Novi pregovarač Makedonije

Makedonski ambasador u Vašingtonu Zoran Joleski i zvanično je imenovan za novog pregovarača u sporu zbog imena između Skoplja i Atine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.12.2008.

17:42

Default images

Ukaz je potpisao predsednik Branko Crvenkovski. Joleski dolazi na ovo mesto na predlog premijera Nikole Gruevskog, nakon što je predsednik Crvenkovski smenio prethodnog šefa makedonskog pregovaračkog tima Nikolu Dimitrova. Ipak, na zahtev Joleskog, Dimitrov će ostati u timu kao savetnik.

Makedonska vlada smatra da će novoimenovani pregovarač Joleski intenzivirati pregovore sa grčkim timom.

"Republika Makedonija i dalje će biti konstruktivna i aktivna u ovom procesu. Smatramo da se mora pronaći najbolje rešenje za nametnuti problem sa imenom, zbog čega je i imenovan Zoran Joleski kao novi šef makedonskog pregovaračkog tima", kaže Ivica Bocevski, potpredsednik Vlade za evrointegracije.

"Naš cilj je da se pregovori nastave što brže i, naravno, očekujemo pozitivan ishod", dodao je on.

Najveća opoziciona stranka u zemlji, Socijaldemokratski savez Makedonije, nada se većoj saradnji među svim političkim faktorima u odnosu na ovo važno pitanje za makedonsku budućnost.

"Nadamo se da će proces dogovaranja i konsultacije u sporu zbog imena sa susednom Grčkom konačno ići dalje i to u pozitivnom smislu", rekao je poslanik SDSM-a Jani Makraduli.

"Međunarodna zajednica jasno je ukazala da Makedonija mora da reši ovo pitanje kako bi produžila svoj put u evroatlanske integracije", dodao je on.

Zoran Joleski je već dve godine ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama, a pre toga bio je dugogodišnji pregovarač u Svetskoj trgovačkoj organizaciji i šef kabineta bivšeg makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog.

Međunarodni posrednik između Makedonije i Grčke Metju Nimic biće sutra zvanično obavešten o novom šefu makedonskog pregovaračkog tima.

Očekuje se da će pregovori ubrzo biti nastavljeni, možda već do kraja ove godine.

Rasprava između Atine i Skoplja oko makedonskog imena i istorije traje 17 godina.

Dosadašnji pregovori nisu uopšte uspeli da približe dijametralno suprotstavljene stavove dveju država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: