Zahtevi za smenu Bojana Krišta

Neizvesno da li je direktor aerodroma Bojan Krišto podneo ostavku posle zahteva predsednika Srbije i opozicije zbog plate i bonusa koje je sebi dodelio.

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2008.

12:58

Default images

Plata direktora aerodroma Nikola Tesla Bojana Krišta uzburkala javnost u Srbiji. Iako se spekuliše da je on danas podneo ostavku, to zvanično nije potvrđeno. Izvor B92 blizak rukovodstvu Aerodroma nije mogao da potvrdi informaciju da je Krišto podneo ostavku. Naš sagovornik kaže da je Krišto ostavku mogao da ponudi samo Vladi Srbije i da se to još nije dogodilo.

Prema izvoru B92, funkcioneri aerodroma počeli su da vraćaju novac od bonusa koji im je dodeljen u junu. Do samog Krišta, i pored više pokušaja, nismo uspeli da dođemo.

Prethodno je, prema saznanjima B92 iz izvora bliskih predsedniku Srbije, Boris Tadić rekao da direktor aerodroma "Nikola Tasla" Bojan Krišto treba da podnese ostavku. Tadić će zahtevati i da Krišto vrati novac koji je podelio sebi i saradnicima, saznaje B92.

Svako ko misli da mu je mesto direktora javnog preduzeća apanaža kojom se pljačkaju građani Srbije grdno se vara i takvo ponašanje ne sme biti tolerisano, dodao je taj izvor. Prethodno, zahtev za ostavkom Bojana Krišta bila je jedina tema na kojoj je opozicija u Skupštini insistirala. Pošto parlament nije mogao da radi po usvojenom dnevnom redu, predsednica skupštine Slavica Djukić Dejanović je prekinula sednicu, a nastavak zakazala za sutra.

Predstavnici svih opozicionih partija sa skupštinske govornice zatražili su od vlade da smeni generalnog Krišta zbog plate od 3.600 evra i bonusa od 11.500 evra koje je sebi isplatio u junu. Takođe, zatraženo je i da se preispita poslovanje tog javnog preduzeća.

I poslanička grupa “Za evropsku Srbiju” pozvala je nadležne institucije da utvrde istinu povodom iznetih optužbi o enormnim primanjima direktora aerodroma i preduzmu korake u skladu sa zakonom.

Šef poslaničke grupe radikala Dragan Todorović ponovo je za skupštinskom govornicom izneo podatke o zloupotrebama i milionskim zaradama rukovodećih ljudi aerodroma i zatražio da vlada održi hitnu sednicu i smeni Bojana Krišta.

“Neka se održi telefonska sednica sa jednom tačkom - zahtevi poslanika Skupštine Srbije da nam (premijer) Cvetković kaže šta je vlada odlučila po tom pitanju i mi ćemo nastaviti sa radom kao i pre nego što smo izneli ove podatke”, rekao je Todorović.

Zahtevima za smenu Krišta pridružio se i lider Nove Srbije Velimir Ilić. “Čitam - 'vratiće'. Ne može kad obije banku da vrati, mora u zatvor. Mi hoćemo ovo da razrešimo i da ovo bude upozorenje svim direktorima”, poručio je on.

Reakciju Vlade Srbije zatražili su i poslanici Liberalno-demokratske partije. “Moramo dobiti reakciju vlade. Ne da se samo smeni i vrati pare. Sva javna preduzeća završne račune na uvid, da se vidi kako se plajčkaju građani u vreme krize”, rekao je poslanik LDP Slobodan Maraš.

Opozicija je zatražila i da na aerodrom bude poslata finansijska inspekcija i UBPOK.

Reagujući na brojne prozivke sa govornice, Nada Kolunžija je rekla da poslanička grupa “Za evropsku Srbiju” podržava svaku inicijativu za ispitivanje načina trošenja budžetskih sredstava i eventualnih zloupotreba.

“Uveravam vas da imate punu podršku poslaničke većine i poslaničke grupe 'Za evropsku Srbiju' za svako pitanje o trošenju bužetskih sredstava. Mi smo za to da se korupcija iskoreni u ovom društvu i zato ćete imati našu podršku", rekla je Kolundžija.

G17: Transprentnost, ali ne i hajka

Otkad je počeo da se pominje direktor beogradskog aerodroma, poslanici G17 plus, stranke iz koje je Krišto, izašli su iz sale, nisu učestvovali u raspravi niti su novinari mogli da ih vide u hodnicima kako bi saznali da li će Krišto podneti ostavku i vratiti novac.

Kako je u međuvremenu saopšteno iz G17 plus, za svaku osudu su bezobrazno veliki bonusi koje je Bojan Krišto podelio.

Ako je prekršio zakon, G17 neće štititi direktora aerodroma, a novac će morati da bude vraćen. Svako ko je preršio zakon mora da odgovara, bez obzira na stranačku pripadnost, saopštava ta stranka.

Međutim, kako navode iz G17, i ostala javna preduzeća moraće da prođu kroz isti postupak transparetnosti i odgovornosti, kao i da budu objavljene plate i bonusi direktora tih preduzeća.

Ovo ne sme biti hajka na G17 već borba za uspostavljanje principa kontrole plata u javnim preduzećima, koji jednako važi za sve, zaključuje G17.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: