavila ona navodi da je prilog zasnovan na neistinama i da je B92 povredio njen profesionalni ugled. Direktorka Uzelac, međutim, ni u jednoj rečenici ne pobija konkretne navode koji su objavljeni.

Pokušali smo danas još jednom od nje da saznamo kolika joj je plata i kolike je bonuse primala jer se radi o državnom preduzeću, ali su naši pozivi ostali samo zabeleženi kod njene sekretarice.

Srbija i Kanada

Dragutin Zagorac iz Udruženje poreskih obveznika Srbije upozorava da građani imaju pravo da znaju gde odlazi novac koji na ime poreza plaćaju državi.

"Mislim da nam država baca prašinu u oču dezinformacijama. Da na drugoj strani, oni koji čine tu vlast i sadržaj vlasti u državi enormno uzimaju primanja, da ne ispunjavaju svoje obaveze koje su izborima dobili", kaže on.

"A na drugoj strani, mi, građani, smo dužni da svakog meseca dajemo čak mnogo više nego što je nekada bio, u ono vreme turcizma, ’desetak’", rekao je on.

Vladimir Goati, iz organizacije Transparentnost Srbija, kaže da mediji moraju da nastave da istražuju političke afere jer, iako Srbija ima sistemska rešenja, zakoni se, kako kaže, u našoj zemlji ne poštuju.

"Ne treba zaboravljati, dakle, dnevni život nabacuje uvek, jedna afera potiskuje drugu i onda se zaboravi. I dobro bi bilo da to pamćenje, i ljudi iz novina još nisu svesni koliku snagu oni imaju, jer ne zaboravite, političari, koji o svemu uvek odlučuju, imaju jedan iskonski, organski strah od izbora", kaže on.

"Ne, nemojte računati na njihovu dobrotu, altruizam, nego računajte na izbore. Budite uporni, kao što ste do sada bili u nizu navrata", kaže on.

Za razliku od Srbije, u kojoj je pravi novinarski podvig otkriti kolike su zarade državnih činovnika, taj posao je mnogo lakši za kolege iz inostranstva.

Na primer, u Kanadi na jednoj Internet strani postoji jedinstvena lista sa zaradama svih zaposlenih u državnom sektoru - od premijera do običnog činovnika.

Tako je za građane Kanade dovoljno samo da ukucaju ime kako bi otkrili kuda odlazi novac koji na ime različitih dažbina oni plaćaju državi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: