Udžbenike štampaju u Kini

Pojedini udžbenici za osnovce u Srbiji štampani su hiljadama kilometara daleko od Srbije - u Kini - jer je, kako tvrdi izdavač, to isplativije.

Izvor: B92

Utorak, 02.12.2008.

00:09

Default images

Neki od roditelja su bili iznenađeni kada su na koricama dečjih udžbenika pročitali da njihova deca uče iz knjiga koje su štampane na Dalekom istoku. Od dela novca koji je izdavač, "Nova škola", uštedeo kupljene su i školske torbe koje poklanja osnovcima, kupcima njegovih knjiga.

Knjige beogradskog izdavača "Nova škola" štampaju se u tri kineske štamparije, a vlasnik ove izdavačke kuće, Todor Ćuk, kaže da mu se više isplati da štampa knjige u Kini nego u Srbiji.

“Logika stvari je da štampate tamo gde se nudi kvalitet, prihvataju reklamaciju, pitanje plaćanja ne postavljaju jer su nam dostavili knjige besplatno i avansno. Kod nas se ne može štampati besplatno”, objašnjava Ćuk.

U "Novoj školi" tvrde da đaci i njihovi roditelji nemaju razloga da brinu za kvalitet udžbenika i štampe jer su sve neophodne provere urađene već na carini.

Ipak, Ministarstvo prosvete, do donošenja zakona o udžbenicima, ne bavi se kvalitetom izrade udžbenika, kao ni time u kojoj štampariji se oni izrađuju, pa je pitanje kvaliteta prepušteno izdavaču.

“Ministarstvo ne kontroliše (kvalitet) zato što nema zakonskog osnova da kontroliše i tehniku izrade bez obzira što kada raspisujemo konkurse po ogledima, što smo morali da radimo jer nismo imali zakon, ministarstvo pogleda udžbenik u pripremi, ali finalni proizvod – ne”, kaže Vesna Fila iz Ministarstva prosvete.

U "Novoj školi" kažu da su se na sajmu u Hongkongu kineski štampari "otimali" za ćirilicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: