Istražne radnje o pogibiji gardista

Beogradsko okružno tužilaštvo predložilo je istražnom sudiji da u slučaju pogibije dvojice gardista sasluša osobe koje su radile u kasarni Topčider.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.12.2008.

18:17

Default images

To je za B92 potvrdio portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić. Tužilaštvo je, takođe, predložilo da se balističko veštačenje FBI, kao i nalaz veštaka Ljubiše Dragovića dostave veštacima koje je angažovao sud i vojnom tužilaštvu, kao i onima koje je angažovao Vrhovni savet odbrane.

"Tužilaštvo je predložilo saslušanje lica koja nisu saslušana, a radila su u objektu Karaš pre ovog događaja, koja su bila u objektu za vreme kontrole vojne policije 2. oktobra 2004. godine, kao i koja su bila u objektu za vreme samog događaja", rekao je Zorić.

"Predloženo je i saslušanje lica koja su već saslušana radi utvrđivanja novih činjenica vezanih za sam događaj", kaže Zorić.
Vojnici Gardijske brigade Vojske SCG Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović izgubili su život, pod nerazjašnjenim okolnostima, na straži u kasarni na Topčideru 5. oktobra 2004.

Svoje zaključke o ovom slučaju dale su dve komisije, vojna i nezavisna, koju je osnovao tadašnji Vrhovni savet odbrane SCG.
Nalazi stručnjaka bili su potpuno suprotstavljeni - vojska je tvrdila da su vojnici stradali u međusobnom obračunu, dok su stručnjaci nezavisne komisije zaključili da je za njihovu smrt odgovorna treća osoba.

U nedavno dostavljenom izveštaju forenzičara Ljubiše Dragovića navodi se da je vojnike ubila treća osoba.

Prelević: Tužilaštvo kao da ne želi istinu

Advokat Božo Prelević ocenio je, u izjavi Tanjugu, da se Okružno tužilaštvo ponaša kao da ne želi da se sazna istina u vezi sa pogibijom dvojice gardista u kasarni na Topčideru 5. oktobra 2004. godine.

Prelević, koji je bio na čelu nezavisne komisije koja je sprovela istragu o smrti gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, i zaključila da ih je ubila treća osoba, izjavio je da Tužilaštvo današnjim predlogom "sebe deklariše kao stranu koja nije nepristrasna".

"Bojim se da Tužilaštvo pokreće novu seriju 'igara bez granice', jer je to uvod u beskrajno razvlačenje postupka", rekao je Prelević.

On je naveo da ne vidi razlog zašto bi se veštaci i vojne i nezavisne komisije izjašnjavali o nalazima FBI i Dragovića, kada su njihovi nalazi već potvrdili zaključke nezavisne komisije.

"Jedino što tužilaštvo treba da radi jeste da traži ubicu a oni ponovo hoće da i vojni istražni organi koji su zaključili da su se gardisti međusobno poubijali ospore nalaze nezavisne komisije", kazao je Prelević.

Tufegdžić: Predlog tužilaštva korektan

Istražni sudija Vuk Tufegdžić, koji je obavio prve istražne radnje u vezi s pogibijom dvojice gardista, ocenio je večeras da je najnoviji predlog Okružnog tužilaštva u vezi s tom istragom prvi put "korektan i konkretan".

Tufegdžić je, u izjavi Tanjugu, rekao da je Tužilaštvo "dalo konkretan predlog koji bi trebalo da dovede do onog što smo i mi zaključili" (vojni istražni organi - da su se gardisti međusobno poubijali, odnosno da nije bilo treće osobe).

On je istakao da je prvi put dostavljen nalaz (balističko veštačenje FBI i sudsko - medicinsko veštačenje Ljubiše Dragovića) i ljudima koji su obavili veštačenja za potrebe vojne istrage i dodao da smatra da će "oni svojim komentarima razjasniti sve nedoumice u vezi tog slučaja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: