Darijević: Saslušano 17 svedoka

U toku istrage pred Specijalnim sudom u Beogradu protiv bivšeg gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića i drugih funkcionera do sada je saslušano 17 svedoka.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 01.12.2008.

19:44

Default images

Očekuje se da će svi predloženi svedoci biti saslušani do kraja sledeće nedelje. Kneževićev advokat Vićentije Darijević izjavio je agenciji Beta da očekuje da će saslušanje svedoka biti završeno iduće nedelje.

U predmetu koji se protv Kneževića i još nekoliko funkcionera vodi u Okružnom sudu u Beogradu u toku je saslušanje svedoka po osnovnom zahtevu i po zahtevu o proširenju istrage.

Darijević je kazao da je do sada saslušano 17 svedoka, ali da ni jedan od tih svedoka, "čak i na indirektan način" nije u bilo kojem negativnom kontekstu pomenuo Gorana Kneževića.

Knežević i predsednik tenderske komisije u Zrenjaninu Bratislav Tomić uhapšeni su 1. oktobra sa još nekoliko funkcionera i terete se za zloupotrebu službenog položaja, primanje i davanje mita, i za falsifikovanje službenih isprava u vezi sa građevinskim poslovima.

Zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj, uhapšen je i načelnik Odeljenja za finansije David Dimkić, a istraga je protiv njih proširena zbog sumnje u finansijske zloupotrebe u vezi sa zakupom zemljišta i ugovorom o ustupanju duga.

Darijević je kazao da se proširenje istrage odnosi na stvari koje nemaju direktne veze sa Kneževićem, već na period angažovanja agencije "Gvozden" 2006. godine u JKP Vovodod i Kanalizacija, kao i na davanje gradskog građevinskog zemljišta na dugoročni zakup fizičkim licima na 99 godina.

On je dodao da nije reč o poklanjanju i da ništa u vezi sa tim nije sporno, niti da bi moglo na bilo koji način da tereti Kneževića.

"Osim toga, elementi koji za sada postoje u predmetu koji se protiv Kneževića vodi, ne govore ni u jednom prilogu da se radi o organizvanom kriminalu", rekao je Darijević i dodao da se mnogo govorilo o građevinskoj mafiji, ali da najmanje ima građevinskih predmeta.

Kneževiću je pritvor produžen do 31. decembra. On bi, kao i ostali uhapšeni, mogao posle isteka produženog pritvora biti pušten da se brani sa slobode, ali branioci strahuju da bi pred kraj roka za pritvor moglo doći do eventualnog proširenja istrage, kao što se dogodilo uoči isteka pritvora od mesec dana.

Branioci Kneževića podsećaju da su uložili žalbe na prvo i drugo rešenje o pritvoru, a ono što ocenjuju kao pozitivno jeste to što su Kneževiću otpala dva osnova po kojima je određen pritvor.

"Prvi je osnov za određivanje i produženje pritvora zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, kao i osnova koji ukazuje na ponavljanje krivičnog dela. To je dobar znak i samo krivično veće Posebnog odeljenja zauzelo je stav da nema razloga za određivanje pritvora po te dve tačke", objasnio je Darijević.

Kneževiću je krajem prošlog meseca pritvor produžen po dva osnovna osnova: opasnosti da će puštanjem na slobodu uticati na svedoke i tačke koja ukazuje na posebne okolnosti izvršenja krivičnog dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: