Požar u fabrici "Viskoza" u Loznici

U požaru koji od jutros gori u fabrici Viskoze u Loznici je poginuo jedan radnik. Vatrogasci se i dalje bore sa požarom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.12.2008.

11:30

Default images

Požar je još uvek aktivan, iako su večernje informacije govorile da je požar pod kontrolom. Veći broj vatrogasnih ekipa i tokom noći biće angažovan na gašenju vatre koja još uvek gori u podrumskom prostoru, a kako je reporter B92 javio, oko 22:30 vatra je ponovo izbila na površinu. Čulo se nekoliko snažnih eksplozija, ali one nisu izazvale dodatnu opasnost.

Koncentracija štetnih materija u vazduhu uvećana je sedam puta.

Kako je potvrđeno za B92, požar je izbio nešto pre 9 sati u delovima fabrike "Cel vlakno" i "Svila", a zatim se proširio na obližnji pogon fabrike vlakana.

Direktor fabrike Slavolhjb Kojić je rekao da je posle višecasovne borbe sa vatrenom stihijom, fizičkim razdvajanjem cevovoda, popodne potpuno onemogućeno da u fabričkom krugu požar zahvati rezervoare sa lako zapaljivim i hemijski opasnim ugljendisulfidom čime je sprečena nesreća koja bi imala velike razmere.

''Vatrogasci su tokom večeri ugasili požar u pojedinim podzemnim hodnicima, a zbog vatre koje još ima na više mesta u podrumskom prostoru radiće i dalje, sve dok potpuno ne završe posao'' rekao je Kojić.

Prema saopštenju Ministarstva životne sredine, u blizini pogona nalaze se velike količine zapaljivih materija, 500 tona ugljendisulfida.

Jutros u 9.05 oglasile su se sirene za uzbunu u lozničkoj fabrici "Viskoza". U podrumu, površine 200 kvadrata, u pogonima Svila i Cel vlakno, iznenada su počele da gore zapaljive materije.

Požar, koji je izbio iz još neutvrđenih razloga, brzo se proširio na ceo objekat. VIše od 50 vatrogasaca iz Loznice i okolnih opština celog dana se borilo da ugasi vatru, da bi tek kasno po podne uspeli da požar stave pod kontrolu.

Rukovodilac operacije gašenja požara MUP-a Srbije Dragan Dančevski rekao je da je požar zahvatio podrumske prostorije fabrike. "Gašenje požara je otežano jer je čak i beton počeo da puca od visoke temperature", rekao je on i naveo da, na sreću, tokom gašenja požara nije bilo povređenih.

Potvrđena smrt jedne osobe

Načelnik Sektora MUP-a za zaštitu i spasavanje Predrag Marić je izjavio da je u požaru jedna osoba smrtno stradala. Niko od nadležnih nije mogao da navede okolnosti pod kojima je poginuo radnik Viskoze. Prema nezvaničnim informacijama, u trenutku izbijanja požara u tim delovima fabrike bila su petorica radnika.

Još nema zvaničnih informacija o uzrocima požara. "Ne bih želeo sada da dajem neka predviđanja šta je moglo da dovede, da li je namera, da li je slučajnost. Ono na šta smo sada koncentrisali jeste da ga likvidiramo, a istraga će utvrditi prave uzroke", kazao je Marić za B92.

Gašenje požara otežavao je jak vetar, a prema informacijama s lica mesta, vatra je bila zahvatila pojedine plastične elemente i deo izolacije u objektima.

Prema rečima nadležnih, gašenje požara će potrajati do duboko u noć, ali je najkritičnije prošlo jer je sprečeno da vatra dopre do skladišta sa opasnim materijama.

"Taj ključni trenutak je nastupio da je to sprečeno i presečeno. Naravno da nismo želeli da išta prepustimo slučaju i stalno smo dovodili nove i nove snage kako bismo bili sigurni da takve opasnosti neće biti", kazao je Marić. Ministar zaštite životne sredine Oliver Dulić izjavio je da nema opasnosti po zdravlje građana zbog požara, kao i da su preduzete mere da požar ne zahvati i opasne materije u fabrici.

"U ovom trenutku situacija ipak jeste i dalje za pažnju zbog toga što se u vazduju nalaze izvesne koncentracije supstanci koje su posledice požara i dalje je na snazi upozorenje ekoloških inspektora da građani zatvaraju prozore dok se požar ne ugasi", rekao je Dulić za B92.

Zagađenje i zapaljive materije

Osim vatrogasaca, na terenu su i republički inspektori za zaštitu životne sredine. Inspektori su utvrdili su da je kao posledica požara koncentracija sumpor dioksida u vazduhu sedam puta veća od dozvoljene.

U lozničkoj Viskozi nekada je radilo 11.000 radnika, da bi ih posle procesa restrukturiranja ostalo samo 15. Oni su ostali da se staraju i o uskladištenim opasnim materijama, među kojima je bilo i 500 tona ugljen-disulfida.
Ta materija bi, kada bi bila zapaljena, prema rečima ministra Dulića, izazvala katastrofalne posledice.

"Treba da razmišljamo o sličnim situacijama u budućnosti. Ja ću pokrenuti ovo pitanje na Vladi, kako i na koji način u budućnosti treba da tretiramo ove fabrike i postrojenja koja više ne rade, a u kojima se nalaze opasne supstance", rekao je on.

Republička inspektorka za zaštitu životne sredine Nada Lukić tokom dana je uputila preko lokalnih glasila upozorenje građanima uz preporuku da zatvore prozore i izbegavaju boravak na otvorenom području zahvaćenim dimom.

Inspektorka je navela da za sada nije bilo građana koji su se, zbog povećane koncentracije štetnih materija u vazduhu na širem području Loznice, javili za medicinsku pomoć. Građani koji žive u naseljima u blizini fabrike veoma su zabrinuti za svoje zdravlje, a sve ih je uznemirila i veličina požara. U dispanzeru koji je se nalazi u krugu fabrike po izbijanju požara lekarsku pomoć zatražile su tri osobe. Međutim, u centru Loznice život se normalno odvija. Većina građana nije ni čula da je izbio požar niti se uplašila za bezbednost i zdravlje, ali kad jeste saznala za požar, zabrinula se za stanje vazduha u gradu.

Ipak, većina je poslušala upozorenja lokalnih medija i zatvorila prozore dok se ne smanji koncentracija štetnih materija u vazduhu.

"Viskoza" u stečaju

Požar nije jedini problem sa kojim se holding kompanija "Viskoza" suočava. Loznički holding, koji proizvodi celulozu, posle petogodišnjeg procesa restrukturiranja od prošle nedelje je u stečaju.

Loznički holding je u procesu restrukturiranja od 2003. godine, a u poslednje dve godine niko nije bio zainteresovan da kupi neko od njegovih deset preduzeća.

U krugu kompanije postoji 13 fabrika. Tu su Kord, Transport, Lozofan, Hemiremont, Standard, Krupanjka, Cel vlakno, Svila, Celuloza i Centrofan. Energetika, Lofolen i Hortikultura su prošle godine prodati.

U požaru su najviše oštećeni Cel vlakno i Svila, koja je najviše proizvodila.

Proizvodnja u glavnom delu holdinga obustavljena je još u februaru 2005. godine i od tada su u "Viskozi" radili samo pojedini pogoni.

Na početku sprovođenja socijalnog programa 2002. godine "Viskoza" je imala oko 6.700 zaposlenih, a posle aktuelnog šestog i poslednjeg kruga restrukturiranja fabrike stečaj dočekuje gotovo potpuno pusta fabrika, sa samo 15 zaposlenih.
Krajem 80-ih u "Viskozi" je radilo više od 11.000 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: