Presude za požar u "Laundžu"

Četiri osobe osuđene su na 12, 10 i pet godina zatvora na suđenju za izazivanje požara u kafiću "Laundž" u Novom Sadu, u kome je život izgubilo osmoro ljudi.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2008.

08:23

Default images

U novosadskom Okružnom sudu izrečene su presuda okrivljenima. Prvooptuženi Miloš Malešev osuđen je za izazivanje požara u kafeu ''Laundž'' na 12 godina zatvora, dok su vlasnici tog lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan osuđeni na po 10 godina. Na pet godina zatvora osuđen je Bojan Kulačanin zbog pomaganja Maleševu nakon požara.

Advokati svih osuđenih najavili su žalbe Vrhovnom sudu zbog toga što se na optužnici ne nalaze inspektori zaduženi za protivpožarnu zaštitu.

"Mi ćemo se žaliti Vrhovnom sudu na ovu presudu i očekujem sto posto da će biti okrenuta jer ova presuda se ne može obrazložiti i ne može opstati", kaže advokat vlasnika kafića "Laundž" Milan Zaklan.

"Verovatno će biti novog suđenja, a verujem i novih optužnica i novih okrivljenih, koji zaista treba da odgovaraju, a ne ova deca koja nisu bila, mislim na Kolara i na Bovana, koji najmanju odgovornost imaju u ovom slučaju i svuda ih izjednačuju, pretvaraju ih u ubice. Zaista, za njihove porodice i za nas to je skandal", kaže Zaklan.

Prvooptuženi Malešev tereti se da je upaljačem zapalio jamboliju u hodniku “Laundža” i da se požar kasnije proširio na čitav lokal.

Drugooptuženi Bojan Kulačanin tereti se za pomaganje Maleševu posle izvršenja krivičnog dela, dok se vlasnik lokala Tamoš Kolar i konobar Srđan Bovan terete da nisu preduzeli sve potrebne mere za zaštitu od požara.

Advokati otuženih tražili su u završnoj reči oslobađajuće presude za svoje branjenike.

Branilac Maleševa, Đorđe Nedeljkov, naveo je da je njegov klijent izazvao požar u nesvesnom nehatu jer nije znao da je jambolija lako zapaljiva, dok je Kulačaninov advokat Ljubomir Apro izjavio, između ostalog, da je Kulačanin aktivno gasio požar. Posle te izjave porodice žrtava su, vidno nezadovoljne, izašle iz sudnice.

Vlasnik lokala Tamoš Kolar i konobar Srđan Bovan rekli su da su preduzeli sve da do požara ne dođe i da nisu krivi, a njihovi branioci ocenili su da su oni optuženi za isto delo kao i Malešev zbog toga što su potrebni žrtveni jarci, jer tužilac nije smeo da podigne optužnicu protiv inspekcije i MUP-a.

Zastupnik oštećenih porodica Slobodan Beljanski izrazio je protest što u optužnici nema nikog iz nadležnih inspekcija, koje su morale da znaju o kakvom se lokalu radi. Jedan od preživelih u požaru, Aleksandar Antić, misli da je kazna možda i previsoka.

"Mislim da su malo prestrogo kažnjeni jer, na kraju krajeva, u tom kafiću, za koji je činjenica da je bio nebezbedan, najviše vremena su provodili oni i njihovi prijatelji, tako da su bili apsolutno uvek svesni činjenice da do ovako nečega može doći", smatra on.

"Verujem da bi zarad lične sigurnosti preduzeli nešto više, a očigledno da su preduzeli veoma malo", rekao je Antić.

Podsetimo, požar se dogodio 17. februara ove godine u kafeu "Laundž", koji se nalazi u samom centru Novog Sada.

Prema navodima medija, Maleševa i Kulačana konobarica je zamolila da napuste lokal, s obzirom na to da su bili pijani, nakon čega se Malešev vratio u kafić i upaljačem zapalio jamboliju kojom je bilo obloženo stepenište koje vodi na sprat lokala.

Nakon požara, gradske vlasti proglasile su trodnevnu žalost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: