Kontroverze oko "Duginog posela"

Doček Nove godine u Novom Sadu održaće se ove godine na nekoliko lokacija i sa različitim izvođačima i koštaće oko 20 miliona dinara.

Izvor: B92

Nedelja, 07.12.2008.

00:51

Default images

Na Trgu Slobode će, između ostalog, nastupiti Masimo Savić i Luis, ali je najviše reakcija izazvala informacija da će o trošku grada na Novosadskom sajmu biti održana proslava koju će organizovati autori televizijske emisije "Dugino poselo".

Iako nije zvanično saopšteno, gradska vlast će na organizaciju dočeka Nove godine potrošiti oko 20 miliona dinara, što je manje u odnosu na prošlu godinu, koja je koštala 24 miliona. Prema rečima gradskih čelnika, koncepcija programa na četiri lokacije zamišljena je po principu "za svakog ponešto".

"Klasično, na Trgu slobode biće rok i pop izvođači, na Trgu mladenaca sviraće tamburaši, u maloj sali Spensa nastupiće di-džejevi, dok će u hali Master biti narodna muzika", navodi Vasa Timotijević iz Kulturnog centra Novog Sada.

"Od utorka ćemo imati i portparola, koji će moći da govori o učesnicima i budžetu, koji je ove godine dosta manji, s obzirom na četiri lokacije", kaže on.

Upravo je manifestacija "Dugino poselo" u Master centru Novosadskog sajma pobudila najviše reakcija javnosti, jer je istoimena televizijska emisija poznata po nastupima izvođača kao što su "Preldžije", "Ljute grmečlije", "Zvuci sa Zmijanja" ili "Krajišnici iz Futoga".

U novosadskim medijima proteklih dana postavljalo se pitanje da li takva manifestacija zaslužuje da Novi Sad, kao grad kulture, finansijski stane iza nje.

"Smatram da je čitava priča oko takvih manfestacija odavno ispolitizovana i da narod plaća nešto što je nezamislivo u državi u kojoj je upisati dete u obdanište ravno dobitku na lotou", kaže Bogomir Mijatović, muzički urednik Radio Novog Sada.

"Mene samo čudi da se među tim mladim ljudima u Demokratskoj stranci, koja vodi ovaj grad, nije našao niko pametan da kaže - oprostite, ali ovi pre nas su imali Čolića i Bregovića, a mi im nudimo Neđu Kostića", navodi on.

"Popularno Dugino poselo izazvalo je očigledne kontraverze. Ja kao roker nisam neko ko može da podrži punim srcem takvu manifestaciju, ali mogu svakom da ostavim pravo da, ako oseća želju, to isprati u skladu sa svojim potrebama i opredeljenjima. Ima u tome neke demokratske lepeze, ako se ne varam", rekao je Vladimir Kopicl, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada.

Novosađani sa kojima smo razgovarali uglavnom nisu bili blagonakloni prema novogodišnjem konceptu "za svakog po nešto".

Ko je autor koncepta novogodišnje proslave i da li je u vreme ekonomske krize bila potrebna organizacija programa na četiri lokacije, B92 nije uspeo da sazna, pošto je član Gradskog veća za kulturu Andrej Bursać čitave prošle nedelje bio na bolovanju, dok je gradonačelnik Igor Pavličić zauzet drugim obavezama.

On je, inače, ranije najavio da će tokom novogodišnjih praznika, kao jedna od mera štednje, biti ukinuta reprezentacija, ali i da će se u budućnosti truditi da što manje optereti grad novogodišnjim proslavama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: