Neozbiljnost "ahilova peta" sajtova

Konsultant za Internet sigurnost Danilo Cvjetičanin kaže da u Srbiji do obaranja sajtova dolazi zbog neozbiljnosti sistem administratora.

Izvor: B92

Nedelja, 07.12.2008.

00:51

Default images

Albansko-kosovska hakerska grupa srušila je juče više sajtova u Srbiji, među kojima su predizborni sajt Borisa Tadića, aerodroma "Nikola Tesla", "Podrži Srbiju", kao i portal Serbiancafe.

Konsultant za Internet sigurnost Danilo Cvjetičanin objašnjava za B92 da u Srbiji do ovakvih slučajeva dolazi zbog velike neozbiljnosti sistem administratora domaćih sajtova.

“Oni nisu ažurni u svom poslu, ne rešavaju probleme do samog sajta i servera. Redovno sam radio analize naših poznatih sajtova i obaveštavao, pošto imam blizak izvor informacija od albanske hakerske grupe, da će sajtovi biti rušeni, čak i do mesec dana unapred”, rekao je Cvjetičanin.

Cvjetičanin kaže da je u saradnji sa Ministarstvom pravde u Srbiji već registrovan Centar za istraživanje kompjuterskog kriminala.

U tom centru vršiće se obuke, kako se problemi sa hakerskim grupama ubuduće ne bi više dešavali.

“Posle rušenja tih naših velikih sajtova, dogovorili smo se da već u ponedeljak imamo sastanak, kako bismo se dogovorili oko detalja, kako bismo odmah krenuli sa radom. Već sam sklopio dogovore sa veb-dizajnerskim kućama, koji su izrađivali ove i neke druge sajtove i počinjemo sa saradnjom, da bi se ti problemi rešili”, rekao je Cvjetičanin.

Podsetimo, albanske hakerske grupe u Srbiji su već napadale sajtove Ministarstva poljoprivrede i SPC-a, koji su posle nekoliko sati uspešno vraćeni u funkciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: