Besplatne akcije - kada i koliko

Podela besplatnih akcija građanima trebalo bi da počne iduće godine. U Ministarstvu ekonomije tvrde da će sve obećano biti ostvareno, ali sa zakašnjenjem.

Izvor: B92

Nedelja, 07.12.2008.

12:43

Default images

Srbija je jedina zemlja u regionu u kojoj privatizacija javnih preduzeća praktično nije ni počela. B92 je istraživao kada će građani dobiti prvi novac od akcija, kao i koliko je spominjana suma od 1.000 evra realna.

Teško je danas naći nekoga ko veruje da će dobiti 1.000 evra od besplatnih akcija.

Prvi "udarac" hiljadarka je doživela već kada je država odlučila da Jat ne bude na spisku šest preduzeća čije se akcije besplatno dele.

Osim Jata, problematična je i procena vrednosti NIS-a od 2,2 milijarde evra, jer je cena po kojoj se prodaje niža.

Odlaže se i promena vlasničke strukture Telekoma, zbog lomova na berzama i pada akcija.

Ako se tome doda i sve manja spremnost velikih investitora da ulažu u Srbiju zbog svetske krize, čini se da građani iduće godine neće dobiti obećanu sumu.

U Ministarstvu ekonomije tvrde da će sve biti ostvareno, samo sa zakašnjenjem.

"Da li će projekcije s kojima smo izašli krajem prošle i početkom ove godine, taj ceo paket na kraju procesa vredeti oko 1.000 evra, ukoliko se na pravi način i adekvatno vodi proces uz pomoć savetnika i prihvati adekvatna strategija, mi smo stanovišta da će taj paket, na kraju procesa, imati značajnu vrednost", izjavio je državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić.

Prema planu prvo bi trebalo da stignu akcije NiS-a i to do kraja godine.

Privatizacija preostala tri preduzeća, Galenike, Aerodroma "Nikola Tesla" i EPS-a očekuje se krajem iduće godine.

Osim akcija iz ovih državnih firmi, zakon predviđa i isplatu akcije preduzeća iz privatizacionog registra.

To je planirano za februar, ali će biti pomereno za oko dva meseca. Građanima bi tada gotovina trebalo da bude isplaćivana na račune.

Iako od vlasti nazivan "projekat decenije" i opozicija i neki ekonomsti smatraju da bi podela besplatnih akcija mogla da bude i "prevara decenije".

"Već je sigurno da ne mogu dobiti 1.000 evra, ali je taj perpetum mobile, odnosno na nemoguć način zamišljena akcija, već bio očigledan i prilikom usvajanja zakona. I bilo je jasno da je reč o predizbornom obećanju, a danas mogu da kažem i predizbornom triku", kaže predsednica Odbora za finansije Skupštine Srbije Jorgovanka Tabaković.

"Teško da će paket moći da iznosi 1.000 evra. Biće to znatno manje, koliko videćemo. Naravno, izgovor za mnoge kreatore ekonomske politike u Srbiji će biti svetska finansijska kriza, iako nije u potpunost tačno", rekao je profesor na univerzitetu Megatrend Vladimir Vučković.

Ekonomski je ispravno da svaka firma vredi onoliko koliko je neko spreman da za nju i plati. Koliko je neko spreman da odvoji za naša državna preduzeća videće se tokom iduće godine.

Neki stručnjaci predviđaju da bi akcije mogle da vrede 1.000 evra tek za šest do sedam godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: