Novi talas poskupljenja prevoza?

Uprkos padu cena naftnih derivata, usluge beogradskih taksi udruženja i gradskog saobraćaja mogle bi uskoro da poskupe.

Izvor: B92

Sreda, 03.12.2008.

00:35

Default images

Cena nafte na svetskom tržištu najniža je u protekle tri godine, a gorivo u Srbiji je od danas jeftinije za oko šest dinara. Uprkos ovako velikom padu cena, beogradska taksi udruženja traže poskupljenje svojih usluga. I gradski saobraćaj bi, takođe, mogao da poskupi u narednom periodu, kako je nedavno najavio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Pre samo nekoliko meseci cena nafte u svetu i u Srbiji dostizala je rekordno visoke vrednosti. Dan za danom povećavale su se i cene proizvoda i usluga koje direktno zavise od ovog energenta.

Međutim, situacija se ovih dana znatno izmenila. Naftni derivati najjeftiniji su za poslednjih nekoliko godina. Međutim, kada se očekuje da u Srbiji dođe do pada cena, beogradska taksi udruženja najavljuju povećanje cena usluga za više od sedam odsto.

Aleksandar Bijelić iz Žutog taksija kaže za B92 da su razgovori sa gradskim vlastima još u toku. On dodaje da su, i pored toga što je osnovna sirovina za rad taksi službi pojeftinila, svi razlozi za poskupljenje opravdani.

"Mnogi taksisti su uzeli kredite koji su od 200 do 300 evra. Zbog kursa evra, sada taksista mora da plaća enormno veću ratu. Mnogo njih će podići kredite da bi izmirili svoje obaveze prema državi", rekao je Bijelić.

"Normalno da ćemo napraviti i novu kalkulaciju i videti da li i koliko to pojeftinjenje goriva utiče na onu cenu koju smo mi predložili. Svaka opcija za razgovor je otvorena", dodaje Bijelić.

Prema novom cenovniku, samo za ulazak u taksi moralo bi da se izdvoji 129 dinara.

GSP još bez poskupljenja?

Za Beograđane koji se, ipak, ne odlučuju da sednu u taksi, gradski prevoz je povoljnija varijanta. Međutim, i vožnja GSP-om mogla bi u narednom periodu da poskupi, kako je najavio gradonačelnik Dragan Đilas.

Ipak, iz Direkcije za javni prevoz nas uveravaju da do poskupljena ne bi trebalo da dođe u skorije vreme. Direktor Direkcije Željko Đukanović kaže da to prvenstveno zavisi od novca koji je grad spreman da izdvoji za gradski saobraćaj.
"Grad učestvuje sa 57 odsto iz budžeta, a 43 odsto prikupljamo od prodaje karata. To je osnovni uzrok zbog koga se razgovara o podizanju cene karte", kaže Đukanović.

"Cena karte u javnom prevozu za građane najviše zavisi od toga koliko grad može da izdvaja velika sredstva iz budžeta da bi subvencionisao taj prevoz. Zaštitićemo građane koji su socijalno ugroženi i đake, studente, penzionere", navodi Đukanović.

I pored toga što u svetu padaju cene koje su vezane za vrednost nafte, u Srbiji takve tržišne logike nema. Posledica je još veće opterećenje ionako tankog budžeta građana, koji zbog monopola nemaju drugog izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: