Kriza u automobilskoj industriji

Reno obustavlja proizvodnju automobila u Moskvi na više od dve nedelje zbog smanjene potražnje. Suzuki otpušta 1.200 radnika u Mađarskoj.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2008.

18:17

Default images

"To je bila jedina razumna odluka", rekla je portparolka kompanije Olga Sergejeva. Reno čije je sedište u Parizu, naveo je da će obustaviti proizvodnju od 12. do 31. decembra, uoči praznika u Rusiji kada bi ona ionako bila zatvorena.

Kompanija je dodala da je takva odluka doneta nakon što je u oktobru i novembru smanjena prodaja u Rusiji, a taj trend se očekuje i u decembru.

Japanski proizvođač automobila Suzuki saopštio je danas da ukida 1.200 radnih mesta u fabrici u Mađarskoj, što je gotovo četvrtina od ukupno zaposlenih u fabrici u Eštergomu.

Motivisana svetskom ekonomskom krizom, ta mera koja će pogoditi pre svega radnike, stupiće na snagu 8. decembra. U mađarskoj fabrici Suzukija radi ukupno 5.523 zaposlenih.

Suzuki je nedavno saopštio da će smanjiti planiranu proizvodnju automobila za narednu godinu na 210.000 vozila, iako je prethodno planirani broj iznosio 300.000.

Prisutna u Mađarskoj od 1991. godine, japanska kompanija je u toj zemlji investirala više od milijardu evra i proizvela 1,5 miliona automobila namenjenih evropskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: