Predlog budžeta upućen Vladi

Ministarstvo finansija završilo je danas predlog budžeta za iduću godinu i uputilo ga Vladi na usvajanje, potvrđeno je za B92 u tom ministarstvu.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2008.

00:42

Default images

Vlada Srbije će na prvoj narednoj sednici razmatrati taj dokument. Koliko će koje ministarstvo dobiti još se ne zna, kao ni koja će ministarstva najviše štedeti. Ovih dana nezvanično se moglo čuti da je upravo nezadovoljstvo pojedinih stranaka preraspodelom novca iz budžeta za sledeću godinu glavni razlog zbog kojeg je kasnila njegova izrada.

Odgovor na pitanje zbog čega budžet toliko kasni, ovih dana nije bilo moguće dobiti ni od premijera Mirka Cvetkovića niti od ministarke finansija Diane Dragutinović.

Nezvanično, ceo posao oko budžeta usporilo je nezadovoljstvo pojedinih stranaka, pre svega G17 plus, preraspodelom novca.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić, međutim, tvrdi da sukoba nema i da on budžet još nije ni video, te da će se o njemu izjasniti tek pošto ga pročita.

I u Demokratskoj stranci tvrde da nema sukoba u vladajućoj koaliciji.

“To su uobičajene spekulacije u javnosti. To nema veze sa strankama, već sa MMF-om. To nema veza sa ministarstvima, to ima veze sa tim da ćemo svi morati da smanjimo troškove. To je stvar sa kojom ćemo svi morati da se suočimo, kao i ceo svet. Neće biti novca koliko smo očekivali”, kaže portparolka DS-a Jelena Trivan.

Komentarišući pisanje medija o navodnim sukobima unutar vladajuće koalicije zbog preraspodele novca iz budžeta, potpredsednik SPS-a Branko Ružić bio je krajnje neodređen.

“Smatram da nema nesporazuma. Ima legitimnih zahteva određenih ministarstava za svoje budžete, ali mora da se zna da jedini okvir u kojima ta ministarstva funkcionišu i deluju jeste Vlade Srbije. I ona će biti ta koja će usvojiti budžet”, kaže Ružić.

O eventualnim problemima koji su se pojavili tokom izrade budžeta, potpredsednik vlade Božidar Đelić nije želeo da govori.

Iz njegove izjave, međutim, može se naslutiti koja su to ministarstva koja će u sledećoj godini možda proći bez stezanja kaiša.

“Predsednik Evropske komisije i glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj su nam nedvosmisleno rekli da u budžetu za sledeću godinu moramo voditio računa o budžetu nauke i prosvete. Evropa u ovom momentu krize neće smanjivati već povećavati izdatke za te namene, jer su to namene koje obezbeđuju budućnost“, rekao je Đelić.

Nacrt budžeta koji je Ministarstvo finansija dostavilo Vladi Srbije predviđa rashode od 761 milijardu dinara, dok je predviđeno da prihodi budu 715 milijardi dinara, što bi značilo da je budžetski deficit 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Prema zakonu o budžetskom sistemu, Vlada Srbije bila je u obavezi da do 1. novembra Skupštini uputi budžet na usvajanje, dok bi parlament trebalo da ga usvoji do 15. decembra.

Ako budžet ne bude usvojen do kraja godine, Srbija će preći na privremeno finansiranje, što bi moglo da ugrozi sporazum sa MMF-om.

Parlament očekuje budžet sledeće nedelje

Slavica Ðukiæ-Dejanoviæ (FoNet, arhiv)
Predsednica skupštine Slavica Đukić-Dejanović očekuje da će se pred poslanicima sledeće nedelje naći predlog budžeta, ali naglašava da bi pre toga trebalo da se završi sednica sa tekućim dnevnim redom.

“Očigledno je da bismo morali ovu sednicu da privedemo bar nekom logičnom kraju, dakle, bar jedan set zakona – bilo bi dobro da to budu ovi pravosudni zakoni – da raspravu o pojedinostima privedemo kraju", kaže ona.

"Najverovatnije da ćemo iza toga morati da je prekinemo da bismo imali raspravu o poverenju Vladi, a onda iza toga budžet”, očekuje predsednica parlamenta.

“Očekujemo da budžet stigne u prvoj polovini sledeće nedelje i da se poslanici paralelno s raspravom o poverenju Vladi i privođenjem ove sednice kraju upoznaju sa tekstom budžeta da bi mogli da se pripreme da ulože svoje amandmane”, kaže Slavica Đukić-Dejanović.

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić izjavila je u emisiji “Uvećanje” na B92 info kanalu da bi budžet trebalo da bude usvojen do 15. decembra zbog prethodno dogovorenog aranžmana sa MMF-om.

“Novouspostavljeni aranžman sa MMF-om zavisi od datuma usvajanja budžeta. Sledeće nedelje će na vladi biti budžet, kako čujemo, odmah će ga zatim uputiti u skupštinsku proceduru”, kaže Grubješićeva.

“Naravno da u situaciji kada novca dovoljno nema, nije lako napraviti budžet. Lako je napraviti budžet kada imate dovoljno prihoda a manje rashoda, ali kada vam prihodi manjkaju, a rashodi se uvećavaju, nikako se ne smanjuju, onda je vrlo teško napraviti budžet. I zato je ovaj zastoj i urađen i zato još uvek nismo dobili budžet”, ocenjuje ona.

Nikolić: Budžet samo uz amandmane

Šef Poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić rekao je danas da SNS neće glasati za budžet, jer ne veruje da će Vlada da prihvati amandmane ove stranke.

"Naravno, ako se ozbiljno bavite politikom kad podnesete ozbiljne amandmane na zakon, ako vam svi budu prihvaćeni, onda bi trebalo i da glasate za zakon, ali na zakon o budžetu Vlada nikada ne prihvata amandmane koje podnosi bilo ko iz opozicije", rekao je Nikolić.

On je rekao da je ekspertski tim SNS predstavio program za izlazak iz krize.

"Želeli bismo da pomognemo da u Srbiji bude bolje. Ako ova Vlada to hoće da sprovodi, smatram da će uspeti da izvuče zemlju iz krize, ako neće, verovatno ćemo imati veliku krizu i nove parlamentarne izbore", objasnio je Nikolić.

Stoiljković: Igra interesa

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže da proces usvajanja budžeta treba gledati kao veliku igru interesa i moći i raznoraznih pritisaka, od unutrašnjih (poput poslodavaca, sindikata i organizacija penzionera) do spoljnih igrača (međunarodnih finansijskih i političkih organizacija).

“Kada na to dodatno dolaze efekti međunarodne, prvo finansijske, a sada i ekonomske krize, onda je to dosta uzak okvir u kome vi morate da zadovoljite apetite, da ispunite ili ne ispunite - uz dovoljno političkog obrazloženja i opravdanja - predizborne zahteve i da sve to ukalkulišete u jednu uravnoteženu budžetsku projekciju, koja će prosto učiniti neku optimalnu varijantu”, objašnjava Stoiljković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: