Pretres kuće Mladićevog sina

Pretres porodične kuće Darka Mladića u Beogradu, sina haškog optuženika Ratka Mladića, koji je policija počela jutros, završen je večeras oko 17 sati.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.12.2008.

11:15

Default images

Za B92 je potvrđeno da se na nekoliko lokacija traže finansijeri preostale dvojice haških begunaca. U okviru potrage za dokazima koji bi mogli dovesti do hapšenja Ratka Mladića, policija je pretresla i stan u Ulici Ratka Mitrovića koji je u vlasništvu Darka Mladića, a koji se trenutno iznajmljuje.

Prema izvorima B92, pretres je izvršen i u prostorijama Telekoma u Obrenovcu, na radnom mestu supruge Darka Mladića.

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović, koji je na poziv Darka Mladića pretresu prisustvovao kao svedok, izjavio je novinarima posle pretresa da je policija je "uzela svaki komad odeće, papirić i stvarčicu" za koje su smatrali da može da im pomogne u hapšenju Mladića.

Ranije danas, jedan od koordinatora Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je za B92 da je policija tragala "za dokazima koji će dovesti do hapšenja Mladića".

"Narednih dana slede akcije na više lokacija u Srbiji i trajaće sve do hapšenja Ratka Mladića", rekao je Ljajić. On je dodao da je u pitanju sprovođenje Akcionog plana za saradnju sa Haškim tribunalom.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je rekao da ne postoje nikakve informacije koje bi mogle da potvrde da se Mladić i Hadžić nalaze u Srbiji. Direktor policije Milorad Veljović potvrdio je informaciju da je u toku pretres kuće Darka Mladića.

Podsećamo, poslednja policijska akcija sprovedena je 10. novembra kada je pretresena fabrika "Vujić" iz Valjeva pod sumnjom da vlasnici pružaju podršku odbeglom haškom optuženiku. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatraće 12. decembra redovni šestomesečni izveštaj o radu Haškog tribunala.

Savetu će se obratiti predsednik i glavni tužilac Haškog tribunala Patrik Robinson i Serž Bramerc, koji će usmeno podneti svoje izveštaje, između ostalog i o saradnji država bivše Jugoslavije sa tim sudom.

Bramerc bi pre sednice Saveta bezbednosti, 10. i 11. decembra, trebalo da obavesti i Savet ministara EU o saradnji Srbije.

Od tog izveštaja zavisi i eventualna odluka o primeni Prelaznog sporazuma i početka ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom.

Pretres na Banovom brdu

U kući u Ulici Blagoja Parovića, na Banovom brdu, u kojoj se nalazi i sedište firme Darka Mladića, nalazi se grupa od desetak specijalaca protivterorističke jedinice MUP-a u crnim uniformama, sa fantomkama na glavi. Oni su pretres kuće počeli oko 9.15 sati.

Kako javljaju izveštači B92, koji se nalaze ispred kuće, u kući se nalaze i žena i sin Darka Mladića. Inače, ta kuća je u vlasništvu supruge Ratka Mladića, a majke Darka Mladića, a u njoj se nalaze i prostorije njegove firme.
Specijalci ispred kue Mladiæa (Beta)
Ispred te kuće su i brojne novinarske ekipe, kao i stanari obližnjih kuća. Neki od njih kažu da su i sami bili predmet istrage 2007. godine.

Jedan od komšija rekao je novinarki B92 da je njegova kuća bila pretresena prošle godine i da su ga policajci, koji su bili korektni, ispitivali o nekim vezama sa Ratkom Mladićem.

U kuću Mladića ušao je tokom prepodneva i poslanik radikala Dragan Todorović, koji je rekao da je došao da pruži podršku Darku Mladiću. On je i dalje u kući i rekao je da ne može da govori o tome šta se unutra dešava sve dok se akcija ne završi.

Radikali su danas u Skupštini pokrenuli pitanje pretresa Mladićeve kuće, a dijalog među predstavnicima stranaka u parlamentu čitajte u posebnoj vesti.

U MUP-u Srbije navode da je u toku pretraga pet objekata, od kojih su četiri na području Beograda, i da se akcija sprovodi po nalogu istražnog sudije Okružnog suda u Beogradu.

Inače, kuće i poslovne prostorije Darka Mladića već su pretresane u nekoliko navrata, a 2007. on je privođen i na informativni razgovor u BIA.
Takođe, pre oko mesec dana pretresene su prostorije preduzeća "Vujić" u Valjevu, a tada je navedeno da se traže veze te kompanije sa firmom Darka Mladića.

"Ozbiljnost prema rezultatima"

Zoran Dragišić, docent na Fakultetu za bezbednost, kaže da će se videti da li je akcija ozbiljna na osnovu njenih rezultata ili je u pitanju samo podizanje medijske prašine zbog podnošenja izveštaja Serža Bramerca.

"Zbunjuje tolika medijska buka koja se već podigla oko toga, kao i oko kompanije "Vujić". Ako su mediji toliko obavešteni i ako se toliko priča, to nije dobro za ovakvu vrstu akcije", kaže on.

"Ali, s druge strane, vi jako teško možete sakriti takvu akciju od javnosti pošto se nalazi u Beogradu. Javnost u ovom trenutku radi protiv policije, odnosno onih koji su u potrazi za Mladićem", kaže on.

Na pitanje da li se ipak steže obruč oko Mladića, Dragišić kaže da ne sumnja da sada postoji politička volja da se uhapsi Mladić. "Ušlo se očigledno u ozbiljnu akciju da uhapse Mladića i ne sumnjam da postoji politička volja da se on uhapsi", kaže on.

"Međutim, veliko je pitanje kako je Ratko Mladić... Govori se da je do neke 2002, 2003. bio pod kontrolom naših snaga bezbednosti, neshvatljivo je da nekog takvog ispuste, da puste da nestane bez traga", kaže on.

"Tu je eklatantan primer Gorana Hadžića koji je nestao iz svoje kuće pod policijskom prismotrom", podseća on. On zaključuje da Tužilaštvo verovatno sada pokušava da rekonstruiše to kretanje, odnosno da tome uđe u trag.

"Dokaz spremnosti"

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je u Vestima TV B92 da ova akcija predstavlja dokaz spremnosti da se ide dalje u saradnji s Hagom. "Posle hapšenja Karadžića pređena je određena granica i napravljen presedan, koji će verovatno na kraju dovesti do hapšenja Ratka Mladića", smatra Radić.

On kaže da se pokazalo da ne postoji način da Srbija uspe da izbegne rešavanje pitanja Mladića. "Previše je godina prošlo i pokazalo se da će pritisak na Srbiju biti dosta snažan dok se to ne reši", kaže on.

"Nijedno hapšenje nije do sada bilo pred objektivima kamere. Tu situaciju treba dosta pažljivo medijski eksploatisati. Daleko je od realnog očekivati da ćete moći da postavite kamere i čekate da Mladić izađe u pratnji policajaca", kaže on.

"Ne znamo da li će sada doći do konkretnih informacija. U svakom slučaju, nešto se čini", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: