Jeremić: Do statusa kandidata 2009.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je EU na zajednički rad, kako bi 2009. bila godina evropskih dostignuća za Srbiju.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2008.

13:27

Default images

"Hajde da povratimo zajedničko razumevanje oko toga šta znači puna saradnja sa Haškim tribunalom i odmrznemo Prelazni sporazum između Srbije i EU do kraja ove godine", rekao je Jeremić na predavanju na Humbold univerzitetu. Jeremić je izjavio da bi naredne godine Srbija trebalo da bude na beloj Šengen listi, kako bi građani imali pravo da putuju bez viza u EU.

"Neka 2009. bude godina u kojoj počinjemo konstruktivno upravljanje procesom pridruživanja Srbije i dostizanja statusa kandidata", rekao je Jeremić.

On je ocenio da je Srbija demonstrirala opredeljenost procesu evropskih integracija kroz punu saradnju sa tribunalom, što će nastaviti da čini i u budućnosti.

"Svaki pokušaj da se poveže jednostrano proglašena nezavisnost Kosova sa perspektivom punopravnog članstva Srbije u EU rezultiralo bi onim što, nadam se, niko od nas ne želi - momentalnim prekidom procesa evropskih integracija", izjavio je Jeremić.

Prema njegovim rečima, iako postoji duboko neslaganje sa nekim članicama EU po pitanju nezavisnosti Kosova, Beograd veruje da stav jedne ili više članica Unije nikada ne sme biti postavljen kao uslov za evropske integracije Srbije.

Bilateralni odnosi su opterećeni odlukama pojedinih država da priznaju nasilnu secesiju moje države, izjavio je Jeremić i dodao da takav teret ne postoji u slučaju EU, koja je zauzela statusno neutralnu poziciju, kakvu je potvrdio i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija po pitanju raspoređivanja misije Euleks.

Jeremić je rekao da Srbija nikada u istoriji nije imala vladu u toj meri proevropski orijentisana, kao što je aktuelna vlast u Beogradu.

"Ubrzana integracija u EU je centralni strategijski prioritet Srbije", izjavio je Jeremić.

On je rekao da je upravo na Berlinskom kongresu 1878. godine Srbija dobila nezavisnost, kao 28. suverena država na svetu.

Dačić: Činimo sve na putu ka EU

Vlasti čine sve da se uhapse preostali haški begunci da bi se što pre Srbija približila EU, rekao je Ivica Dačić na samitu šefova Centralnoevropske inicijative.

U radu samita, koji se održava u glavnom gradu Moldavije, Kišnjevu, učestvuje 18 šefova vlada članica Centralnoevropske inicijative. Zamenik premijera Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da vlasti u Srbiji rade sve da se uhapse dva preostala haška optuženika, kako bi se Srbija što pre bribližila Evropskoj uniji.

"Želim da vas uverim, takođe, da nadležni organi Republike Srbije odlučno preuzimaju sve mere da pronađu i uhapse preostale haške optuženike i očekujemo da EU što pre deblokira primenu prelaznog sporazuma i otvori put za ubrzanje procesa integracija Srbije u EU i sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji 2009 godine", rekao je Dačić.

Inače, kako je ranije najavljeno, prioritet Moldavije tokom njenog predsedavanja samitu biće što brža evropska integracija preostalih država članica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: