Indija uložila protest Pakistanu

Indija je uložila zvanični protest Pakistanu, optuživši "određene elemente" u toj zemlji za nedavne napade u Mumbaju, u kojima je poginulo skoro 200 ljudi.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 01.12.2008.

20:11

Default images

Indijsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je visokog predstavnika Pakistana u svojoj zemlji Šahida Malika i zatražilo "oštru akciju" protiv odgovornih za terorističke napade. S druge strane, Pakistan je osudio napade u Mumbaju kao "varvarski akt terorizma", preneo je Rojters.

Vlada u Islamabadu ranije je ponovo pozvala Indiju da se zajednički bore protiv terorizma, umesto što ukazuje na umešanost pakistanske vlade u napade.

Ambasador Pakistana u SAD Husein Hakani rekao je za Bi-Bi-Si da Indija do sada nije pružila nijedan dokaz da su pakistanske vlasti umešane u seriju napada u Mumbaju.

Indija bila upozorena

Nekoliko dana pre nego što su teroristi izveli seriju terorističkih napada u Mumbaju, indijske vlasti dobile su upozorenje da će islamisti, koji će stići morskim putem, napasti Indiju, saopštio je izvor iz obalske straže.

Vlasnik hotela Tadž Mahal, koji je bio jedna od meta prošlonedeljnog krvoprolića, rekao je da je i on dobio upozorenje o mogućem napadu i da je pojačao mere bezbednosti.

Indijske vlasti tvrde da teroristi koji su napali Mumbaj i ubili skoro 200 ljudi, pripadaju grupi Laškar-e-Taliba sa centrom u Pakistanu, koja je okrivljena i za napad na indijski parlament 2001. godine.

"Obalska straža i mornarica dobile su obaveštenje da čamac te grupe treba da pristane u zaliv kod severozapadne obale," rekao je za agenciju Rojters visoki zvaničnik obalske straže koji nije želeo da bude imenovan i dodao da je obaveštenje dobio tri dana pre napada.

Izvori iz obaveštajne službe izjavili su, za televizijski kanal NDTV, da su tokom više meseci pre tragedije izdali seriju upozorenja o mogućem napadu s mora na Mumbaj.

Poslednje od njih, koje je glasilo da "morsko krilo" grupe Laškar-e-Taliba planira napad, izdato je 18. novembra, samo osam dana pre napada u Mumbaju, objavila je ova televizija.

Takođe, tri dana pre napada, indijski premijer Manmoan Sing je upozorio šefove policije da Indija ne bi mogla da podnese još jedan teroristički napad.

"Želim samo da naglasim da vreme nije na našoj strani", rekao je Sing, smatrajući da policija i obaveštajne agencije nisu sposobne da na vreme prikupe sve potrebne podatke kako bi sprečile takvu vrstu napada.

Samo dan ranije, ministar unutrašnjih poslova Šivraj Patil, koji je posle napada podneo ostavku, upozorio je da bi trebalo pojačati bezbednost indijske obale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: