Nezadovoljstvo ruskih oficira

Vrh ruske vojske zabranio je oficirima da javno govore o najavljnim reformama oružanih snaga, pokušavajući da suzbije širenje nazadovoljstva visokih oficira.

Izvor: B92

Nedelja, 30.11.2008.

00:23

Default images

Ruski dnevnik Komersant piše da je šest visoko rangiranih oficira ponudilo ostavke nakon što je ruski ministar odbrane Anatolij Serđukov najavio reforme s ciljem da se modernizuje vojska koja broji 1,1 miliona pripadnika.

Portparol ministarstva odbrane Aleksandar Drobiševski, kako su prenele agencije Interfaks i RIA-Novosti, nazvao je navode o ostavkama "bestidnim lažima".

Nakon najave modernizacije oružanih snaga, Kremlj je sučen sa sve većim protivljenjem vrha vojske reformama.

Serđukov je prošlog meseca najavio da će vojska ostati bez više stotina generala, da će biti raspušteno devet od 10 jedinica i ukinuta struktura vojske iz sovjetske ere s divizijama i pukovima, kao i da će reformisana vojska počivati na manjim brigadama.

Broj nižih oficira, poput poručnika, biće povećan sa 10.000 na 60.000.

Komersant je izvestio da je načelnik ruskog generalštaba general Nikolaj Makarov 11. novembra potpisao naredbu kojom se oficirima zabranjuje da javno raspravljaju o reformi.

Prema navodma lista, oni koji prekrše naredbu biće otpušteni i suočiće se s krivičnim prijavama.

List je takođe naveo da je među šest oficira koji su ponudili ostavke i šef Glavne obaveštajne uprave pri generalštabu.

Ruski mediji dosta pišu o nezadovoljstvu među oficirima, a predsednik Rusije Dmitrij Medvedev nije prisustvovao ovogodišnjem redovnom skupu visokih oficira, što je prvi put od 1996. godine da predsednik ne prisustvuje tom događaju.

Dnevnik Nezavisimaja gazeta je ocenio da odsustvo Medevedeva odražava nelagodu Kremlju zbog nezadovoljstva oficira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: