Grad ukida finansiranje Svratišta?

Više od 200 dece koja žive na ulici od januara neće imati priliku da u Svratištu dobiju hranu i garderobu, ukoliko Grad Beograd prestane da podržava projekat.

Izvor: B92

Petak, 21.11.2008.

19:19

Default images

Milica Đorđević, koordinatorka projekta Svratišta za decu ulice, apelovala je na vlast u Beogradu i Sekretarijat za socijalnu i dečju zaštitu da promeni odluku kojom će više od 200 dece sa ulice biti lišeno u najkritičnijem zimskom periodu usluga Svratišta, gde su u svakom momentu mogli da dobiju stručnu lekarsku pomoć, hranu, toplu vodu i garderobu.

“Ono što jeste tendencija razvoja sistema socijalne zaštite, takođe i preporuka Komiteta za prava deteta jeste da lokalna samouprava i država preuzmu o programima koji imaju za cilj da zaštite decu koja su uključena u život i rad na ulici. Dogovori Centra za integraciju mladih i Grada Beograda su dve godine išli prilično dobro. Međutim, upravo sada smo dobili odgovor Gradskog sekretarijata za socijalnu i dečju zaštitu da ono neće naručiti usluge od nevladinog sektora u odnosu na dalju realizaciju programa”, kazala je Đorđevićeva, predsednica Centra za integraciju mladih, nevladine organizacije koja je nosilac projekta za Svratište.

“Takva odluka na žalost znači da od janura meseca Svratište nema podršku za finansiranje Grada Beograda i da ćemo mi, ukoliko Grad ne promeni odluku, biti prinuđeni da zatvorimo Svratište u januaru mesecu”, kazala je ona gostujući u Vestima B92.

Ona je rekla da će Centar za integraciju mladih pokušati da uspostavi saradnju sa međunarodnim fondacijama, ali da CIM želi da insistira na odgovornoj vladi, kako bi postojali jasni prioriteti bez obzira na to kako se menjaju stranačke pozicije u Sekretarijatu.

“A jasan priritet vlasti u Beogradu svakako bi morao biti problem dece ulice, najugroženije društvene grupe, tako da ne vidim zbog čega bi grad dovodio u pitanje finansiranje Svratišta iz gradskog budžeta”, rekla je Milica Đorđević za B92.

Inače, rukovodeća mesta u Gradskog sekretarijata za socijalnu i dečju zaštitu su dodeljena članovima PUPS-a, koji, prema rečima članova CIM-a, nemaju uopšte razumevanja za mehanizme funkcionisanja Svratišta i suštinu projekta, koji je osmišljen na bazi svetskih iskustava i koji je dobio brojna priznanja stručne javnosti.

Podsetimo, B92 je kompanija koja od početka pruža veliku podršku projektu Svratišta za decu ulice, a početkom godine je Svratište jedno vreme bilo i u prostorijama kulturnog centra Reks, nakon čega je uz pomoć Grada nađeno rešenje u vidu prostorija u Krfskoj ulici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: