Bebe nema ko da sahrani

U Institutu za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije čuvaju se tela oko 50 mrtvorođene dece, koje nema ko da sahrani, a slično je i u Nišu.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 02.12.2008.

01:29

Default images

U porodilištu u Višegradskoj je oko 50 mrtvorođenih beba, a neke su tu još od 2003. godine, rekla je šefica nemedicinskih poslova Radica Bulajić. Ona je objasnila da preduzeće "Pogrebne usluge" ne preuzima tela dok roditelji ne potpišu zahtev i ne plate troškove sahrane. Roditelji, prema njenim rečima, najčešće iz emotivnih razloga ne preuzimaju tela.

“Moram da napomenem da je Zakon o sahranjivanju iz 1974. Ukoliko najbliži srodnici ne sahrane dete, problem se preseljava u opštinu“, objašnjava Bulajićeva.

“Mi smo probali da napravimo kontakt s opštinom Savski Venac, oni te godine nisu imali sredstava za te namene. Rukovodstvo Kliničkog centra je u stalnom kontaktu s gradom Beogradom i preduzećem za pogrebne usluge. Mi smo imali tri sastanka i ja se nadam da ćemo u najskorijoj budućnosti rešiti problem“, očekuje ona.

Inače, Novosti prenose da im je u tom porodilištu rečeno da opština Savski venac, u kojoj se porodilište nalazi, ne može da izdvoji oko 300.000 dinara, koliko je neophodno za sahranu oko 50 beba.

U opštini Savski venac navode da GAK u Višegradskoj nije opštini uputio zahteve za organizovanje i plaćanje troškova sahranjivanja mrtvorođene dece niti bilo kakav dopis koji se odnosi na to pitanje u poslednjih nekoliko godina.

U opštini navode i da njima tek nakon sahrane račune za sahranu šalje komunalno preduzeće Pogrebne usluge, koje je dužno po zakonu da obavi sahranjivanje, ako to ne žele roditelji.

Ginekološko-akušerska klinika "Narodni front", s druge strane, telo mrtvorođenog deteta prosleđuje Institutu za histopatologiju ako roditelji ne žele da ga preuzmu.

Niš: Grad će sahraniti tela mrtvorođenih beba

Ukoliko roditelji ne preuzmu tela svojih mrtvorođenih beba iz kapele gradske bolnice u Nišu, grad će ih sahraniti o svom trošku, kaže gradski većnik Blagoje Bradić.

U kapeli se čuvaju tela 32 bebe koje roditelji u poslednje dve godine nisu preuzeli niti su dali saglasnost da se sahrane. Zdravstvena inspekcija je gradskoj upravi naložila da ovaj problem reši.

Nakon sudske ili kliničke obdukcije, tela beba čuvaju se u zamrzivačima kapele gradske bolnice.

Posle tragičnog porođaja, roditelji u šoku, napuštaju bolnicu i samo mali broj njih preuzima svoju mrtvorođenu decu ili daju saglasnost da ih sahrani komunalno preduzeće uz nadoknadu
troškova.

“Vreme bi po zakonu trebalo da bude mesec dana. Mi to tolerišemo čak i do tri meseca. Pojedine bebe su čak iz prošle godine, iz 2007. Po zakonu mi ih i dalje čuvamo dok se drugačije ne reši”, kaže šef Gradske kapele u Nišu, Davorin Jondžić.

Na osnovu dokumentacije koju treba da dobije od Kliničkog centra, Grad će pozivati roditelje da se izjasne o tome da li će sami organizovati sahranu.

“Nadam se da ćemo uspeti da iniciramo da se bar deo roditelja javi. Ako ne, na osnovu dostavnice, njihovog neodgovaranja, smatraće se da imamo saglasnost da pristupimo ukopu jer malo je degutantno čuvati tu decu u zamrzivačima dve godine”, smatra gradski većnik Blagoje Bradić.

On ocenjuje da je rukovodstvo Kliničkog centra oprezno postupalo jer je telo jedini dokaz ukoliko dođe do sudskog postupka. Tako je pre nekoliko godina nastala velika afera kada su roditelji mrtvorođene dece optuživali zdravstvene radnike da su njihova deca ukradena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: