"Ne treba se plašiti arbitraže"

Prema oceni nekih stručnjaka, konzorcijum "Alpina-Por" prekršio je ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega i Srbija nije dužna da mu vrati novac.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2008.

00:08

Default images

Konsultant za poslovne rizike i krize Dragan Kostić predviđa da, ukoliko dođe do arbitraže, srpska strana ima sve elemente na svojoj strani i ne treba da strahuje da bi, arbitražom, Srbija mogla da izgubi rejting kod stranih partnera.

Iako se ministar za infrastrukturu MIlutin Mrkonjić zalaže za to da se kroz pregovore neuspešni koncesionari obeštete za onoliko koliko su uložili u taj posao, Dragan Kostić ocenjuje da je Srbija dužna da koncesionaru vrati novac jedino u slučaju da je država prekršila dogovorene obaveze.

Konzorcijum, inače, traži da im se vrati bankarska garancija od 10 miliona evra i nadoknade troškovi u pripremama za realizaciju koncesije.

"Ako posmatramo ono što je validno, a to je ugovor i aneksi, država nije dužna da vrati jer, prema informacijama koje imamo i koje su dostupne javnosti, radi se o tome da je koncesionar dodatnim zahtevima izazvao raskid ugovora", objašnjava Kostić.

"Druga je stvar ako mi ne želimo, a to nije sopšteno javnosti, da krene ta koncesija, da se ona realizuje, ili ako postoje neki dodatni dogovori i potpisana dokumenta", kaže on. Kostić podseća da postoje aneksi ugovora koji su tajna, a tiču se finansijske konstrukcije, koji ne utiču na raskid ugovora sa "Alpinom-Por".

Ukoliko je koncesionar dodatnim uslovima onemogućio ispunjavanje ugovora, nema razloga za strah od arbitraže, smatra Kostić.

"Pitanje je koji su aduti 'Alpine'. Na osnovu ugovora koji je dostupan javnosti i na osnovu onih aneksa koji su dostupni javnosti - a lično sumnjam da onih četiri-pet aneksa koji nisu dostupni menjaju nešto u toj oblasti - mi možemo da dobijemo", ocenjuje on.

"Ponavljam, ukoliko je 'Alpina' tim dodatnim uslovima izazvala nemogućnost obavljanja posla, onda nema razloga da se bojimo arbitraže, arbitraža je jedan normalan postupak", kaže Kostić.

Da li možda postoji neki uslov koji država prema "Alpini-Por" nije ispunila, B92 nije uspeo da proveri jer niko od resornih ministara nije bio dostupan za pitanja.

Podsetimo, ministar životne sredine Oliver Dulić je izjavio da se nada da će "Alpina" pristati na sporazumni raskid koncesije, ali i da Vlada Srbije i koncesionar imaju različite stavove o tome ko je kriv za raskid saradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: