Problem naplate potraživanja

Većina preduzeća u Srbiji ne uspeva da naplati potraživanja posle sudskog izvršnog rešenja. Stručnjaci preporučuju privatne firme za naplatu dugova.

Izvor: B92

Nedelja, 23.11.2008.

11:30

Default images

Pravosuđe u Srbiji je daleko od optimalnog, a jedan od najvećih problema predstavlja dužina trajanja sporova kao i problemi prilikom izvršenja presude. Upravo ta dva elementa su najdrastičnije vidljiva u radu i izvršnom postupku trgovinskih sudova.

Dve trećine preduzeća u Srbiji nikada ili veoma retko naplaćuje potraživanja posle sudskog izvršnog rešenja, pokazuje istraživanje Stratedžik marketinga.

Osim, već poslovične sporosti Trgovinskih sudova, gde procesi traju godinama, kada se stigne do presude i izvršne klauzule, problem nastaje zbog nedostatka onih koji taj postupak sprovode.

“Zvanični državni organi, koji po sadašnjem zakonu jedini mogu da sprovode izvršenje presude, imaju jako mali broj sudskih izvršitelja. A samim tim je nemoguće naterati firme da poštuju poslovanje koje su potpisali ugovorom. Da bi se to promenilo najlakše rešenje je oformljavanje legalnog privatnog sistema naplate dugova”, smatra Milo Stevanović, direktor projekta reforme sudske uprave.

U Srbiji je potrebno 10 dana za donošenje rešenja o izvršenju presude, ali zato prođe 142 dana do prvog pokušaja plenidbe imovine u postupku naplate po rešenju suda. Od 14 pokušaja plenidbe, svega jedan bude uspešan.

U Trgovinskom sudu u Beogradu ima 22.000 novih izvršnih predmeta godišnje. Za to je zaduženo samo devet izvršitelja. Svaki od njih dobija po 200 novih predmeta mesečno.

“Smatram da uvođenje privatnih firmi za naplatu dugova državu i njene građane ne bi mnogo koštalo. Osim cene koji bi platili za polaganje ispita za dozvolu za naplatu, kao i sitnih administartivnih troškova, ne bi se mnogo uzimalo iz budžeta”, kaže Stevanović.

“Koristi bi bile višestruke. Ceo sistem poslovanja bi se podigao na viši nivo. Skoro sve zemlje u okruženju imaju neki vid privatnog sistema uterivanja dugova”, objašnjava on.

Uvođenje sistema privatne naplate dugova poslovnom sektoru doneo bi uštedu novca i vremena, bolje kreditne uslove kod banaka, ali i Srbiju označilo kao pouzdanije mesto za ulaganje.

Jasno je da privatna naplata dugova mora biti strogo kontrolisana i licencirana od strane Ministarstva pravde, ali i kompletne države.

U Mađarskoj, koja je jedna od zemalja gde se ovaj pricip već primenjuje za izvršenje sudsko postupka potrebno je nešto više od tri stotine dana, a u Srbiji dvostruko više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: