I dan i noć da se usvoji budžet

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović kaže da je potreban angažman svih u parlamentu da bi predlog budžeta za 2009. godinu bio usvojen na vreme.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 01.12.2008.

12:13

Default images

Ona je rekla da će učiniti sve da do 19. decembra bude usvojen taj “najznačajniji zakon”, ali je rekla da ipak ne može da predvidi sve okolnosti. Prema njenim rečima, od Vlade Srbije, koja je predlagač budžeta, zavisi da li će on u skupštinsku proceduru biti upućen po hitnom postupku.

"Ono što je izvesno jeste da ćemo raditi noću, vikendima, jer taj zakon moramo da usvojimo", naglasila je Slavica Đukić-Dejanović.

Nacrt budžeta za 2009. godinu, prema kome će ukupni rashodi iznositi 761 milijardu dinara, prihodi 715 milijardi dinara, a budžetski deficit 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, biće danas razmatran na zajedničkoj sednici svih odbora Vlade Srbije.

Prema Zakonu o budžetskom sistemu, vlada je bila obavezna da do 1. novembra Skupštini Srbije dostavi predlog budžeta za narednu godinu, a parlament treba da ga usvoji najkasnije do 15. decembra.

Poslovnik o radu parlamenta, međutim, predviđa da se budžet za narednu godinu donosi najkasnije do kraja drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine, koje ističe krajem godine.

Cvetković: Budžet se još razmatra

Sednica Vlade (Beta)
Prema rečima premijera Srbije Mirka Cvetkovića, pošto je predloženi budžet na razmatranju, njegove izmene su i dalje moguće. Cvetković je međutim istakao da je izvesno da se neće menjati makro okviri, odnosno dogovoreni budžetski deficit.

Premijer je dodao da će u budžet biti ugrađene mere za smanjenje javne potrošnje, koje su zajedno sa podsticajima za neke oblasti deo paketa mera za ublažavanje negativnih efekata svetske finansijske krize.

"Budžetski korisnici mogu računati da neće u narednoj godini imati porast realnih plata, ali neće imati ni realni pad plata, što prevedeno na prost jezik znači da će oni dobiti povećanje plata koje će biti u skladu sa inflacijom u narednoj godini", kaže on.

"Ono što ćemo na ovaj način postići, a vezano za nivo budžetskog deficita, to će biti neka vrsta relaksacija privrede u smislu smanjenja javne potrošnje", rekao je predsednik Vlade Srbije.

Ukoliko članovi odbora budu saglasni s predloženim nacrtom budžeta, on bi u toku sedmice, verovatno u četvrtak, mogao da bude razmatran i na sednici vlade.

Političke stranke o budžetu

Poslanici vladajuće koalicije imaju veliko razumevanje za svoje stranačke kolege u Vladi.

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je da očekuje da će budžet Srbije za 2009. godinu, ipak, biti usvojen u parlamentu i da neće biti potrebe za privremenim finasiranjem, iako su svi rokovi probijeni.

"Niko nije ocekivao da će Srbija, zajedno sa celim svetom, ući u finansijsku krizu koja će zahtevati da se prekomponuje budžet. Njegovo donošenje prolongirali su i dugi pregovori sa MMF-om", navela je Trivanova.

Trivanova je uverena da će vlada u toku nedelje usvojiti predlog budžeta, nakon čega bi trebalo da bude upućen u skupštinsku proceduru, jer se, kako je rekla, doteruju njegovi detalji.

Liberalno-demokratska partija navodi da Vlada olako shvata parlament i podseća da je potreban dogovor koji bi u skupštini omogućio usvajanje budžeta u rokovima koji bi bili prihvatljivi i MMF-u.

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je potreban dogovor koji bi u parlamentu omogućio usvajanje budžeta za 2009. godinu u rokovima koji bi bili prihvatljivi i MMF-u.

Jovanović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da bi bilo "jako nedogovorno propustiti rokove i uskratiti društvu onu vrstu sigurnosti koja proizilazi iz aranžmana sa MMF-om".

"Naša je obaveza da mi uprkos problemima ne budemo uzrok daljem pogoršavanju stanja u društvu. Kad god da dođe budžet, on mora biti usvojen pre 19. decembra", kazao je Jovanović i upozorio vladu da što pre dostavi predlog budžeta.

I ostale opozicione stranke poručuju Vladi da ne računa da će bužet proći bez rasprave i velikog broja amandmana.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocenio je da će vladajuća većina u parlamentu optužiti opoziciju za opstrukciju rada Skupštine, jer nema dovoljano vremena za raspravu i usvajanje budžeta za 2009. godinu.

"Postavlja se pitanje kakvog smisla ima, ako se budžet uvrsti u dnevni red i ostavi par dana za njegovo usvajanje, a onda optuži opozicija da opstruiše rad Skupštine, jer podnosi amandmane i diskutuje po njima", rekao je Todorović novinarima u parlamentu.
Šef Poslaničke grupe Nova Srbija Velimir Ilić izjavio je da mu je žao što budžet za 2009. godinu nije na vreme prosleđen parlamentu kako bi poslanici mogli da se pripreme za raspravu i da pripreme amandmane.

Ilić je novinarima u republičkom parlamentu rekao da pojedini ministri tvrde da je predloženim budžetom određeno malo sredstava za njihova ministarstva.

"Ne mogu da shvatim kako traže dodatna sredstva ako znamo da se budžet ostvaruje. Ako privreda ne radi, nema punjenja budžeta", naveo je Ilić.

I Skupština ima svoje probleme. Zbog velikog broja amandmana na set pravosudnih zakona, ne zna se kada će biti završena tekuća sednica. Pre budžeta, poslanike čeka i rasprava o nepoverenju Vladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: