Funkcije za Lilića i Anđelkovića

Novi predsednici upravnih odbora “Puteva Srbije“ i “Železnica Srbije“ su Zoran Lilić i Zoran Anđelković, saopštilo je Ministarstvo za infrastrukturu.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 28.11.2008.

01:14

Default images

Ovu dvojicu nekadašnjih visokih funkcionera SPS-a Vlada Srbije imenovala je na te funkcije na jučerašnjoj sednici, a ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić danas ih je predstavio premijeru Mirku Cvetkoviću.

Bivši narodni poslanik, predsednik Skupštine Srbije, potpredsednik Savezne vlade i savetnik za ekonomske odnose sa inostranstvom predsednika SRJ Slobodana Miloševića Zoran Lilić i u narednom periodu, baviće se, kako kaže, istorijskim projektom – izgradnjom Koridora 10 i obnovom putne mreže u Srbiji.

Za B92 kratko je rekao da veruje da će opravdati poverenje koje mu je ukazano.

Zoran Lilić bio je visoki funkcioner SPS-a i blizak saradnik Slobodana Miloševića. Svedočeći na njegovom suđenju u Hagu, odbio je da ga tereti za zločine iz haške optužnice.

Tribunal poseduje dokumentaciju iz koje se vidi da je i poslednje jugoslovensko odlikovanje, uručeno drugom optuženiku Ratku Mladiću, stiglo iz ruku Lilića.

Posle Miloševićevog pada sa vlasti, Lilić se okrenuo privatnom biznisu gde je, po sopstvenim rečima, postigao poseban uspeh u poslovima sa Libijom.

Zbog dobrih odnosa sa libijskim vođom Moamerom el Gadafijem, svojevremeno je angažovan u pregovorimo o oslobađanju bugarskih medicinskih sestara iz zatvora, kao i jedne otete državljanke Srbije.

Pažnju javnosti privukao je pre nekoliko meseci kada je, kao bivši predsednik, tražio da dobije predsedničke privilegije – kabinet, sekretara, savetnika, automobil i vozača.

Zoran Lilić je diplomirao je na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu. Radio je u fabrici gume “Rekord“ u Rakovici, gde je bio i generalni direktor.

Bio je na čelu upravnog odbora Javnog preduzeća “Jugoimport SDPR“ koje trguje oružjem i vojnom opremom.

Ružić: Socijalisti uvek predlažu stručnjake

Iz Socijalističke partije Srbije potvrđeno je da je Lilić postavljen za predsednika Upravnog odbora JP "Putevi Srbije".

Šef poslaničke grupe SPS-a Branko Ružić izjavio je novinarima u parlamentu da su socijalisti uvek na odgovorne funkcije predlagali stručnjake, pa je to, kako je rekao, slučaj i sa imenovanjem Zorana Lilića.

"Postavljanje Lilića na mesto predsednika Upravnog odbora "Puteva Srbije" mnogo će više pomoći tom javnom preduzeću nego što će pomoći njemu lično", rekao je Ružić.

Dodao je da je Lilić poznat javnosti, da je bio predsednik SRJ i da nema nijedne mrlje vezane za njega.

On je istakao Lilićeve sposobnosti iskazane u dobroj komunikaciji sa Libijom i drugim državama sa kojima je ostvarena aktivna privredna, kulturna, pa i politička saradnja.

Na pitanje da li će se Lilić odreći privilegija koje prate bivšeg šefa države, Ružić je naveo da ono što zakon propisuje o privilegijama ne znači da se sprovodi i u praksi.

"Lilić je džentlmen koji će, naravno, ukoliko koristi privilegije, a mislim da ih ne koristi, obavestiti javnost", naveo je Ružić.

Šef poslaničke grupe SPS-a je rekao da se socijalisti zalažu i da će podržati ideju da se direktori javnih preduzeća biraju na konkursu, ali i dodao da se pri tom ne može diskvalifikovati nijedan stručnjak ako je pripadnik neke političke stranke.

DS: Lilić neka se pokaže

Povodom imenovanja Zorana Lilića u upravni odbor "Puteva Srbije", portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan rekla je novinarima u parlamentu da ne želi da komentariše pojedinačna kadrovska rešenja.

"Želim da svaki kandidat koji je izabran u javno preduzeće svojom stručnošću pokaže da je sa razlogom i opravdanjem na mestu na kojem jeste", rekla je Trivan i dodala da će se tek videti kako će se Lilić pokazati.

Prema njenim rečima, DS je spreman za depolitizaciju javnih preduzeća.

"Sigurno će vlada zbog sebe same pokazati da će drugačije vladati i da neće dozvoliti da se javna preduzeća koriste u privatne svrhe", rekla je Trivanova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: