Kakav će biti kurs dinara

Narodna banka je u protekla dva meseca potrošila skoro pola milijarde evra pokušavajući da spreči da vrednost dinara previše oslabi, ali su rezultati neizvesni.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2008.

15:54

Default images

Ostaje pitanje može li se zaustaviti rast kursa evra. Klijenti banaka i građani koji kupuju na kredit ozbiljno su zabrinuti zbog povećanja njihovih rata. Niko od stručnjaka ne usuđuje se da predviđa da li će vrednost evra i dalje da raste u odnosu na domaću valutu.

Od početka oktobra domaća valuta izgubila je 13 odsto vrednosti i približila se kursu od 88 dinara za evro. Na to je uticalo povlačenje milijardu evra štednje iz banaka, kao i sve manje novca raspoloživog za pozajmice.

NBS ne može da predvidi kretanje deviznog kursa u narednom periodu, ali je izvesno da će to zavisiti od ekonomskih dešavanja u zemlji, kaže generalni direktor Sektora za ekonomske analize i istraživanja Narodne banke Srbije Branko Hinić.

On priznaje da trenutno nemaju načina da kontrolišu kurs. "Mi ne kontrolišemo kurs na 76, kao što ga ne kontrolišemo na 86. Kurs se bukvalno dešava, u načelu, kao rezultat ponude i tražnje", kaže Branko Hinić iz Narodne banke Srbije.

"Narodna banka, bez obzira na relativno visoke devizne rezerve, ne može da garantuje pokriće svih nedostajućih likvidnih sredstava na deviznom tržištu. Jedan deo mora da se prelije na povećanje kursa", kaže on.

Nedostatku stranog novca u znatnoj meri je doprinelo povlačenje devizne štednje, manjak inostanog kapitala, ali i velika tražnja deviza, kao i rast premije rizika.

Građani u anketi smatraju da ni trenutni kurs evra nije realan, a poučeni negativnim iskustvom iz prošlosti, očekuju da ni današnji kurs nije gornja granica.

Prepustiti kurs tržištu

Neki od ekonomista tvrde da kurs dinara ne treba braniti deviznim rezervama, za šta je u prethodna dva meseca potrošen 471 milion evra, već da je najbolje jednostavno sve prepustiti tržištu i onima koji kupuju i prodaju veće svote deviza.

"Bazična stvar se ne poštuje. Centralna banka, kada je u takvom režimu, a nastupa svetska ekonomska kriza, treba da razmišlja o još većem stepenu fluktuacije da bi zaštitila postojeći nivo deviznih rezervi, a da prepusti tržište špekulantima da gube i dobijaju", smatra profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić.

"Građani neće trpeti, već oni koji imaju milionske svote. A zemlja neće potrošiti deo deviznih rezervi", kaže on.

Niko od stručnjaka ne usuđuje se ni da predviđa da li će kurs preći magičnu cifru od 100 dinara za jedan evro. Ekonomisti predviđaju da će se slabljenje dinara nastaviti, ali se ne usuđuju da kažu koliko bi ono moglo da bude do kraja godine.

Prema oceni većine, tržište bi moglo hirovito da reaguje i podigne vrednost evru i bez pravog razloga, što bi direktno uticalo na budžet građana. Ne treba zaboraviti da, kao i na inflaciju, i na rast kursa u velikoj meri utiču i psihološki, a ne samo tržišni uslovi. Direktor Sektora za ekonomske analize i istraživanja NBS Branko Hinić najavio je i da će Narodna banka Srbije monetarnu politiku u sledećoj godini prilagođavati ciljanoj ukupnoj inflaciji u rasponu do 6 do 10 odsto.

On kaže rekao da Narodna banka i Vlada uskoro treba da potpišu memorandum, kojim će se prezicirati njihova odgovornost u postizanju ciljanog rasta potrošačkih cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: