Pirati oteli liberijski brod

Somalijski pirati danas su oteli brod koji plovi pod liberijskom zastavom u Adenskom zalivu, a drgi, grčki, koji su oteli pre dva meseca, oslobodili

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 28.11.2008.

11:30

Default images

Francuska fregata Nivoz, koja patrolira jednim od najopasnijih morskih puteva na svetu da bi sprečila sve učestalije piratske napade, čula je poziv za pomoć liberijskog hemijskog broda kada se nalazio na oko 30 nautičkih milja od nje, preneo je novinar AFP-a koji se nalazi na francuskom brodu.

Kapetan fregate Žan Mark Le Kijek rekao je da je pet pirata napalo liberijski brod i da je tri člana posade skočilo u vodu da ne bi bili uhvaćeni kad su videli evropske vojne helikoptere koji patroliraju tom zonom. Njih je pokupio helikopter nemačke mornarice.

Grčki brod, koji je danas oslobođen, "MV Kentaur", sada je na putu prema kenijskoj luci Mombasa, preneo je Rojters. Na brodu je bilo 26 članova posade sa Filipina i trebalo je da istovari 17.000 tona soli u kenijsku luku, kada je otet sredinom septembra u blizini obale Somalije.

Evropski vojni brodovi patroliraju Adenskim zalivom uz odobrenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u pokušaju da obezbede taj strateški morski prolaz za međunarodnu trgovinu, a pre svega za transport energenata.

Kako navodi agencija Asošiejted pres na somalijskom tankeru među posadom je bilo 25 Indusa, dvojica iz Bangladeša i dva čuvara Britanca.

Somalijski pirati, u njaspektakularnijoj operaciji do sada, oteli su 15 novembra saudijski supertanker Sirius Star, sa 25 članova posade i tovarom nafte vrednim 100 miliona dolara. Pirati su samo ove godine napali oko stotinak brodova u tim vodama kod Somalije.

Grčki brod oslobođen posle dva meseca

Grčki brod kojeg su oteli somalijski pirati, oslobođen je posle gotovo dva meseca i kreće se prema kenijskoj luci Mombasa, javljaju danas agencije.

Brod i posada koju čine filipinski mornari oslobođeni su juče, precizirao je agenciji Frans pres Endrju Mvangura koji u Keniji vodi program pomoći marincima.

Oslobađanje broda i svih 26 članova posade potvrdio je i grčki brodovlasnik.

"Potvrđujemo da je posada dobro", rekao je portparol te firme i dodao da je brod nastavio put za Keniju.

Taj portparol nije, međutim, rekao da li je firma morala da plati otkup.

Brod se kretao prema luci u Mombasi sa 17.000 tona soli, kada su ga 18. septembra oteli pirati u somalijskim vodama.

Pirati, međutim, još drže drugi grčki brod Kapetan Stefanos kao i veliki saudijski tanker Sirius Star sa 300.000 tona nafte.

Somalijski pirati su od januara meseca oteli oko 100 brodova u blizini Adenskog zaliva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: