Albanci slave Dan zastave

Rukovodioci opštine Bujanovac istakli su na zgradi te opštine albansku zastavu, u sklopu obeležavanja nacionalnog praznika Albanije - Dana zastave.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 28.11.2008.

15:30

Default images

Zastava je istaknuta pored zastave Srbije, nakon svečane sednice svih albanskih odbornika u Skupštini opštine Bujanovac. Nakon priredbe koja je održana u Domu kulture u Bujanovcu, predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi je za agenciju Beta kazao da se "opštinsko rukovodstvo ove godine odlučilo da istakne albansku zastavnu na zgradi opštine da bi se izbegli incidenti".

"Rukovodstvo opštine je preuzelo odgovornost da organizuje obeležavanje Dana zastave koji je nacionalni praznik svih Albanaca, pa i isticanje zastave na zgradi opštine da bi se izbegli incidenti", rekao je Kamberi.

Na pitanje da li je isticanje albanske zastave na zgradi opštine u suprotnosti sa zakonom, Kamberi je rekao da je "poštovano da se zastava koja je istaknuta u nekim detaljima razlikuje od zvanične zastave Republike Albanije, jer je ova koja je istaknuta na zgradi opštine Bujanovac nešto manjih dimenzija".

"Ne može da se kaže da je isticanje albanske zastave nezakonito, jer postoji nesklad u tome što Zakon o lokalnoj samoupravi dozvoljava mogućnost isticanja simbola manjina, a u toku je proces donošenja zakona o nacionalnim savetima koji će od sledeće godine zakonski regulisati isticanje simbola manjina", rekao je Kamberi.

Priredbi u Domu kulture, gde je na bini takođe bila istaknuta albanska zastava, prisustvovali su učenici osnovnih i srednje škole "Sezai Suroi", kao i opštinsko rukovodstvo.

Na ulicama Bujanovca danas je bilo primetno nešto veće prisustvo policije, a nakon što je priredba u Domu kulture završena svi opštinski zvaničnici iz Bujanovca su otišli za Preševo gde je organizovana centralna proslava.

Čović: Standardne provokacije

Bivši predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Nebojša Čović rekao je da su ono što se danas dešavalo u Bujanovcu i Preševu "standardne provokacije pojedinih predstavnika albanske zajednice, koje upražnjavaju već nekoliko godina unazad".

Čović je za FoNet rekao da isticanje albanske zastave "nije po zakonu i Ustavu ove zemlje" i da bi predsednik bilo koje opštine, pa i Bujanovca, to trebalo da zna.

"Ja sam ubeđen da velika većina Albanaca nema problem sa zastavom i sa mahanjem i kačenjem na kojekakve zgrade, već ima problem kako da preživi i obezbedi egzistenciju za sebe i svoju decu", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: